Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ζωντανή η παράδοση της Κρήτης στην Θράκη

» Μέσα από τα δραστήρια μέλη της Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης

Ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και έθιμα της Κρήτης στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη διατηρεί η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους της περιοχής που ιδρύθηκε το 1934 από μόνιμους κατοίκους Ξάνθης με καταγωγή από την Κρήτη.

Πλούσιες οι δράσεις της Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης.


Η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης φέρει την παράδοση των δεσμών αίματος Κρητών και Θρακιωτών, προϊόν της ιστορικής διαδρομής και των κοινών εθνικών αγώνων.
Τα μέλη της φτάνουν περί τα 150, τα οποία τόσο ατομικά όσο και οργανωμένα, συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Ξάνθης, μεταφέροντας τα ήθη και τα έθιμα της Κρητικής παράδοσης.
Σκοπός του Συλλόγου, όπως λέει στα “Χ.ν.” ο Χανιώτικης καταγωγής Αντιπρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης, κ. Ιωάννης Κουκουβιτάκης είναι η στενότερη γνωριμία, επαφή και συνεργασία μεταξύ των μελών και η ανάπτυξη αλληλεγγύης, ηθικής και υλικής υποστήριξης μεταξύ τους καθώς επίσης και η συμβολή στην ανάδειξη, διατήρηση και ανάπτυξη της Κρητικής παράδοσης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με την συμμετοχή του Συλλόγου σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και Θράκης. Ακούστε το ηχητικό αρχείο εδώ:

« Η Κρητική Αδελφότητα διοργανώνει αλλά και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα του Δήμου και της περιφέρειας την περίοδο των Χριστουγέννων, του Καρναβαλιού, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο με τις γιορτές Παλιάς Πόλης κάθε Σεπτέμβρη. Οι Κρήτες δίνουν πάντα το παρών με τμήματα χορευτικών συλλόγων που έχει αποτελούμενα από παιδιά και ενηλίκους και με άλλες δράσεις. Εκτός από την Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης που αριθμεί περίπου 150 μέλη υπάρχει ξεχωριστός Σύλλογος Κρητών Φοιτητών που συμμετέχει σε πολιτιστικές δράσεις όπως στο Καρναβάλι της Ξάνθης με δικό της γκρουπ καρναβαλιστών ενώ οι φοιτητές έχουν φτιάξει δικό τους χορευτικό συγκρότημα. Επίσης υπάρχουν τα ετήσια γλέντια- τραπέζια τα οποία γίνονται με Κρήτες καλλιτέχνες ύστερα από πρόσκληση της Κρητικής Αδελφότητας π.χ Σταυρακάκης, Ζωιδάκης, Μανιουδάκης κ.α».

Ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ι. Κουκουβιτάκης μαζί με τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Βασίλη Διαμάντη

Η Κρητική Αδελφότητα τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσία και στα… Fm καθώς ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ι. Κουκουβιτάκης μαζί με τον Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Βασίλη Διαμάντη, διατηρούν ραδιοφωνική εκπομπή στο δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης με τίτλο: “γεια σου παντέρμη Κρήτη”. ( Εδώ το γκρουπ της εκπομπής στο facebook “γεια σου παντερμη Κρήτη”

https://www.facebook.com/groups/geiasoupantermikriti
καθώς και το προφίλ του συλλόγου κρητική αδελφότητα Ξάνθης

https://www.facebook.com/kritikoixanthi ).

« Είναι μια προσπάθεια ώστε να μεταδώσουμε και ραδιοφωνικά την μουσική, την κουλτούρα της, την παράδοση της Κρήτης, μιλώντας για χορούς, τραγούδια, περιοχές του νησιού» επεσήμανε ο κ. Κουκουβιτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον νόστο για την ιδιαίτερη πατρίδα τους που νιώθουν οι Κρητικοί, σημείωσε:

« αυτό που μας λείπει από την Κρήτη είναι το συναίσθημα του να ξυπνάς το πρωί και να ξέρεις ότι θα πας σε μέρη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, και ας ακούγεται αυτό κάπως τοπικιστικό. Δεν υπάρχει νομίζω άνθρωπος εδώ πάνω (στη Θράκη) που να μην έχει σκοπό κάποια στιγμή να ξαναγυρίσει στην Κρήτη.

Το 80% των Κρητών διατηρούν επαφές με την Κρήτη, έρχονται το Καλοκαίρι, δέχονται δέματα με προϊόντα από τους δικούς τους, τους συγγενείς τους στην Κρήτη. Αυτό που μας λείπει πιο πολύ είναι η επαφή με την Κρήτη, η καθημερινή τριβή με τον κόσμο. Κι αυτό που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους μη Κρήτες φίλους μας είναι πως αυτή η κουλτούρα, η ντομπροσύνη, η περηφάνεια που διακρίνει τον Κρητικό είναι διαχρονικά. Υπάρχουν μέρη εδώ στην Θράκη και στην Μακεδονία που έχουν πατήσει Κρήτες έχοντας αφήσει τις ζωές τους για την ελευθερία λόγω της ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα