Πρόταση αδελφοποίησης της Ραβέννας της Ιταλίας με την πόλη των Χανίων διατυπώνει η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων.
Σε επιστολή της προς τον Δήμο Χανίων, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ενωσης Ι. Κουκουράκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ραβέννα, μια από τις ιστορικές πόλεις του Ιταλικού Βορρά, συνδέεται με τον Ελληνισμό του Βυζαντίου λόγω του ότι αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Εξαρχάτου της Ιταλίας από το 540 που την κατέκτησε ο Ιουστινιανός μέχρι το 751 που την κατέλαβαν οι Λομβαρδοί και 5 χρόνια αργότερα οι Φράγκοι με τον πατέρα του Καρλομάγνου επικεφαλής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των Βυζαντινών στο διάστημα των 2 αιώνων κτίστηκαν μεγαλοπρεπείς εκκλησίες που σήμερα αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών λόγω των περίφημων ψηφιδωτών που διαθέτουν.
Η Ραβέννα δεν συνδέεται μόνο με τον Βυζαντινό Ελληνισμό, αλλά και με την Κρήτη».
Στη συνέχεια η Ενωση εξηγεί ότι «τον 13ο αιώνα η πόλη και η γύρω περιοχή περιέρχεται στην κυριαρχία της οικογένειας Da Polenta αποχωριζόμενη από τον Πάπα στον οποίο την είχε παραχωρήσει ο Καρλομάγνος.
Το 1321 ο Guido Polenta προσφέρει φιλοξενία στον Dante Aligeri τον μεγάλο Ιταλό ποιητή και διανοούμενο που εξορίζεται από την πόλη του τη Φλωρεντία. Ο Dante θα ζήσει όλη την υπόλοιπη ζωή του στη Ραβέννα και θα ολοκληρώσει το έργο του ´Η κόλαση´ όπου ένα κεφάλαιο αφιερώνεται στην τραγική ιστορία της Φραντζέσκας Polenta που παντρεύτηκε τον Giovani Malatesta άρχοντα του Ρίμινι για πολιτικούς λόγους.
Σήμερα ο τάφος του Dante βρίσκεται στη Ραβέννα στην εκκλησία του Αγ. Φραγκίσκου και η πόλη της Φλωρεντίας πληρώνει το λάδι στο καντήλι που καίει στον τάφο του ως μεταμέλεια για την εξορία του και την καταδίκη του σε θάνατο.
Ο τελευταίος των Polenta o Ostasio III για να αντιμετωπίσει τους Malatesta του Ρίμινι συμμάχησε με τη Βενετία, αλλά το 1440 πρόδωσε τους Βενετσιάνους συμμαχώντας με τον Δούκα του Μιλάνου Visconti τον αντίπαλό τους. Σαν αποτέλεσμα οι Βενετοί το 1441 καταλαμβάνουν τη Ραβέννα που περνά στην επικράτεια τους και τελειώνουν την κυριαρχία της οικογένειας Polenta εξορίζοντας τον Ostasio III Da Polenta στην κτήση τους στην Κρήτη μαζί με την οικογένειά του. Ο Ostasio III θα πεθάνει το 1447 σ’ ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων στην Κρήτη».
Και καταλήγει:
«Με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή σχέση που δένει την Κρήτη με τη Ραβέννα εξ αιτίας της οικογένειας Da Polenta που κυβέρνησε τη Ραβέννα για 2 αιώνες, αλλά και την κοινή κληρονομιά του ότι οι πόλεις μας Χανιά και Ραβέννα υπήρξαν από κοινού μέλη της Βυζαντινής και Βενετσιάνικης αυτοκρατορίας θα μπορούσε ο Δήμος Χανίων να ξεκινήσει την πρόταση αδελφοποίησης με την ιταλική πόλη που είναι στη λίστα της UNESCO ως μια προσπάθεια ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και με προεκτάσεις και οφέλη στον τουρισμό και την προβολή του».
Πρόταση αδελφοποίησης
