Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού –κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ.
Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.

Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

«Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου
Café Meierei Diglas
(est. 1888, Βιέννη, Αυστρία)

To ιστορικό Café Meierei Diglas είναι από τα παλαιότερα της Βιέννης. Διατηρεί στο ακέραιο τις παραδοσιακές αυστριακές γεύσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών της πόλης.

Από το 1888, το Καφέ λειτουργεί στο Türkenschanzpark. Μια τεράστια έκταση πρασίνου, ένα εντυπωσιακό πάρκο μέσα στην πόλη, με ενδιαφέροντα είδη χλωρίδας, λίμνες, μνημεία, χώρους για παιχνίδι και έναν πύργο! Το πάρκο δημιουργήθηκε μεταξύ 1885 και 1888 υπό την επίβλεψη του αρχικηπουρού της Βιέννης, Gustav Sennholz. Τα εγκαίνια του πάρκου έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου 1888, με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ να κανει λαμπρή δημόσια ομιλία με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις. Οι πηγές λένε πως τότε, ο προ-προπάππους του τωρινού ιδιοκτήτη, Hans Diglas ο πρώτος, είχε την τιμή και την χαρά να σερβίρει τα νοστιμότατα γλυκά του στον ίδιο τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, σύζυγο της πριγκίπισσας Σίσι.

Την παράδοση αυτή, τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στα πιάτα της κλασικής αυστριακής κουζίνας, διατηρεί διαχρονικά το Meierei Diglas, με έναν ιδιαίτερο κατάλογο που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Και παρότι τα χρόνια από τότε έχουν περάσει, οι ιδέες και οι αρχές του Ιστορικού Καφέ παραμένουν αναλλοίωτες. Βεβαίως υπάρχουν και νέες προσθήκες: πιάτα σύγχρονης κουζίνας με γκουρμέ πινελιές που έχουν γίνει επίσης σήμα κατατεθέν του χώρου. Στο Meierei Diglas οργανώνονται συχνά κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι γενέθλια, βαφτίσεις, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις, κ.α.
Από το 1892 και μετά, το πάρκο πέρασε στην κυριότητα της πόλης της Βιέννης, αναπλάστηκε και επεκτάθηκε. Σήμερα, το Türkenschanzpark είναι μια όαση πρασίνου στην πόλη και το Meierei Diglas αποτελεί προσεγμένη πινελιά, αφού είναι πλήρως εναρμονισμένο με τον χώρο. Η επίπλωσή του είναι απλή, λιτή, λειτουργική, αλλά με γούστο και φινέτσα.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ιστορία της οικογένειας Diglas έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Πρόκειται για μια από τις επιφανέστερες της πόλης, με τεράστια παράδοση στην καφεστίαση. Η οικογένεια Diglas διευθύνει μια σειρά Ιστορικών Καφέ στη Βιέννη, τα οποία προάγουν και προασπίζουν την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά των βιεννέζικων Καφέ. Και όπως λένε οι βιεννέζοι που γνωρίζουν καλύτερα, από το  1888 μέχρι και σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στις επιχειρήσεις που φέρουν το όνομα Diglas, ένα όνομα συνώνυμο με την παράδοση και τις αξίες της κραταιάς αυστριακής πρωτεύουσας.

Info
CAFE MEIEREI DIGLAS
Hasenauerstraße 56 (im Türkenschanzpark)
Αυστρία Βιέννη
www.meierei-diglas.at

Αρχική


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα