Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κατοικία… σε ελάχιστες διαστάσεις από φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης (φωτ. – vid.)

Το ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν μια κατασκευή ελάχιστων διαστάσεων με τις φοιτήτριες του τμήματος αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης να πετυχαίνουν μια δουλειά μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας κερδίζοντας το 1ο βραβείο ανάμεσα σε έμπειρους αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο!
Οι Κωνσταντίνα Γκολέμη, η Βαγγελιώ Σισκάκη και η Ευγενία Χατζηιωάννου κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Ryterna Modul στη Λιθουανία απέναντι σε 101 συμμετέχοντες !
«Η καινοτομία της ιδέας, το ενδιαφέρον παιχνίδι της στέγης και η πρωτοτυπία της εξατομίκευσης του χώρου μέσω της μεταβλητότητας των επίπλων, μας έδωσε την πρώτη θέση» εκτιμούν τα τρία κορίτσια που συνεργάζονται από το 1ο κιόλας έτος και έχουν συστήσει μια σίγουρα πολύ δημιουργική ομάδα.

Η Κωνσταντίνα μας ξεναγεί “εντός” της ξύλινης κατασκευής με μεταλλικό σκελετό και διαστάσεις l 9×3.6m, που πρότειναν στο πλαίσιο του διαγωνισμού. «Η “καλύβα” μας δομείται σε δύο χώρους. Ένας με τις βασικές λειτουργίες όπως κουζίνα, μπάνιο, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, Που συνδέεται με ένα διάδρομο – “πύλη” με το κύριο μέρος της καλύβας που είναι ο χώρος διαμονής, εργασίας και η σάουνα. Ο στόχος ήταν η συνύπαρξη των χώρων εργασίας και κατοικίας» αναφέρει.

Εν μέσω πανδημίας η δουλειά των φοιτητριών «έγινε από απόσταση όπως είναι φυσικό! Είχα βρει στο διαδίκτυο την πληροφορία για το διαγωνισμό, ενημέρωσα τα κορίτσια, το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε. Γενικά η συμμετοχή σε διαγωνισμούς ενθαρρύνεται στη σχολή μας» μας εξηγεί η Ευγενία.

Ρωτάμε για την κεντρική ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε η κατασκευή τους. «Είχαμε μια βασική ιδέα και η κάθε μια από εμάς έφερε κάτι δικό της στο τραπέζι. Με αφορμή απλά σχήματα και γεωμετρίες π.χ. μια παιδική ζωγραφιά και πως ένα παιδί φτιάχνει μια καλύβα όταν του το ζητήσουμε, εμπνευστήκαμε την όλη κατασκευή και την εντάξαμε στις απαιτήσεις του διαγωνισμού» απαντάει η Βαγγελιώ, ενώ η Κωνσταντίνα συμπληρώνει πως «η αναζήτηση αρχέτυπων μορφών και πώς αυτές μεταφράζονται στο σήμερα» ήταν άλλη μια βασική κατεύθυνση που ακολούθησαν.

Η κατασκευή είναι μικρή -όπως απαιτεί ο διαγωνισμός- και αυτό ήταν μια πρόκληση για τις νέες αρχιτεκτόνισσες. «Θέλαμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε την έννοια του ελάχιστου και προσπαθήσαμε οι χώροι να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παρόμοιοι και ο χρήστης να έχει την απόλυτη ελευθερία να φτιάξει τον χώρο του» αναφέρει η Βαγγελιώ, ενώ η Ευγενία μάς εξηγεί πως η προτεινόμενη κατασκευή τούς δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο το χρήστη της κατοικίας «να επιλέξει τη διαμόρφωση του εσωτερικού του χώρου αξιοποιώντας τα pegboards. Με τα pegboards έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις, να προσθέσεις και να αφαιρέσεις πράγματα μέσα στον χώρο σου».

Η επιτυχία των κοριτσιών στο διαγωνισμό έχει ενισχύσει τις σκέψεις τους να συνεργαστούν περαιτέρω και στο μέλλον…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

• Ο ΣΤΟΧΟΣ: Η ανάπτυξη μιας μικρής επαναλαμβανόμενης μονάδας (modul), η οποία να μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε τρεις διαφορετικές απαιτούμενες λειτουργίες: κατοίκηση, εργασία και σάουνα και να χρησιμοποιηθεί σαν μικρό κατάλυμα ολιγοήμερων διακοπών. Ο διαγωνισμός έθετε κάποια κατασκευαστικά όρια, τα οποία περιορίζουν τον τρόπο δημιουργίας της μονάδας με μέγιστες δυνατές διαστάσεις modul 9×3.6m. Ο περιβάλλον χώρος ήταν ελεύθερης επιλογής (προτείνεται δάσος) και θα έπρεπε να δικαιολογεί την επίλυση της πρότασης.


• Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Όπως τονίζουν τα κορίτσια «η πριμιτιβιστική μας αναζήτηση στην έννοια της μικρής κατοικίας, μας ώθησε στην εύρεση ενός καθαρού σχεδιαστικού συστήματος, το οποίο θα αναδείκνυε την πολυλειτουργικότητα σαν βασικό εργαλείο παιχνιδιού του χρήστη. Απομονώνοντας τις λειτουργίες και διαχωρίζοντας τους κύριους από τους δευτερεύοντες χώρους, προσπαθούμε να φωτίσουμε συλλογικές στιγμές ή στιγμές απόλυτης απομόνωσης της ομάδας ή του ατόμου αντίστοιχα. Ο γυάλινος διάδρομος οδηγεί από τον πολυλειτουργικό χώρο της κουζίνας στον χώρο της κύριας δράσης, η οποία έχει τρεις θεματικές. Σάουνα, εργασία, χαλάρωση. Και οι τρεις διαμορφώνονται με τη συμμετοχική δράση του χρήστη μέσω των μεταβαλλόμενων επίπλων και την βοήθεια των pegboards, που επενδύουν τους βασικούς χώρους.Τα μεγάλα ανοιγώμενα πανέλα ενοποιούν τον κύριο χώρο με το περιβάλλον επεκτείνοντας την κάτοψη, ενώ το μεγάλο άνοιγμα στην μικρή πλευρά της μονάδας, αφήνει την φύση να συντροφεύσει την διαμονή του επισκέπτη αμφισβητώντας την έννοια του έσω.


• Η 1η ΘΕΣΗ: Ο ογκοπλαστικός διαχωρισμός της μονάδας σε δύο επιμέρους χώρους και η μετάβαση μέσω του γυάλινου διαδρόμου τράβηξε πρώτο το ενδιαφέρον των κριτών, καθώς εκπληρώνει μία βασική επιθυμία του διαγωνισμού, δικαιολογεί την επιλογή του περιβάλλοντος χώρου και προάγει τη συσχέτιση μαζί του.
Η καινοτομία της ιδέας, το ενδιαφέρον παιχνίδι της στέγης και η επίλυση των εσωτερικών με βασική πρόθεση την εξατομίκευση του χώρου μέσω της μεταβλητότητας των επίπλων έδωσε το επιπλέον έναυσμα για την απόδοση της πρώτης θέσης.

«Χρειαζόμαστε τολμηρές ιδέες»

«Ο διαγωνισμός μας για αρχιτέκτονες ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια, ως ένα test project για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων αρχιτεκτόνων στη σπονδυλωτή κατασκευή, καθώς και για να τους δώσει τη δυνατότητα να φτιάξουν κάτι μοναδικό με ελάχιστους περιορισμούς στη δημιουργικότητά τους» δηλώνει στις “διαδρομές” ο κ. Vainius Gabalis, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού. Παράλληλα επισημαίνει πως στόχος της προσπάθειάς τους «ήταν να προσελκύσουν ανθρώπους που θα επενδύσουν πάνω σε αυτά τα έργα. Ήδη ένα έργο που κέρδισε προηγούμενο διαγωνισμό έγινε πραγματικότητα στο Κίεβο της Ουκρανίας».
Τι το ιδιαίτερο είχε η δουλειά των κοριτσιών; Ποια τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τις άλλες, ρωτάμε τον κ. Gabalis.
Μας επισημαίνει πως η πρόταση της ομάδας από το Πολυτεχνείο Κρήτης ξεχώρισε πρώτα από όλα γιατί ο χώρος που σχεδίασαν έδινε την αίσθηση της απόδρασης από την κατοικία, κάτι που δεν θύμιζε σπίτι αλλά κάλυπτε την ανάγκη για εξόρμηση μακριά από το οικείο και κατ’ επέκταση κοντά στη φύση, κάτι που ήταν στα ζητούμενα. Επίσης «επειδή αναζητούμε τη μοναδική προσέγγιση στη modular architecture (προκατασκευασμένες λύσεις), τα παρείχε. Και τέλος, αυτά τα κορίτσια και το έργο τους, κάλυψαν όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Περισσότερα για το έργο μπορεί να δει κάποιος στο:

Ενεργοποιώντας τους υπότιτλους, πιστεύω ότι ο καθένας θα καταλάβει τα οφέλη που προσφέρει αυτό το έργο».
Όσο για το τι θα πρότεινε ο ίδιος στους νέους αρχιτέκτονες που τώρα αποφοιτούν από τις σχολές τους ο κ. Gabalis απαντάει: «Θα τους παρότρυνα να συμμετάσχουν σε όσα περισσότερα projects μπορούν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουν εμπειρία και τεχνογνωσία. Επίσης προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να σκέφτονται τολμηρά, ναι, δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να επιτύχουν ίσως πελάτες που ζητάνε διακαώς αρχιτεκτονική σκανδιναβικών προτύπων μια τάση που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη, αλλά χρειαζόμαστε πιο τολμηρές ιδέες κατά την άποψή μου».
Μια διεθνής διάκριση

«H διεθνής διάκριση των φοιτητριών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνας Γκολέμη, Βαγγελιώς Σισκάκη και Ευγενίας Χατζηϊωάννου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διακρίσεων φοιτητών της Σχολής» μας εξηγεί η κα Αμαλία Κωτσάκη (φωτ.), αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η κα Κωτσάκη τονίζει την σημασία της βράβευσης και των ιδιαιτεροτήτων της. «Πρώτα πρόκειται για έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που δεν είναι απλά διεθνής με έδρα τη Λιθουανία αλλά απευθύνεται ισότιμα σε επαγγελματίες αρχιτέκτονες και φοιτητές. Το γεγονός ότι οι φοιτήτριες επεκράτησαν ανάμεσα σε έμπειρους αρχιτέκτονες, ανάμεσα σε συνολικά 101 ομάδες από όλο τον κόσμο, ενισχύει τη σημασία της βράβευσής τους. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το θέμα του διαγωνισμού το οποίο αφορά στο σχεδιασμό μιας ελάχιστης κατοικίας 9χ3,5 μ. η οποία θα περιλαμβάνει τρεις χρήσεις -κατοίκηση, εργασία και σάουνα- που το καθιστά εξόχως επίκαιρο ειδικά μετά τα όσα έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας. Τέλος πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό ζήτημα το οποίο αφορά όλους και ειδικότερα τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις αναιρώντας την γενικευμένη αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική αφορά σημαντικά κτήρια εξουσίας κοσμικής, θρησκευτικής ή οικονομικής και κατοικίες για ισχυρά βαλάντια. Η βραβευμένη πρόταση των τριών φοιτητριών μας για μια ελάχιστη κατοικία έρχεται να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής και να επιβεβαιώσει ότι η καλή αρχιτεκτονική αφορά όλους ανεξαιρέτως».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

4 Comments

  1. ΜΠΡΑΒΟ!!!Συγχαρητήρια στις φοιτήτριες και στην καθηγήτρια τους! Και εις ανώτερα, Πόσο περίπου κοστίζει μια τέτοια κατασκευή, χωρίς σάουνα? Ή είναι πολύ πρόωρο να ρωτάμε τέτοια πράγματα?

  2. Στην ντουζιερα αν πας να κανεις ντουζ με τοσο μικρο κυκλακι κουρτινας, θα κολλησει ολη η κουρτινα πανω σου χαχαχαχαχα, η σαουνα μηπως τρωει χωρο απο πιο σημαντικα μερη πχ κουζινα, αποθηκακι, ντουλαπα;
    δεν ειναι κακο παντως απο τα λιγα που φαινονται εδω, και εις ανωτερα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα