25.4 C
Chania
Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025

Φιλοτελικά Νέα

Αγαπητοί φίλοι,
χρόνια τώρα σαν Φιλοτελικός Σύλλογος, προσπαθήσαμε να μπούμε στα Σχολεία, να μπορέσουμε να έλθουμε σε επαφή με τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου. Δεν τα καταφέραμε. Ομως εκείνο που δεν καταφέραμε να επιτύχουμε, ήλθε από μια άλλη μεριά. Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης -ανήκω κι εγώ στο συμβούλιο- κάνει ένα διαγωνισμό με τον τίτλο ´14η Παιδική έκφραση και Δημιουργία´.
Εδωσε στο κάθε παιδί ένα φύλλο λευκό σε σχήμα γραμματόσημου, με δοντάκια, και μέσα εκεί να ζωγραφίσει κάθε παιδί ό,τι θέλει. Ελαβαν μέρος πάνω από 400 παιδιά. Τα έργα κρίθηκαν από αρμόδίους, και οι πρώτοι από κάθε τάξη θα πάρουν ένα ιδιαίτερο δώρο. Αλλά όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος θα πάρουν ένα φακελάκι με 30 γραμματόσημα από όλο τον κόσμο. Προσωπική δωρεά στο Ναυτικό Μουσείο 14 χιλιάδων.
Η γιορτή απονομής των βραβείων και των δώρων θα γίνει στις 19 Μαΐου, Σάββατο 18:30 στο Νεώριο Μόρο.
Εμείς σαν Φιλοτελικός Σύλλογος ευχόμαστε αυτή η πρώτη επαφή με τα παιδιά, να φέρει κάποια αποτελέσματα.
Και κάτι ακόμη: Τα καλύτερα από τα έργα θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ενός προσωπικού γραμματόσημου που θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα.

Με φιλοτελικούς χαιρετισμούς
Πολυκαρπος Αποστολάκης
πρόεδρος,
τηλ.: 6974167710

Παιχνίδια παιδικά
Από τις πρώτες μέρες τής ζωής του, το παιδί παίζει: με την κουδουνίστρα, τα χέρια, τα πόδια του. Στην ηλικία των 2-3 χρόνων παίζει με αντικείμενα που βρίσκει γύρω του (πετρούλες, κουκουνάρια, κοχύλια). Κι όταν πια βγαίνει από την απομόνωσή του και αποζητά τη συντροφιά των άλλων παιδιών, αρχίζει να παίζει παιχνίδια ομαδικά.
Κάθε παιχνίδι έχει ορισμένους κανόνες, που τα παιδιά οφείλουν να σέβονται. Μπορούμε να πούμε ότι με το ομαδικό παιχνίδι αρχίζει η κοινωνικοποίηση του παιδιού.
Τα παιδικά παιχνίδια έχουν μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν παιχνίδια με αντικείμενα, παιχνίδια που τα παιδιά παίζουν μόνα τους, ζευγαρωτά, διαλογικά, μιμητικά και, τέλος, ομαδικά παιχνίδια. Από τα ομαδικά, άλλα παίζονται μόνο από αγόρια και άλλα μόνο από κορίτσια. Ορισμένα παίζονται και από τα δύο φύλα. Τα περισσότερα από τα ομαδικά παιχνίδια παίζονται στην ύπαιθρο. Πολλά απ’ αυτά απαιτούν επιδεξιότητα, υπομονή, συντονισμό ενεργειών, αλληλεγγύη, ακόμη και θυσία από μέρους των παικτών, προκειμένου να κερδίσει η ομάδα τους.
Ένας σημαντικός αριθμός από τα λαϊκά παιχνίδια ήταν γνωστός και παίζονταν και στην αρχαιότητα, όπως για παράδειγμα οι αστράγαλοι (τα κότσια), οι πεσσοί (οι σημερινοί βώλοι), η «χαλκή μυία» (κάτι ανάλογο με την γνωστή μας τυφλόμυγα).
Σήμερα τα παιδιά παίζουν πολύ λιγότερο από άλλοτε. Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι (αλάνες), ιδιαίτερα στις μεγαλοπόλεις.
Αλλά και στην ύπαιθρο παρατηρείται σημαντική υποχώρηση του παραδοσιακού παιδικού παιχνιδιού, κάτι που αναμφισβήτητα συνδέεται με το γεγονός ότι και ο τρόπος ζωής των μεγάλων έχει πολύ αλλάξει. Πατροπαράδοτα έθιμα και συνήθειες έχουν εγκαταλειφθεί. Υπάρχει μία ομοιομορφία στη ζωή μας που ασφαλώς επηρέασε τα παιδιά και τα παιχνίδια τους, τα οποία κατά κανόνα έχει υποκαταστήσει το ποδόσφαιρο.

Κουτσό
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και πολλοί και ποικίλοι κανονισμοί, ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα των παικτών. Εδώ θα αναφέρουμε το πιο γνωστό κουτσό.
Τα παιδιά χαράζουν στο χώμα ένα ορθογώνιο, το χωρίζουν σε κομμάτια και δίνουν στο καθένα ένα όνομα. Αφού ορίσουν με ποια σειρά θα παίξουν, το παιδί που παίζει πρώτο ρίχνει την αμάδα του στο ´κατινό´ και κάνει την διαδρομή ώς το κουτάκι ´βασιλιάς´, κουτσαίνοντας και προσέχοντας να μην πατήσει τις ενδιάμεσες γραμμές.
Μ’ αυτό τον τρόπο συνεχίζει το παιχνίδι ρίχνοντας κάθε φορά την αμάδα του σε άλλο κουτάκι. Αν τελειώσει με επιτυχία αυτήν την δοκιμασία, αρχίζει το ´σύρτα-φέρτα´, δηλαδή κάνει την ίδια διαδρομή κουτσαίνοντας αλλά σπρώχνοντας συγχρόνως με το πόδι του την αμάδα.
Μετά από αυτή τη δοκιμασία, έρχεται το ´πατώ´, δηλαδή πρέπει να περάσει όλα τα κουτάκια με κλειστά τα μάτια και χωρίς να πατήσει τις ενδιάμεσες γραμμές, γιατί τότε χάνει.
Ύστερα από αυτό, ο παίκτης χαράζει σε οποιοδήποτε κουτάκι θέλει ένα μεγάλο χι (Χ) και εκεί έχει δικαίωμα να πατάει με τα δύο του πόδια και να ξεκουράζεται ενώ αντίθετα ο αντίπαλος του, πρέπει να κάνει την διαδρομή πηδώντας το αντίστοιχο κουτάκι.
Κερδίζει ο παίκτης που θα βάλει τα πιο πολλά κουτάκια.

Βώλοι
Ενα παιχνίδι που χάθηκε, είναι και οι βώλοι. Ηταν φτιαγμένοι από πηλό και βαμμένοι σε ζωηρά χρώματα. Ας δούμε ένα πολύ δημοφιλές παιχνίδι με βώλους:
ΤΡΙΓΩΝΑΚΙ: Χαράζουμε στο χώμα ένα τρίγωνο και μέσα σ’ αυτό ο κάθε παίχτης βάζει δυο-τρεις από τους βόλους του. Σε μια απόσταση 4-5 μέτρων στήνεται μια πέτρα, ο μπάστακας. Τα παιδιά ρίχνουν τους βώλους τους προς τον μπάστακα και όποιος φτάσει πιο κοντά παίζει πρώτος. Ο παίχτης ρίχνει με τον αντίχειρα το βόλο του στο τριγωνάκι με σκοπό να χτυπήσει έναν από αυτούς που ήταν μέσα και να τον βγάλει έξω, οπότε και τον κερδίζει. Εάν κάποια στιγμή χάσει και ο βώλος του μείνει μέσα στο τρίγωνο, ο αμέσως επόμενος παίχτης χτυπώντας τον βώλο κερδίζει όλους όσους είχε μαζέψει ο προηγούμενος ως τώρα.

Σβούρα
Η σβούρα, ήταν ξύλινη και στην κάτω άκρη είχε ένα μεταλλικό καρφί. Τη σβούρα την γυρίζαμε με δύο τρόπους, ο επίσημος ήταν να την τυλίγουμε με ένα σχοινάκι ελλειπτικά και τραβώντας το, απότομα να δώσουμε στη σβούρα τη μεγαλύτερη δυνατή κίνηση. Συνήθως τη σβούρα την παίζαμε στα μαρμάρινα σκαλιά του σπιτιού μας και όποιου η σβούρα έμενε πάνω στο σκαλί και γύριζε και πιο πολύ, νικούσε.

Σχοινάκι
Παίζουν όσα παιδιά θέλουν αλλά όχι πάρα πολλά. Δύο παιδιά βγαίνουν έξω και γυρνάν το σχοινάκι. Τα υπόλοιπα παιδιά πηδούν. Οποιο μπερδευτεί στο σχοινάκι, χάνει, βγαίνει έξω και γυρνάει το σχοινί. Ο άλλος που γυρνούσε, μπαίνει μαζί με τα άλλα παιδιά και έτσι το παιχνίδι συνεχίζεται.

…Οσο για τη μπάλα και το πατίνι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα