26.4 C
Chania
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Γράφει ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Υπάρχουν και μερικά σπουδαία πράγματα που μπορεί να δει κανείς ακόμη στην Αθήνα της κρίσης και της φτώχειας, μετά τα καταστροφικά μέτρα του μνημονίου. Και με δεδομένο ότι το τσιμέντο κυριαρχεί παντού, φυσικές οάσεις, όπως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κατέχουν σημαντική θέση στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Και είναι ακριβώς αυτές οι οάσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών από την περιφέρεια. Γι’ αυτούς, τα ζωολογικά πάρκα αποτελούν έναν χώρο διασκέδασης και χαλάρωσης.
Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επί του προκειμένου, επιδίωξη είναι να αποτελεί ταυτόχρονα και πρώτιστα, χώρο εκπαίδευσης για το κοινό και προστασίας και διατήρησης για τα ζώα. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, κατακτώντας όχι μόνο τους μικρούς εξερευνητές της άγριας ζωής, αλλά και τους μεγάλους που θέλουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους για την πανίδα αλλά και τη χλωρίδα στον πλανήτη, παρατηρώντας πως διαβιούν, αναπαράγονται και αναπτύσσονται τα λεγόμενα άγρια ζώα, που σε τελική ανάλυση μόνο άγρια δεν είναι. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που βρίσκεται στα  Σπάτα Αττικής, αποτελεί σήμερα το μοναδικό ζωολογικό πάρκο στην Ελλάδα, φιλοξενώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλη τη χώρα.

Ιστορικό
Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ζωολογικού πάρκου, όπου η ενημέρωση και η ψυχαγωγία θα οδηγεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, ξεκίνησε τον Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο, φιλοξενώντας την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στο κόσμο (1.100 πουλιά από πάνω 300 διαφορετικά είδη). Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους, μέσα από τη ζωή περισσότερων από 2000 ζώων από 400 ειδών που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του.

Στόχος η επιμόρφωση
Κεντρική έννοια στη φιλοσοφία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είναι η επιμόρφωση του κοινού παράλληλα με την ψυχαγωγία. Η ενημέρωση του κοινού γύρω από το ζωικό βασίλειο καθώς και η προσπάθεια διατήρησης και αναπαραγωγής των απειλούμενων ειδών -ένα 30% περίπου των ζώων του Πάρκου είναι σπάνια ή ακόμα και υπό εξαφάνιση- αποτελούν βασικούς στόχους του Πάρκου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες μαθητών και ξεναγήσεις κατά τη διάρκεια επισκέψεως των σχολείων. Περισσότεροι από 75.000 μαθητές  από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του Πάρκου ετησίως, συμμετέχοντας στα 15 εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται ειδικά για τα σχολεία.

Συνέργειες και συμμετοχή σε προγράμματα
Το Πάρκο είναι μέλος της EAZA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) και της ΕΑΑΜ (Ευρωπαϊκή Ένωση Θαλάσσιων Θηλαστικών) ως μέλος της τηρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την ευημερία των ζώων. Σε συνεργασία με την ΕΑΖΑ, το ΑΖΠ συμμετέχει ενεργά σε 15 ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών (ΕΕP) και 29 είδη παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω Βιβλίων Γενεαλογίας και Αναπαραγωγής (ΕSB). Επίσης από την αρχή του 2004 το ΑΖΠ χρησιμοποιεί το Διεθνές Σύστημα Πληροφοριών Πανίδας (ΙSΙS) όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών πάρκων της ΕΑΖΑ και της WAZA (Παγκόσμια Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων). Μέσω αυτού του συστήματος λαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικά πάρκα διεθνώς.
Παράλληλα, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποδεικνύει έμπρακτα την οικολογική συνείδησή του, έχοντας σταδιακά μετατρέψει τα 200.000 στρέμματα έκτασης του, σε μια όαση βιοποικιλότητας. Πάνω από 10.000 θάμνοι και περισσότερα από 500 δέντρα έχουν φυτευτεί συνολικά παρέχοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη  να απολαύσει τη φυσική χλωρίδα της Μεσογείου.
Αλλά και για όσους αναζητούν το ´υγρό στοιχείο´, το Πάρκο προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσει ο επισκέπτης από κοντά τα θαλάσσια θηλαστικά, που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τη φυσιολογία, τη συμπεριφορά τους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη φύση.

Μελλοντικά σχέδια
Στα μελλοντικά σχέδια ΑΖΠ, περιλαμβάνεται η δημιουργία της «Δεινοσαυρόπολις» – ένα μοναδικό Μουσείο Εξέλιξης των Ειδών με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων, καθώς και την «Ωκεανόπολις», ένα Πρότυπο Ενυδρείο, καθιστώντας κατά αυτό τον τρόπο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το μεγαλύτερο ζωολογικό πάρκο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα παγκόσμιας εμβέλειας θεματικό πάρκο για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Πρόσβαση
Με εύκολη πρόσβαση από τις κεντρικές εθνικές οδικές αρτηρίες, κοντά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μερικά χιλιόμετρα μόνο έξω από την Αθήνα και δίπλα από το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, σε μια έκταση άνω των 200 στρεμμάτων, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει μια εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη σε έναν ειδυλλιακό χώρο που κάθε άλλο παρά θυμίζει την εικόνα που έχουμε για την Αθήνα. Στην μετακίνηση των επισκεπτών εξυπηρετεί έως κάποιο σημείο το Μετρό αλλά και ο Προαστιακός. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Θα μείνετε πραγματικά έκπληκτοι με όσα θα δείτε.

phil.zaharis@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες:
www.atticapark.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα