26.4 C
Chania
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη

Η επομένη του Πάσχα…
Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης ήλθε με λαμπρότητα. Ο κόσμος και οι πιστοί με κατάνυξη δέχτηκαν τα Πάθη και τη Ανάσταση του Σωτήρος και γέμισαν ελπίδα για το αύριο. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο και σκληρό ανοίγεται στα μάτια όλων μας το μέλλον και όσο αδύναμοι είμαστε και λόγω πολλών συνθηκών και παραγόντων πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε. Η ηττοπάθεια και η ατολμία δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις πράξεις μας, η τόλμη, η αντίδραση, η ευρηματικότητα, η δημιουργικότητα, η συνεργασία είναι τρόποι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη λύση ορισμένων από τα των προβλήματα πουπροκάλεσε η κρίση και οι εφευρέτες της.  Κάθε μέρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τις συνέπειές της, κάθε μέρα η πόλη μας, η χώρα μας ξυπνά και ζει στον εφιάλτη της πείνας, οι πολίτες που αδύναμοι, δεν μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους και στις οικογένειες τα βασικά, μας υπενθυμίζουν πως έχουμε καθήκον, υποχρέωση να φερθούμε ανθρώπινα…   
Εξάλλου, ποιος θα μπορούσε να στρέψει το βλέμμα του από την άλλη πλευρά, βλέποντας τέτοιες εικόνες στον δρόμο που περπατάει;
Οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με την Coca-Cola 3Ε υλοποιούν ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που στόχο έχει την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης των αστέγων.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, πραγματοποιούνται τακτικές επισκέψεις σε διάφορα σημεία της πόλης, έτσι ώστε να παρέχεται πρακτική βοήθεια μέσω της προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης (ζεστός ρουχισμός, κουβέρτες, sleeping bags), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική υποστήριξη των ατόμων καθώς και καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη, η πολύπλευρη υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Οι γυναίκες που σταματάνε την κλειτοριδεκτομή
Παγκόσμια ημέρα για τη μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)
Μπορεί η μετανάστευση στις χώρες της Ευρώπης να έλυσε κάποια προβλήματα υπαρξιακά, οικονομικά στις μετανάστριες από την Αφρική, διατήρησε όμως και αρκετά έθιμα και πρακτικές, που χαρακτηρίζονται απάνθρωπες και επικίνδυνες για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών. Ένα βασικό πρόβλημα είναι αυτό της κλειτοριδεκτομής, που εφαρμόζεται ακόμη στις γυναίκες αν και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από πολλά χρόνια ή ακόμη είναι απόγονοι τρίτης γενιάς, υποχρεούνται σε αυτό τον ακρωτηριασμό από το οικογενειακό περιβάλλον στο όνομα του πολιτισμού και της κουλτούρας τους.   
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις 28 υποσαχάρειες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου και εφαρμόζεται η πρακτική του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), 130 εκατομμύρια κοριτσιών και γυναικών έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής. Πολλά κορίτσια χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στα χωράφια, στους θάμνους και στα σπίτια εκείνων που χωρίς τη στοιχειώδη αποστείρωση και φροντίδα επιτελούν αυτές τις ακρωτηριαστικές πρακτικές
Κάθε μέρα 6 χιλιάδες κορίτσια από 4 έως 10 ετών ακρωτηριάζονται, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, αν και η πρακτική ποικίλει πολύ από χώρα σε χώρα. Παρ’ όλο που από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε σταδιακά η απαγόρευσή της σε πολλά από αυτά τα κράτη, σήμερα συνεχίζει να είναι μία διαδεδομένη πρακτική που ενέχει υψηλό κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία για τα κορίτσια και τις γυναίκες που την υφίστανται.
Με τον ακρωτηριασμό, η γυναίκα καταβάλλεται και βλέπει αλλοιωμένη τη σεξουαλικότητά της με σκληρό τρόπο. Αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρ’όλα αυτά στις χώρες που ακολουθείται αυτή η πρακτική θεωρείται ότι αφορά στον πολιτισμό τους και ότι είναι μέρος της παράδοσης, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή.
Και να τι συμβαίνει στη Ισπανία, μια ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί πολλές οικογένειες από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες και πώς αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα από τη ίδια τη κοινωνία με τη βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου Ισπανίας υποστηριζόμενοι πολλές φορές από τα ίδια τα θύματα που έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις….   
Η παρουσία, λοιπόν στην Ισπανία, αφρικανικών οικογενειών, που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες έχει φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν στρατηγικές για την πρόληψή της. Πολλοί θα θυμούνται τη δικαστική απόφαση στο Αλκανίθ για ένα ζευγάρι από την Καμπότζη που ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα της κόρης του. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η Αϊσάτου, η Φατίμα, η Ισάτου και η Μπάι: γυναίκες από την Αφρική, που εργάζονται ως μεσολαβητές σ’ ένα πρόγραμμα πρόληψης του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, το οποίο υποστηρίζεται από τους Γιατρούς του Κόσμου Ισπανίας στις περιοχές: Αραγκόν, Καταλονία και Ναβάρα (της Ισπανίας).
Οι γυναίκες μεσολαβητές από την Αφρική είναι ´κλειδιά´ για την πρόσβαση στις οικογένειες και για να διαψευσθούν σιγά – σιγά οι μύθοι που έχουν δημιουργηθεί μέσα από την παράδοση του ακρωτηριασμού. Πρώτα απ’ όλα η δουλειά τους είναι σημαντική για να πετύχουν να αποφεύγονται οι ακρωτηριασμοί στις κόρες των οικογενειών που ταξιδεύουν όσο διαμείνουν στις χώρες καταγωγής τους.
Ο ακρωτηριασμός θεωρείται αποτελεσματικός για τις κόρες τους και τον εκλαμβάνουν ως συνδετικό κρίκο με την κοινωνική και πολιτιστική τους ταυτότητα. Στην κοινωνία τους λέγεται: «οι κόρες σας δε θα παντρευτούν», «δε θα είναι μία καλή γυναίκα και δε θα έχει μέλλον»… Το βάρος της κοινωνικής πίεσης και η αντιπαράθεση με τις οικογένειες στις χώρες καταγωγής συνεχίζει να υπάρχει.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις, οι γυναίκες μεσολαβητές δεσμεύουν την κάθε οικογένεια με μία συμφωνία, ώστε όταν πάνε να ταξιδέψουν στη χώρα τους, να προστατεύσουν τις κόρες τους καθώς και να μιλήσουν με τους συγγενείς τους για ζήτημα.
Δεύτερον, αυτές οι γυναίκες βλέπουν τις συνέπειες που είχε ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων στην υγεία των μητέρων που τον έχουν υποστεί με σκοπό να αρχίσουν να αμφισβητούν την πιθανότητα να το κάνουν στις κόρες τους. Τέλος, με τη βοήθεια των εμπλεκομένων φορέων στο πρόγραμμα, προωθείται η αποσύνδεση της θρησκείας από τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή), τον οποίο το Κοράνι δεν περιέχει. Αυτό το πρωτοπόρο σχέδιο στην Ισπανία άξιζε την αναγνώριση από το Υπουργείο Υγείας και μέσα από αυτή αναγνωρίστηκε και η δουλειά αυτών των γενναίων και τολμηρών γυναικών που λένε «φτάνει πια» και βοηθούν πολλές άλλες να αλλάξουν κάτι που έπρεπε να μη συμβαίνει εξαρχής
Οι Γιατροί του Κόσμου (Ισπανίας) εργάζονται  πάνω σε αυτό το ζήτημα από το 2004, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα στην Καταλονία και στο Αραγκόν. Το 2008 η προσπάθεια συνεχίστηκε με την προώθηση του προγράμματος στη Ναβάρα. Η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση, γι’ αυτό το πρόβλημα, των ομάδων που έχουν επηρεαστεί άμεσα αλλά και οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τις μετανάστριες είναι σημαντικό έργο και αξίζει κάθε συνέχιση και προσπάθεια.  
Έτσι βασίστηκε η δουλειά των εθελοντών ΓτΚ Ισπανίας, στην πληροφόρηση και στην ευαισθητοποίηση του αφρικανικού πληθυσμού, που βρίσκεται στη Ναβάρα, στο Άραγκον και στην Καταλονία, έτσι όπως και στην οργάνωση των ατόμων που δουλεύουν στους τομείς Υγείας και Εκπαίδευσης. Αυτές οι κινήσεις βοηθάνε ώστε να ανιχνεύονται περιπτώσεις ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) και ώστε να θεραπεύονται οι πιθανές επιπλοκές στην υγεία και στην ψυχολογία προερχόμενες από αυτή την πρακτική. Επίσης, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύονται περιπτώσεις μικρών κοριτσιών που μπορεί να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα αυτής της πρακτικής.
Όλες οι αντιπροσωπίες των Γιατρών του Κόσμου πρέπει να αναπτύξουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που εξακολουθεί να διαιωνίζεται ακόμη και μέσα στα ευρωπαϊκά κράτη.

Oι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν την εταιρεία Coloplast και τους υπευθύνους κ. Ν. Κατσαλάκη και Α. Πολυχρονάκη, που για άλλη μια φορά στηρίζουν τη δράση και το Πολυϊατρίο της πόλης μας  με τη δωρεά εμβολίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα