27.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Οι Ερωδιοί: Ανοιξιάτικοι επισκέπτες στην Κρήτη

Του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΝΙΘΑΚΗ*

Την άνοιξη, όταν ο ήλιος λάμπει στον καταγάλανο ουρανό, η εκτεταμένη επιφάνεια κάθε έλους γυαλίζει σαν καθρέπτης. Το ακίνητο νερό ρυτιδώνεται από το ελαφρό αεράκι και σχηματίζει μικρά κύμματα που γλείφουν την ακτή και κινούν τα μακριά κοτσάνια και τα λεία φύλλα από τα νούφαρα, τα οποία είναι έτοιμα ν’ ανθίσουν με λευκά και κίτρινα λουλούδια.
Η μεγάλη έκταση της πλημμυρισμένης γης είναι γεμάτη από μικροσκοπικά νησάκια, στα οποία φυτρώνουν αρκετά δέντρα και πολλά καλάμια και βούρλα που διακόπτουν τη ροή του ρεύματος και μετατρέπουν την περιοχή σε υδάτινο λαβύρινθο. Αν περάσουμε μέσα από τα πυκνά και υψηλά υδρόβια φυτά που αποκλείουν την ορατότητα, έχουμε την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στην καρδιά μιας περιοχής αμετάβλητης από τον χρόνο.
Και τούτο επειδή οι τεράστιες εκτάσεις των ελών είναι μυστηριώδη και αφιλόξενα μέρη που δεν έχουν υποστεί την τροποποιητική επίδραση του ανθρώπου κατά τη διάρκεια των αιώνων. Εξαιτίας μάλιστα της ελλείψεως εξωτερικών διαταραχών, η ζωή εκεί έχει μείνει αξιοσημείωτα σταθερή και χωρίς αλλαγές. Στις μακρινές γεωλογικές εποχές, οι περιοχές αυτές χρησίμευαν σαν ενδιάμεσο στάδιο για τα ζώα που βγήκαν από τη θάλασσα και προσαρμόστηκαν τελικά στη ζωή της στεριάς.
Ανάμεσα στα ζώα της όχθης διακρίνονται οι υψηλοί ερωδιοί, που στέκονται σαν αγάλματα και περιμένουν υπομονετικά την ευκαιρία να καμακώσουν και να καταπιούν όποιο ψάρι ή βάτραχο περάσει από κοντά τους.
Στον Νομό Χανίων τώρα την άνοιξη θα θαυμάσουμε τον υψηλότατο γκρίζο ερωδιό (Ardea cinerea), 91 cm/1.600 gr, τον δεύτερο σε ύψος, ασημένιο ερωδιό (Casmerodius albus), 89 cm/1.500 gr, την πανέμορφη πορφυρόχρωμη αρδέα (Ardea purpurea), 79 cm/950 gr, τον παράξενο βούταυρο (Botaurus stellaris), 76 cm/1.200 gr, τον επιθετικό νυκτικόρακα (Nycticorax – nycticorax), 61 cm/550 gr, τη λευκή αιγκρέττα (Egretta garzetta), 56 cm/500 gr, τον ερωδιό τον βουκόλο (Ardeola ibis), 51 cm/350 gr, τον πανέμορφο καλοβατικό ερωδιό (Ardeola valloides), 46 cm/280 gr και τον μικρόσωμο ιξόμβρυχο (Ixobrychus minutus), 35 cm/140 gr.
Ολα αυτά τα είδη ερωδιών απαντώνται στην Κρήτη με εξαίρεση τον ερωδιό τον βουκόλο, ο οποίος είναι σπάνιος. Είναι ένας ερωδιός που συνηθίζει να καθίζει πάνω στα ζώα (άγρια και ήμερα) και τρώγοντας τα εξωτερικά παράσιτα από το σώμα τους τα απαλλάσσει απ’ αυτά!
Στην Αφρική θα τον δούμε να κάθεται πάνω σε ιπποπόταμους, ρινόκερους κ.λπ. Στην Κρήτη, ελλείψει ρινόκερων, καθίζει πάνω σε πρόβατα αν βρεθεί εδώ! Ετσι στις 27/1/2009 φωτογραφήθηκε ένας τέτοιος ερωδιός στον κάμπο της Αγιάς να κάθεται πάνω σ’ ένα πρόβατο! Σπάνιο γεγονός!

*μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα