Το θέμα είναι ότι πολλοί από εμάς συζητάνε για τα αρχαία κλέη μας -και όχι μόνο- και ότι όλοι μας ´χρωστάνε´ και φτάνουν να ερμηνεύουν μια από τις πολλές Κρίσεις του Καπιταλιστικού συστήματος, σαν στοχοποίησή μας από τους Γερμανούς!
Μάλλον θα πρέπει να αναπτύξουν και μια νέα Κοινωνική – Οικονομική Επιστήμη, του homo ellinara, μπας και πάρουμε και κανένα βραβείο Νόμπελ, πέρα από την ποίηση.
Την ίδια στιγμή στον ξένο Τύπο η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου για τη χώρα ήταν «Ζάκυνθος το νησί των τυφλών», «…τη Ζάκυνθο την γνωρίσαμε σαν την πατρίδα του Ούγκο Φώσκολου, τώρα την γνωρίζουμε και σαν μέρος που οι τυφλοί ξεπερνούν το 800% του μέσου όρου πολλών χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2004».
Η λέξη τα «παράδοξα του Ελληνικού Walfare state» χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα ΜΜΕ στο εξωτερικό για να περιγράψουν, τη διαφθορά, τα περίεργα επιδόματα σε εργαζόμενους, τους οργανισμούς που λειτουργούν χωρίς αντικείμενο, όπως ο οργανισμός για την αποξήρανση της λίμνης της Κωπαΐδας, 40 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου κ.λπ. κ.λπ.
Θα μου πείτε, καλά, τώρα βρήκαν να ανακαλύψουν την Ελλάδα και τους Έλληνες οι ξένοι;
Όχι βέβαια, από τη δεκαετία του ’60, είναι που πουλάμε Zorba, χορό, ξεγνοιασιά, ήλιο, θάλασσα, αρχαιότητες και σε πολλές περιπτώσεις κοπανιστό αέρα.
Απλώς τώρα επειδή η χώρα μας είναι στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης, ασχολούνται όλοι για όλα, από κυβερνήσεις μέχρι ΜΜΕ, διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ, κ.λπ.
Από την αρχή ο αρχηγός του κόμματος ´Ανεξάτρητοι Έλληνες´ κ. Καμμένος διακήρυξε «δεν πρόκειται να μας βγάλουν τον Ζορμπά που έχουμε μέσα μας οι Έλληνες…», που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν και του κινήματος «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Με αφορμή το κείμενο των 51 σελίδων που έχει αναρτηθεί για διαβούλευση στο Διαδίκτυο και που θέλει να αποτελέσει το ιδεολογικό πλαίσιο του νέου κόμματος του κ. Καμμένου.
Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ποιες είναι οι ιδεολογικές και κοινωνικές αναφορές του νέου κόμματος. Ξεχωρίζω δύο αναφορές που γίνονται στην ενότητα Προγραμματική Ιδεολογία, ότι υπάρχει «χρηματοοικονομική δικτατορία» και το Πρόγραμμα/Μνημόνιο, οδηγεί στην «φαβελοποίηση» την Ελληνική κοινωνία.
Για τα παραπάνω δηλώνεται «…το κίνημα επιλέγει τη μείωση της ανισότητας» σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.
Η αναφορά στον Αριστοτέλη, σκοπό έχει να τονίσει την ελληνικότητα του κινήματος, αλλά και τις καταβολές του και τη συνέχειά του από αρχαιοτάτων χρόνων!
Όμως, κάποιοι έπρεπε να πουν στον κ. Καμμένο ότι οι κοινωνικές ανισότητες από τον Αριστοτέλη και μετά γνώρισαν τεράστια εξέλιξη σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης των μεγάλων ρευμάτων της ανθρώπινης σκέψης που δεν είναι άλλα από τον Διαφωτισμό, Φιλελευθερισμό, Μαρξισμό.
Που το κόμμα του κ. Καμμένου μάλλον δεν γνωρίζει, όμως διεκδικεί να μπει στη Βουλή και δημοσκοπικά παίρνει 7%. Αν αυτό επαληθευτεί και στην κάλπη, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σημαντικά τμήματα της κοινωνίας μας, έχουν χάσει τον μπούσουλα, λόγω κρίσης αλλά κύρια από την προβληματική λειτουργία του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος.
*artemakism@ameksa.gr