Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ … & ΕΠΙ Τ ΑΥΤΑ

Μετά από μία νύχτα – θρίλερ, προβληματισμούς και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατάφεραν επιτέλους, προχθές τα ξημερώματα, να φτάσουν  σε συμφωνία σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους και το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ. Δίνοντας, έτσι, μία ανάσα ανακούφισης στις αγορές και ελπίδες για τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
Τώρα ξεκινά ένας νέος αγώνας δρόμου από την ελληνική κυβέρνηση,  για να ´περάσουν´ από τη Βουλή των Ελλήνων, ως την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, τα νομοσχέδια με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, ώστε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, να τα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 2 και 3 Μαρτίου.
Ελπίδες ότι η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας, εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Οι πολίτες όμως -βάσει και των αποτελεσμάτων των κατά καιρούς δημοσκοπήσεων- πέρα από την αβεβαιότητα, νιώθουν απογοητευμένοι από τα σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία κάθε… δυο και τρεις εφαρμόζονται σε βάρος τους, ανησυχούν για το αύριο, αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Οι δε δηλώσεις περί αναγνώρισης από το Eurogroup -διά στόματος του επικεφαλής του κ. Γιούνκερ- «των σημαντικών προσπαθειών που κάνουν οι Ελληνες» είναι… δώρο – άδωρον και μάλλον απαισιοδοξία και αγανάκτηση πλέον προκαλούν, όταν αυτές συνοδεύονται από δηλώσεις του τύπου «απαιτούνται νέες προσπάθειες». Γιατί οι αντοχές και τα όρια κάποτε εξαντλούνται.
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη, αναμφίβολα δεν αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες. Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο, ο στόχος. Και ευχή, η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση, η χώρα να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της. Μα πάνω από όλα οι πολίτες να αρχίσουν να αισιοδοξούν ξανά.
«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που τώρα της δίνεται, να μην καθυστερήσει, να τρέξει και να καλύψει τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών και να μπει σε πορεία ανάπτυξης για να γυρίσει η χώρα σε καιρούς ευτυχείς για τον λαό της», για να δανειστούμε τα λόγια του Κάρολου Παπούλια.
Ο δρόμος είναι μακρύς, ανηφορικός.  Και σίγουρα όχι στρωμένος με ροδοπέταλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα