Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση-γιορτή διοργάνωσε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκαν οι αθλητές-τριες που διακρίθηκαν το 2011, ενώ έγινε και η κοπή της πίτας.
Κατάμεστη από τους φίλους της Ακαδημίας ήταν η αίθουσα στο “Κρητικό Κονάκι”, ενώ παραβρέθηκαν και αρκετοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων, οι οποίοι έκαναν και τις απονομές.
Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της ΣΑΧ, Γιάννης Παπαδημητράκης, αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα της Ακαδημίας και τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει παίξει στην ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού στο Νομό μας.
Ακόμη, τόνισε τις σημαντικές διακρίσεις που είχε η ΣΑΧ, αλλά και τους αγώνες που διοργάνωσε με άψογο τρόπο (61ο πανελλήνιο πρωτάθλημα σκάκι ανδρών, 8ο σχολικό πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης, τουρνουά στα πλαίσια της Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας, καλοκαιρινό τουρνουά στο Ενετικό Λιμάνι και φυσικά το 4ο διεθνές τουρνουά Παλαιόχωρας, ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας).
Αναλυτικά στις επιτυχίες των αθλητών-αθλητριών της ΣΑΧ αναφέρθηκε η γραμματέας του συλλόγου, Ελισάβετ Κουκουράκη και ακολούθησαν οι βραβεύσεις, πρώτα με τις διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο και συγκεκριμένα με τους αθλητές της ΣΑΧ που αγωνίστηκαν στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Α´ Εθνικής, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και στο οποίο κατέκτησαν τη 10η θέση ανάμεσα σε 34 ομάδες.
Σειρά πήρε η βράβευση της «νεανικής ομάδας» της Ακαδημίας, η οποία φέτος βρέθηκε πολύ ψηλά στην κατάταξη, μιας και πήρε την 1η θέση στην Κρήτη και βγήκε 2η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων, αποτελούμενη από τους Ναούμ Σπύρο, Παπαδόπουλο Αργύρη, Πετράκη Στέλιο, Γεωργακόπουλο Νίκο, Αγναντή Δανάη και Βοζινάκη Ανθή.
Βραβεύτηκαν επίσης για τη συμμετοχή τους στην κορυφαία νεανική διοργάνωση της Ευρώπης -το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αλμπένα της Βουλγαρίας- ο Ναούμ και η Βοζινάκη, οι οποίοι είχαν και άλλη μια σπουδαία διάκριση, μιας και η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία τους επέλεξε να αγωνιστούν με την Εθνική μας ομάδα Νέων σε διεθνείς αγώνες στην Τουρκία, αλλά και στην Βαλκανιάδα που έγινε στη Σερβία.
Σημαντικές ήταν και οι ατομικές επιτυχίες, με διακρίσεις σε πανελλήνιους νεανικούς και μαθητικούς αγώνες. Πρωταθλητές Ελλάδας στέφτηκαν ο Ναούμ, η Βοζινάκη και η Ευαγγελία Καραβιτάκη, ενώ στο βάθρο ανέβηκαν οι Παλιεράκη Λυδία, Μαρκάκη Σοφία, Πετράκης Στέλιος, Τσαρουχά Μαριάνθη, Πετράκη Αργυρώ και Μπαϊραμιάν Αρτούρος. Ακόμη, πολλές ήταν οι διακρίσεις σε επίπεδο Κρήτης, αφού οι αθλητές-τριες της ΣΑΧ κυριάρχησαν στις διοργανώσεις που συμμετείχαν.
Επίσης, βραβεύτηκε η ομάδα του ΑΣΕ ΟΤΕ για την 2η θέση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Β´ Εθνικής και η νεοσύστατη ομάδα της “Κάισσας Χανίων”, η οποία στο 2ο χρόνο παρουσίας της στη Γ´ Εθνική κατέλαβε ξανά την 1η θέση στη Δυτική Κρήτη.
Τέλος, αναμνηστικά πήραν και οι μικροί σκακιστές-τριες, τα ανερχόμενα ταλέντα της ομάδας, για τις επιτυχίες που είχαν στα εσωτερικά πρωταθλήματα της Ακαδημίας, ενώ τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον πρώην πρόεδρος της ΣΑΧ, Μανώλη Παπαδογιάννη, για τη δωδεκαετή προσφορά του.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πάρτι για τους νεαρούς αθλητές-αθλήτριες και κλήρωση δώρων, προσφορά των χορηγών της εκδήλωσης (Racks Petrakis, Gloss Accessories-Παπατζανάκης Στέλιος, Ποδηλάτης- Κωνσταντάκης Δ. – Φραγκιουδάκης Α. ΟΕ).
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.