Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ

Το πρόβλημα της ανεργίας εξαπλώνεται ανησυχητικά στη χώρα μας αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. Στρατιές συγκροτούν οι άνεργοι. Νέοι οι περισσότεροι με μεράκι και όρεξη για δουλειά. Πτυχιούχοι Πανεπιστημίων που έχουν ξοδέψει αμέτρητες ώρες μελέτης για να αποκτήσουν ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα.
Θύματα της κρίσης αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών που δεν ευνοούν την εργασία. Αλλωστε και στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό, η τρόικα απαιτεί μειώσεις μισθών αλλά και απολύσεις. Για προσλήψεις ούτε λόγος.
Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέλαβε πρωτοβουλία και ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου τη δημιουργία ´ομάδων δράσης´ στην Ελλάδα και σε επτά ακόμα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπου, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30%.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, η πρωτοβουλία του κ. Μπαρόζο εντάσσεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας των νέων, που λαμβάνει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πανευρωπαϊκά καθώς τα στοιχεία που έδωσε στις 31 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα η Eurostat, αναφέρουν ότι η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών έφτασε τον Οκτώβριο του 2011 στη χώρα μας το 47,2%.
Οι ´ομάδες δράσεις´ θα συσταθούν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Σλοβακία.
Το θέατρο του παραλόγου έγκειται στο ότι οι ίδιοι αυτοί μηχανισμοί, κομμάτι των οποίων αποτελεί η περίφημη ´τρόικα´, που απαιτούν εναγωνίως και απειλητικώς απολύσεις και περικοπές, έρχονται τώρα να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο.
Δεν λέμε, καλές οι προτάσεις του κ. Μπαρόζο. Για να γίνουν, όμως, πιστευτές πρέπει να δούμε έργα. Και τι έργα; Πάγωμα απολύσεων, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μην οδηγηθούν στο ´λουκέτο´ αλλά να μπορέσουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων ανθρώπων, άνοιγμα και όχι κλείσιμο θέσεων εργασίας κ.ά.
Διότι, από λόγια ´χορτάσαμε´ πια…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα