Η Γέννηση του Χριστού στο σπήλαιο της Βηθλεέμ έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός της ανθρωπότητας. Από τον γέροντα τέως μητροπολίτη Ειρηναίο έχει καθιερωθεί στο σπήλαιο της Του Θεού Σοφίας στον Κατσοματάδω να γίνεται παραστατικά η λειτουργία της Αγιας Νύκτας. Αργότερα, επιλέχτηκε ως κατάλληλο και το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα της Ενορίας Σπηλιάς.
Στη Μαραθοκεφάλα
Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τελέστηκε η Λειτουργία της Αγιας Νύκτας στο τεράστιο σπήλαιο της Ενορίας Σπηλιάς στη Μαραθοκεφάλα παρουσία πολλών προσκυνητών. Το «παρών» έδωσαν η βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Νίκος Δασκαλάκης και Γιάννης Μαλακωνάκης. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της θαυμάσιας προσπάθειας και διακονίας στην Ενορία Σπηλιάς αξίζει να πούμε ξανά ότι οφείλεται στον ακούραστο λευίτη εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Σφακιανάκη.
Στον Κατσοματάδω
Από μέρες, λοιπόν, άνθρωποι της Ενορίας Τοπολίων – Κατσοματάδω, μαζί με άλλους εθελοντές, κάνουν τις ετοιμασίες για τη νυχτερινή λειτουργία της Αγιας Νύχτας έχοντας μπροστάρη τον αγαπητό στο πλήρωμα της εκκλησίας εφημέριο τους αρχιμανδρίτη π. Τίτο Σφακιωτάκη. Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα με τους μάγους, τα ζώα, τον κόσμο που και φέτος ήταν αρκετός που έμεινε ως το τέλος. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης και Μιχάλης Μουντάκης. Για την ονομασία του σπηλαίου της Του Θεού Σοφίας στο Κατσοματάδω, σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι: «Μετά την αποφράδα ημέρα για την Ορθοδοξία της 29ης Μαΐου 1453, που έπεσε η Πόλη των πόλεων, η αλησμόνητη αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη, είχαν πάει να πολεμήσουν και από την Κρήτη 1.600 παλικάρια. Από αυτούς επέζησαν μόνο 145 παραμένοντας πάνω στα τείχη δύο πύργων χωρίς να παραδίδονται. Ο Μωάμεθ ο δεύτερος, ο πορθητής της αλώσεως της Πόλης, αναγνωρίζοντας την ανδρεία των τελευταίων επιζώντων αγωνιστών, οι οποίοι του διαμήνυσαν ότι δεν έχουν σκοπό να παραδοθούν, διέταξε να τους επιτρέψουν να επιβιβαστούν σε πλοίο συνοδευόμενοι τιμητικά μάλιστα μέχρι τα Δαρδανέλλια. Οι Κρητικοί αγωνιστές εγκαταλείποντας τις θέσεις τους πήραν μαζί τους την εικόνα, τη Σοφία του Θεού, την οποία, όταν έφτασαν στα παράλια της Γραμπούσας Κισάμου, την πήγαν και την τοποθέτησαν μέσα στο θαυμάσιο, απείρου κάλλους σπήλαιο με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, στον Κατσοματάδω».