Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκατάτος
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί ο διάλογος και η επιχειρησιακή συνεργασία με χώρες εταίρους εκτός ΕΕ στον τομέα της μετανάστευσης και της κινητικότητας, με εμβάθυνση των προτάσεων που περιέχονται στην ανακοίνωση για την εταιρική σχέση με τις χώρες της νότιας Μεσογείου για τη δημοκρατία και την κοινή ευημερία, της 8ης Μαρτίου. Αυτό είναι το περιεχόμενο ανακοίνωσης της 18ης Νοεμβρίου 2011, δεδομένου ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη εκτός ΕΕ για να αξιοποιήσει καλύτερα τα αμοιβαία οφέλη που μπορεί να προσφέρει η μετανάστευση.
Παρότι η μετανάστευση έχει σημαντική θέση στην πολιτική ημερήσια διάταξη της Ένωσης, η Αραβική Άνοιξη και τα γεγονότα στη νότια Μεσόγειο το 2011 υπογράμμισαν περισσότερο την ανάγκη για μια συνεκτική και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για την ΕΕ.
Η νέα προσέγγιση αναλύεται λεπτομερώς στην ανανεωμένη «Σφαιρική προσέγγιση για τη μετανάστευση και την κινητικότητα» που τοποθετεί την κινητικότητα των υπηκόων τρίτων χωρών στο επίκεντρό της και καθιστά τις εταιρικές σχέσεις περισσότερο βιώσιμες και μελλοντοστραφείς.
Η κινητικότητα των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι σημαντική, εφόσον καλύπτει ευρύ φάσμα ατόμων, όπως επισκέπτες μικρής διάρκειας, τουρίστες, σπουδαστές, ερευνητές, επιχειρηματίες ή επισκέπτες μελών οικογένειας και συνδέεται με την πολιτική στον τομέα των θεωρήσεων.
Προτεραιότητα σε δύο βασικά επιχειρησιακά πλαίσια για τη μετανάστευση
Οι διοικούντες την ΕΕ φαίνεται ότι συνειδητοποιούν ότι η μετανάστευση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί επίλυση. Έτσι, θα προσφερθούν Εταιρικές Σχέσεις Κινητικότητας καταρχάς στους άμεσους γείτονες και στην Τυνησία, στο Μαρόκο και στην Αίγυπτο. Οι εταιρικές σχέσεις κινητικότητας προσφέρουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για διάλογο και συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ.
Αυτές οι εταιρικές σχέσεις εστιάζονται στη διευκόλυνση και στην οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, στη λήψη αποτελεσματικών και ανθρώπινων μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και σε συγκεκριμένα βήματα προς την ενίσχυση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων της μετανάστευσης.
Η σύναψη συμφωνιών για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων και συμφωνιών επανεισδοχής πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις εν λόγω εταιρικές σχέσεις. Για άλλες χώρες, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση Κοινών Δράσεων για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα που θα αποτελέσουν ένα προηγμένο επίπεδο συνεργασίας, βασισμένο σε ορισμένες κοινές συστάσεις, στόχους και δεσμεύσεις για διάλογο και συνεργασία. Θα θεσπιστούν Κέντρα Πόρων Μετανάστευσης και Κινητικότητας για την παροχή πόρων και την υποστήριξη ατόμων και χωρών εταίρων, στους τομείς των δεξιοτήτων και του εργατικού δυναμικού. Η διαδικτυακή πύλη της ΕΕ για τη μετανάστευση που άρχισε να λειτουργεί, θα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μετανάστες στο να προβαίνουν σε συνειδητές επιλογές σχετικά με τη μετανάστευση και την κινητικότητα προς την ΕΕ.
Θέλετε να εγκατασταθείτε στην ΕΕ; Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές με λίγα μόνο κλικ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, της 18ης Νοεμβρίου 2011 δίδονται χρήσιμες πληροφορίες, πλέον στους μετανάστες, όπως: Πού μπορώ να κάνω αίτηση για άδεια εργασίας στη Γερμανία; Χρειάζεται άδεια διαμονής ένας πολίτης της Ινδίας προκειμένου να σπουδάσει στην Ισπανία; Ο εργοδότης μου με εκμεταλλεύεται – πού μπορώ να ζητήσω βοήθεια;
Η Επιτροπή δημιούργησε έναν ιστότοπο που παρέχει πρακτικές πληροφορίες για τους υπηκόους τρίτων χωρών που θα ήθελαν να εγκατασταθούν στην ΕΕ.
Ο ιστότοπος αυτός, http://ec.europa.eu/immigration/, απευθύνεται επίσης σε μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην ΕΕ και θα ήθελαν να εγκατασταθούν σε κάποιο άλλο κράτος – μέλος.
Παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες για κάθε κατηγορία μεταναστών σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στα 27 κράτη – μέλη.