Γράφει ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ Απ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ,
δάσκαλος – λαογράφος
2ο μέρος
Αγαπητοί αναγνώστες,
καλημέρα σας!
Η στήλη μας συνεχίζει και σήμερα την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του σεβασμιώτατου μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, που αρχίσαμε στις 4/11/2011, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναφορά μας στη μέχρι σήμερα συγγραφική παραγωγή του!
Εργο που συνιστά καθώς τονίστηκε εξαρχής, δείκτη πορείας για όλους μας, στους δύσκολους, μάλιστα, καιρούς που διερχόμαστε.
(Ευχαριστούμε θερμότατα τους αγαπητούς αναγνώστες που επικοινώνησαν μαζί μας, με τόση θέρμη, για το πρώτο μέρος του δημοσιεύματός μας, του φύλλου της Παρασκευής 4/11, σελ. 35η. Μας κατασυγκίνησαν! Οι ευχαριστίες των, όμως, ανήκουν στη διεύθυνση της εφημερίδας που φιλοξενεί τα γραπτά μας, τόσα χρόνια!).
– Και τώρα στη συνέχεια της μελέτης μας για:
ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ πρώην ΚΙΣΑΜΟΥ και ΣΕΛΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
(Μέρος Β’)
– Για το προσωπικό του, εξάλλου, ύφος, τη ζωντάνια της περιγραφής, τη ρητορική του δεινότητα, τους στοχασμούς και τους δραματισμούς του, εμείς τι να πούμε και με ποια εχέγγυα να κρίνουμε, όταν μεγάλος λογοτέχνης και ακαδημαϊκός, ο Ηλίας Βενέζης* του αφιερώνει πρωτοσέλιδα στο «ΒΗΜΑ» των Αθηνών, της 19ης Μαΐου 1970 απ’ αφορμή τη μελέτη του έργου του Σεβ. Ειρ. Γ. «Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη», μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω:
– «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κύριος Ειρηναίος, ένας αληθινά φωτισμένος ιεράρχης, μας έστειλε το πρόσφατο βιβλίο του που έχει τον τίτλο: ´Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη´. Περιέχει μικρές ιστορίες που αναφέρονται στα έθιμα του κρητικού λαού, στις παραδόσεις του, στη λεβεντιά του, στη χριστιανωσύνη του, στην ποίησή του. Σε απλή δημοτική, σε απέριττο ύφος, αυτές οι ιστορίες φρονηματίζουν και τέρπουν. Γραμμένες από έναν Κρητικόν Επίσκοπο, εντάσσονται κι αυτές στο ήθος του κρητικού σωβινισμού. ´Ο Θεός της Κρήτης´, έλεγε ο Καζαντζάκης. Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη, λέγει ο διαπρεπής Επίσκοπος. Και θέλει να προβάλη τη δική του Κρήτη: την χριστιανική…».
Και συνεχίζει πιο κάτω: «…Μας ξάφνιασε αυτή η άλλη ματιά, η κρητική, που έχει και η Εκκλησία της Κρήτης. Μας έκανε εντύπωση η αυστηρότητα του ήθους, ο λιτός περιεκτικός λόγος, η βαθύτατη μόρφωση, όχι μόνο η θεολογική, η γνώση των εγκοσμίων, οι ιδέες για τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην κρίσιμη εποχή μας, όπως τα έβλεπε επίσκοπος Ειρηναίος…».
– Περπάταγε -το γνωρίζομεν όλοι- καθημερινά, για μισόν και περισσότερον αιώνα, τα ιερά χώματα της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου ο άγιος και πολυσέβαστος Παππούς της Εκκλησίας Κρήτης, πόνεσε και σεβάστηκε, τίμησε κι αξιοποίησε, προέβαλε και ανέδειξε αυτήν την ιερή γη της Μητρόπολής του, την καθαγιασμένη από αιώνων αρχαίων.
– Μ’ αυτό το πνεύμα, την έμπνευση και το ψυχικό μεγαλείο έγραψε τις γραμμές των βιβλίων του κι όσες δε χώρεσαν στα αυτοτελή έργα του, βρήκαν τη θέση τους στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Κρήτης και της πατρίδας μας όλης, ευρύτερα.
– Μας αξίωσεν ο Θεός να έχωμε συγκεντρώσει -χρόνια αποδελτιώνοντας- το δημοσιευμένο του αυτό υλικό, έναν πνευματικό θησαυρό, που μετά την κωδικοποίηση και πλήρη καταγραφή – ταξινόμησή του, η θέση του -πιστεύουμε- είναι στον ιερό χώρο του Μουσείου, που είναι στο Καστέλλι, για να ’ναι προσιτός σε μελετητές κι ερευνητές, όπως πριν από χρόνια, μας επεσήμανε -για τα ως τότε δημοσιεύματα Ειρ. Γ. ο κοινωνιολόγος – θεολόγος Β. Μουστάκης, που ήταν δίπλα μας τον καιρό των αγώνων των επαρχιών μας για την επιστροφή του δεσπότη μας…
***
Ενας τρίτος θησαυρός εμπνευσμένου λόγου του Σεβ. Ερ. Γ. είναι στις περιοδικές εκδόσεις του.
– Ετσι, στο περιοδικό που ίδρυσε, διηύθυνε και έγραφε εν πολλοίς ο Σεβ. Ειρηναίος: ΧΡΙΣΤΟΣ και ΚΟΣΜΟΣ, που από την 1 Σεπτ. 1960 ως τον μήνα αποχώρησής του (Αυγ. 2005), εξέδιδε ανελλιπώς και που έφτασεν στις 5.662 σελίδες συνολικά, οι μισές περίπου φέρουν την υπογραφή του, κείμενα εμπνευσμένα όλα. Κάποιες πανομοιότυπες αναδημοσιεύσεις περιλαμβάνονται στον τόμο για τον οποίο αναφερόμαστε.
Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ: Είναι το περιοδικό που ίδρυσεν ο Σεβασμιώτατος στα χρόνια της αρχιερατείας του στην Ι.Μ. Γερμανίας (χρόνια: 1972 – 1981).
Οι σελίδες των -38- τευχών που κατέχομεν εμείς, έφτασαν τις 736 από τις οποίες μεγάλο μέρος ανήκει στον Σεβ. Ειρ. Γ., σελίδες που στήριξαν σωστά τις χιλιάδες των Ελλήνων μεταναστών μας, τότε, στη Γερμανία.
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, εξάλλου, είναι το όχι και τόσο γνωστό στους πολλούς περιοδικό όργανο χριστιανικών Αρχών και Πνευματικής Δημιουργίας των Νέων, που έθεσε σε κυκλοφορία η Ι.Μ.Κ.Σ. από τον Ιούλιο του 1965 και κυκλοφορήθηκε απρόσκοπτα για μεγάλο διάστημα. Εχομε τα τεύχη: από το πρώτο (Ιουλίου 1965) ως του Ιανουαρίου του 1999. Μελετώντας τις σελίδες και του περιοδικού αυτού μας ξαφνιάζουν φοιτητικά -τότε- ονόματα συνεργατών εκ των επαρχιών μας, που στη συνέχεια τα αξίωσε ο Θεός και η Πρόνοια του Σεβ. Ειρηναίου να κατακτήσουν υψηλές θέσεις, λειτουργήματα και αξιώματα στην κοινωνία μας!
Δεν θ’ αναφερθώ σε ονόματά των, μιας και είναι ανάμεσά μας, απόψε, αρκετοί!
– Τα Εγκόλπια ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ της Ι.Μ.Κ.Σ., επίσης, για πολλά – πολλά χρόνια, κρατούσαν ολοχρονίς συντροφιά και συνιστούσαν ευλογία για τους κατόχους των, τους ανθρώπους της Μητροπόλεώς μας και όχι μόνον!
Εστω και μονολεκτικά, οφείλουμε μνεία στο πολύτιμο: ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ, την περιοδική ενημερωτική έκδοση του Αννουσάκειου, που, όταν αποδελτιώσαμε τα κυκλοφορήσαντα ως τώρα τεύχη του, από το πρώτο του Σεπτ. 1991 μέχρι και το τεύχος 84, Οκτωβρίου 2005, αποθησαυρίσαμε πέραν της άλλης ενδιαφέρουσας ύλης των και -82- κείμενα του Σεβ. Ειρ. Γ., σωστό θησαυρό κι ενδυνάμωση των γηρατειών για τα οποία κυρίως εκδίδεται το περιοδικό αυτό.
– Τη θέση του έχει εδώ και ο «ο τιμητικός τόμος ο αφιερωμένος στους κατά τα χρόνια: 1900 – 2003 ιεροψάλτες των Εκκλησιών της Ι.Μ.Κ.Σ.» έκδοση της Μητρόπολής μας το 2003, σε επιμέλεια και μόχθο συλλογής του υλικού του θεολόγου – ιεροψάλτη – γραμματέα της Μητρόπολής μας Αντώνη Βακάκη.
Ηταν ένα χρέος αυτή η έκδοση και χαιρετίζεται κι εδώ η εκπλήρωσή του!
***
Τέλος, στον περιεκτικό τόμο: – «Μητροπολίτης Ειρηναίος – Αείφωτος πορεία», αντιπροσωπευτικά, πολύτιμα και σημαίνοντα έγγραφα (σελ. 227 – 235) με την πολυσέβαστη υπογραφή του παππού της εκκλησίας μας: από την πρώτη Εγκύκλιο της Αρχιερατείας Του (24-12-1957) ως τη μεγάλη στιγμή της σύνταξης του εγγράφου «της απόσυρσής του», όπως μας την είπε στον Ομαλό στον Αγ. Θεόδωρο, 8 Ιουνίου 2005, την παραίτησή του από την ενεργό Αρχιερωσύνη, με ημερομηνία 6-6-2005 και των επακολουθησασών επιστολών: αποδοχής της παραιτήσεώς του από την Ιερά Επαρχ. Συν. της Εκκλησίας Κρήτης (23-8-2005 και την έκφραση της ευαρέσκειας της Μητρός Εκκλησίας από την Αυτού θεοτ. Παναγιότητα τον Σεπτόν μας Οικουμ. Πατριάρχη, στις 11.8.2005.
Είναι κείμενα που κατασυγκινούν και φέρνουν δάκρυα στον αναγνώστη των, κάθε φορά που τα ξαναδιαβάζει!
***
Τελειώνοντας, θέλω εξομολογούμενος στην αγάπη σας, να διαβεβαιώσω το σεβαστό κοινό που μας διαβάζει, ότι είναι ευλογία στη ζωή και στο σπίτι μας κι έτσι το νοιώθουμε με τη σύζυγό μου Ελευθερία Κοντάκη – Αποστολάκη, παλαιά οικότροφο του Οικοτροφείου Θηλέων της Ι.Μ.Κ.Σ., η συμμετοχή μου στην επιμέλεια αρκετών τευχών του ΧΡΙΣΤΟΣ και ΚΟΣΜΟΣ και μερικών βιβλίων και ημερολογίων, για τα οποία γίνηκε λόγος!
Δεν επέτυχα πάντως να πείσω κατά τις συχνότατες συζητήσεις μας -ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια- τον Σεβασμιώτατο Ειρηναίο, να αποδεχτεί πρότασή μου για την έκδοση των ποιημάτων Του: «ΑΠΛΕΣ ΩΔΕΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ».
Πάντα μου έλεγε: «-Αυτά, Σταμάτη να τ’ αφήσουμε για αργότερα» κι εγώ όφειλα και έκανα. Υπακοή, ενώ είναι απολύτως έτοιμο το έργο!
Ετοιμη, καθ’ όλα και ανακοινώνεται επίσημα για πρώτη φορά, είναι και η ογκωδέστατη συλλογή που έχουμε προσωπικά καταρτίσει τα τελευταία 40 χρόνια, με τίτλο: «Η Λαϊκή Ποίηση της Κρήτης για τον Σεβ. Ειρηναίο», με 15 εκλεκτά ριζίτικα τραγούδια, 225 μαντινάδες, 83 πολύστροφες ρίμες, 10 έντεχνα ποιήματα, ακροστιχίδες και ψαλμούς, που καλύπτουν ως τώρα, τα χρόνια: της Πρώτης Ποιμαντορίας, του ξεριζωμού και της παραμονής στη Γερμανία, τους πρωτόγνωρους αγώνες επιστροφής, την επιστροφή, τη Δεύτερη Αρχιερατεία και την Αποχώρηση από τον Επισκοπικό θρόνο.
Αλλά γι’ αυτά και για την ήδη καταρτισθείσα: «Βιβλιογραφία Ειρηναίου», με χιλιάδες λήμματα, θα αναφερθούμε άλλη φορά!
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ,
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ
Στον αύλειο χώρο της Ροτόντας (ναός Μιχαήλ Αρχάγγελου, στην Επισκοπή Κισάμου) πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαΐου 1982 τα αποκαλυπτήρια προτομής του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κισάμου – Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη (+19-5-1821), από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου – Σελίνου κ Ειρηναίο Γαλανάκη, ο οποίος μετά το πέρας της τελετής εκφώνησε εμπνευσμένον λόγον ενώπιον των Αρχών και πλήθους κόσμου. Από το συγκλονιστικό εκείνο κείμενο, τα παρακάτω αποσπάσματα:
«…Αντιπρόσωποι της Εκκλησίας και του Εθνους, χριστιανοί των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, της Κρήτης και της Ελλάδος….».
«…Εντεκα Πατριάρχες, εκατοντάδες Επίσκοποι και χιλιάδες Καλόγεροι και Παπάδες, μαρτύρησαν στον σταυρό του σκλαβωμένου Γένους.
Εκατοντάδες Επίσκοποι κι ένας απ’ αυτούς ´υπέρ ου το Μνημόσυνον επιτελούμεν´ ο αοίδιμος Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης που τον κρέμασαν στον πλάτανο της Σπλάντζιας στις 19 Μαΐου 1821 μαζί με τον διάκο του, τον Ελληνοδιδάσκαλο Καλλίνικο από τη Βέροια της Μακεδονίας.
Ο αοίδιμος Μελχισεδέκ προήρχετο από το Ηράκλειο της Μεγαλονήσου μας και σε νεαρή ηλικία ξενιτεύτηκε στις Παραδουνάβιες χώρες που ετοιμαζόταν η Ελληνική Επανάσταση.
Το 1818 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου και μυημένος ο ίδιος τη Φιλική Εταιρεία, εργαζόταν για τον Μεγάλο Αγώνα.
Οι Τούρκοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του και σε μια περιοδεία του στη Μονή Σελίνου ο περιβόητος Γενίτσαρος Τσούνος, προσπάθησε να τον σκοτώσει, άλλά τον γλύτωσε ο γενναίος αρχηγός Σελίνου, Κων/νος Κριάρης.
Οι Τούρκοι, όμως, με διάβημά των στον τότε Σερίφ Πάσα τον πιάσανε ακριβώς εδώ που ήταν η Επισκοπή του, τον φυλακίσανε και αφού τον διασύρανε στους δρόμους των Χανίων τον κρεμάσανε μαζι με τον διάκονό του Καλλίνικο, στις 19 Μαΐου 1821.
´Φάγετε θηρία τας σάρκας μου´ -έλεγε στη διαμαρτυρία και την ομολογία του- ο Εθνομάρτυρας Επίσκοπος, ´το πνεύμα το όποιον σήμερο παραδίδω εις τας χείρας του Πλάστου μου δεν έχετε εξουσία να το βλάψετε. Εχω σταθεράν την ελπίδα ότι ο Δίκαιος Θεός θέλει τιμωρήσει την κακία σας διότι χύνετε αδίκως αίματα χριστιανών´.
Ας σημειωθεί ότι κατά τον αγώνα του 1821 εμαρτύρησαν και όλοι οι άλλοι Επίσκοποι Κρήτης, όσοι βρέθηκαν στη Νήσο τότε.
Κατά την πρώτη μου αρχιερατεία στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου ηθέλησα να ανασύρω από τη λήθη του χρόνου τον εθνομάρτυρα Επίσκοπο Μελχισεδέκ και τον Μάιο του 1971 που κάναμε το πάνδημο Μνημόσυνό του, αποφασίσαμε για να στήθη εδώ η προτομή του.
Σήμερο που την αποκαλύπτομε δηλώνω επίσης ότι επιθυμία και χρέος μας είναι να αναστηλώσωμε μαζί με το πανάρχαιο αυτό χριστιανικό Μνημείο, τη Ροτόντα (ευχαριστώ για τη συμπαράσταση της Υπηρεσίας Βυζαντινών Μνημείων) και το ερειπωμένο Επισκοπείο του Εθνομάρτυρα Επισκόπου και να το καταστήσωμε πνευματικό κέντρο της περιοχής.
Αυτόν τον σκοπό έχει και ο έρανος, που θα γίνη σε λίγο με το κόλλυβο του Μνημοσύνου.
– Ελληνες και χριστιανοί που παρίστασθε στο Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Μελχισεδέκ.
– Στις 16 Μαΐου μιλώντας στο Μνημόσυνό του είπα και το έξης: ´Και τώρα Γέροντα, δάνεισέ μου για λίγο τη γλώσσα και την πύρινη ψυχή σου. Δάνεισέ μου τη φλόγα και την παρρησία σου για να μιλήσω για την πατρίδα και την ελευθερία, να μιλήσω για την Ελλάδα και την ανθρωπότητα.
– 150 χρόνια (είπα τότε) η Ελλάδα είναι ελεύθερη κι όμως η Ελευθερία πάντα κινδυνεύει και πάντα χρειάζεται υπεράσπιση κι αγώνα Ιερό και ίσως και θυσίες σαν την δική σου θυσία.
– 150 χρόνια η Ελλάδα είναι ελεύθερη κι όμως εμείς οι Ελληνες δεν την χορτάσαμε ακόμη την ελευθερία γιατί συχνά την καταστρέφομε οι ίδιοι με τις διχόνοιες και τα λάθη μας. Οταν οι μισοί Ελληνες γινόμαστε Πασάδες και Γενίτσαροι κι άλλοι μισοί γινόμαστε ραγιάδες, αυτό δεν είναι ελευθερία, αυτό δεν είναι φιλοπατρία, αυτό δεν είναι ελληνισμός, αυτό δεν είναι χριστιανισμός…
Αυτά είπαμε και γράψαμε τότε το 1971 για να βρεθούμε υστέρα οπό 5 μήνες, χωρίς να γνωρίζομε το πώς στη Γερμανία.
Αλλά και σήμερο 16 Μαΐου 1982 ύστερα από 11 χρόνια δάνεισέ μου πάλι Γέροντα την προφητική σου γλώσσα να μιλήσω στο Εθνος και την Εκκλησία μου, σαν Ελληνας Ορθόδοξος Επίσκοπος, στ’ όνομά σου Εθνομάρτυρα Επίσκοπε Μελχισεδέκ και στ’ όνομα των άλλων Μαρτύρων Κληρικών και λαϊκών που αγωνιστήκανε: ´για την ελευθερία και του Χριστού την πίστη την Αγία´.
– Αποκρούομε την παραχάραξη της Νεοελληνικής μας Ιστορίας από κείνους που θέλουν να παρουσιάζουν αρνητική τη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον αγώνα της Ελευθερίας και Παλιγγενεσίας του Εθνους μας.
– Αποκρούομε τη συκοφαντία ότι η χριστιανική Πίστη είναι ´κατεστημένο´ και η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ´σκοταδισμός´.
– Μια πίστη που κηρύχθηκε από το Χριστό σαν ´φως του κόσμου´ κι έχει στην Ιστορία της μεγάλους πολιτισμούς, δεν μπορεί να είναι σκοταδισμός.
– Αποκρούομε τη συκοφαντία ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εκμεταλλεύεται το λαό της και χωρίζει τον κλήρο της σε ανώτερο και κατώτερο.
– Λυπούμεθα διότι Νεοέλληνες διανοούμενοι αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν την Βυζαντινή και Νεοελληνική μας Ιστορία, και μεταφέρουν στο χώρο της Ελληνικής Ορθοδοξίας καταστάσεις άλλων περιοχών και παραδόσεων…
…Και τώρα Επίσκοπε Μελχισεδέκ Μάρτυρα της Χριστιανοσύνης και του Ελληνισμού.
– Και τώρα Γέροντα ´μη μας θωρείς ακίνητος…´. Δεν είναι Μάιος του 1821 που ήταν όλα σκοτεινά…
– Είναι Μάιος του 1982. Η Κρήτη είναι ελεύθερη. Ολόγυρά σου τα βουνά κι οι λόγγοι στολισμένοι. Ολόγυρά σου κλήρος και λαός της Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου.
– Σου καταθέτομε στεφάνι κι ανάβομε στη μνήμη σου καντήλι και λιβάνι.
– Η Κρήτη είναι ελεύθερη. Η Ελλάδα είναι ελεύθερη, μα η ανθρωπότητα δεν είναι ελεύθερη από τις δαιμονικές δυνάμεις που συστρατεύονται συχνά και αντιμάχονται στο θέλημα του Θεού και στο καλό του ανθρώπου.
– Η Κρήτη είναι ελεύθερη, μα η ανθρωπότητα απειλείται και πάλι από νέες τυραννίες, από εκρήξεις βομβών και πυραύλων, από εκρήξεις ναρκωτικών και σεξουαλισμών, από εκρήξεις φυσικών και ηθικών μολύνσεων, που ρυπαίνουν το ψωμί που τρώμε, τον αέρα που αναπνέομε και τα ιδανικά που πιστεύομε.
– Κι η Κρήτη που αγωνίστηκε πολλές φορές για την ελευθερία της και για την ελευθερία του κόσμου, στοχάζεται και σήμερο το μεγάλο χρέος της.
– Η Κρήτη που σηκώθηκε μαζί σου το 1821. Η Κρήτη που σηκώθηκε με το Αρκάδι το 1866, η Κρήτη που σηκώθηκε με το λαό της το 1941 για την ελευθερία των λαών του κόσμου, η Κρήτη σηκώνεται, Γέροντα, και τώρα σε μια καινούργια Μάχη. Στη μάχη της παγκόσμιας συνείδησης.
– Πάνω από τις επαναστάσεις των τάξεων, της τεχνικής και της οικονομίας, χρειαζόμαστε μια επανάσταση της ανθρώπινης συνείδησης, μοναδικής και ακατάλυτης δύναμης για κάθε αλλαγή και ανακαίνιση ανθρώπων και λαών.
– Μαζί με χιλιάδες Πνευματικών αγωνιστών απ’ όλο τον κόσμο σηκώνομε και μεις σήμερο εδώ στην Κρήτη τη νέα επανάσταση της Κρήτης και της ανθρωπότητας: Την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ.
– Ευλόγησέ την Γέροντα. Ευλόγησέ τη Δέσποτα με το δεξί σου χέρι.
– Ευλόγησέ την με την πύρινη ψυχή σου και την προφητική σου γλώσσα.
– Ευλόγησέ την με το Σταυρό του Χριστού και την γλώσσα του Παρακλήτου, που θα την ακούσωμε και πάλι σε λίγες μέρες στην Πεντηκοστή της Επισκοπής σου.
– Αιωνία σου η μνήμη!
(16 Μαΐου 1982)
Ο Κισάμου και Σελίνου
Ειρηναίος»
(Από το 16/σέλιδο φυλλάδιο (Κίσαμος – Χανίων, 1984) με την ομιλία (πλήρη) του Πολυσέβαστου Παππού της Εκκλησίας Κρήτης Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη πρ. Κισάμου – Σελίνου Ειρηναίου!).
Σ.Α.Α.
*Εφημ. «Το ΒΗΜΑ» των Αθηνών, αρ. φ. 7665/19-5-1970 (έτος: ΚΣΤ’) (Ιδρυτής: Δ. Λαμπράκης – Εκδότης: Χρ. Δ. Λαμπράκης)