Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ
Ετοιμάζουν βαλίτσες!..
Ο Βρετανός υπ. Άμυνας, Νιλ Χάμοντ, εκατομμυριούχος, έδωσε το σύνθημα σε άλλους επιχειρηματίες να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να ταξιδέψουν στη Λιβύη για να πάρουν τη μερίδα του λέοντος στα πλούσια συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
* Τι είπε στο BBC ο Νιλ Χάμοντ;
«Τώρα που ο πόλεμος τελείωσε, περιμένω ακόμα και σήμερα βρετανικές εταιρείες να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να φύγουν για τη Λιβύη για να έχουν μεγάλη συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της χώρας».
* Πού γράφτηκε αυτή η πληροφορία;
– Στον ημερήσιο ´ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ´ της Κύπρου, στις 28 Οκτωβρίου 2011 (σελ. 15).
Εδώ… Θεσσαλονίκη!
Αφορά όλους εκείνους που ασχολούνται με το προϊόν ´Τουρισμός´ και τα παρελκόμενά του, να εμφανισθείτε στη PHILOXENIA.
Η 27η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού διοργανώνεται φέτος από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου και σας περιμένει ´με…ανοιχτές αγκάλες´, λόγω έκτακτων γεγονότων στη νότια μεσόγειο, από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Συρία. Αλλά και η οικονομική κρίση στο δικό μας χώρο (Ελλαδικό προφανώς) μας αναγκάζει να είμαστε ενημερωμένοι, ομαδικοί και αλληλέγγυοι για το κοινό συμφέρον.
Παράλληλα με την έκθεση του τουρισμού θα λειτουργήσει και η 2η Διεθνής Έκθεση Ξενοδοχειακού και Επαγγελματικού Εξοπλισμού (Hotelia-Expro & Clean).
Και να θυμάστε ότι η 21η Νοεμβρίου, είναι αργία -για μας εδώ στα Χανιά, λόγω της τοπικής Γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Περισσότερα: www.philoxenia.travel.
Περίπου, ο ´πεντηκοστός´!
Οι διάφορες διαφωνίες, μεταξύ ΔΝΤ, Κομισιόν και λοιπούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν μας άφησαν να ηρεμήσουμε για να ρυθμίσουμε τα του… οίκου μας.
Έτσι, λοιπόν, πέρασε -για μια ακόμη φορά- στα ψιλά, η τελευταία απόφαση του υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, που λέει ότι:
«Πρόεδρος του ΕΟΤ ορίστηκε ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Ζήκος. Η θέση που είναι άμισθη είχε μείνει κενή αρκετούς μήνες μετά την αποχώρηση του κ. Νικόλα Κανελλόπουλου από την προεδρία του οργανισμού».
Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν τοποθετηθεί, περίπου, πενήντα διαφορετικά πρόσωπα σε υπουργικές και υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, έχοντας την ευθύνη του τουρισμού.
– Υπονοείτε κάτι; Ή απορείτε με τη θέση που είναι άμισθη;
Δήλωση
«Η ύφεση στην ευρωζώνη βαθαίνει ταχύτατα, καθιστώντας οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης από την αρχή ´νεκρό´ καθώς η κατάρρευση του ΑΕΠ μιας χώρας καθιστά μη βιώσιμη την εξυπηρέτηση των χρεών της… Εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος αλλά και οι Ισπανία, Ιταλία θα χρεοκοπήσουν εάν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ανάπτυξή τους».
(Νουριέλ Ρουμπινί).
Κοιτίδες Ελληνισμού
Την Κυριακή 13/11 δωρεάν με την «Καθημερινή» κυκλοφορεί το 20ό και τελευταίο βιβλίο της σειράς «Κοιτίδες Ελληνισμού» με τίτλο «Καμπανία και Απουλία». Σύμφωνα με την παράδοση, η Κάτω Ιταλία, η ηπειρωτική χώρα της σημερινής νότιας Ιταλίας, ονομάστηκε σε Μεγάλη Ελλάδα από τους Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι, προσεγγίζοντας τις ιταλικές ακτές, γνώριζαν ότι εμπρός τους απλωνόταν μια κατ´ εξοχήν ελληνική περιοχή, με άφθονα αγαθά και με εύφορη και πλούσια σε πρώτες ύλες γη.
Αιώνες πριν από την ίδρυση των αποικιών, η ελληνική παρουσία καταγράφεται έντονη σε δύο περιοχές της Κάτω Ιταλίας, την Καμπάνια και την Απουλία. Εδώ ήκμασαν σημαντικότατες εστίες της ελληνικής αρχαιότητας, όπως οι Πιθηκούσες, η Κύμη, η Νεάπολη, η Ποσειδώνια, η Ελέα και, βεβαίως, ο Τάραντας.
Πρόταση για δημόσια…
…ακίνητα, που θα αποφέρουν έσοδα 75 δισ. ευρώ υποστηρίζει με επιστολή της η πρωτοβουλία ΚΑΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία και Αξιοποίηση), στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ´Δράσης´, Στέφανος Μάνος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΟΤΕ Estate, Γιάννης Παναγιωτίδης.
Με βάση την πρόταση που κατέθεσαν -σημειώνει η ´ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Καθημερινή´- το δημόσιο θα μπορούσε να συστήσει μια επενδυτική εταιρεία, όπου θα εισφερθεί ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με αξία της τάξεως των 180-200 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τονίζουν, ότι η χώρα μπορεί να εισπράξει άμεσα, το ποσό των 75 δισ. ευρώ. Εξηγώντας, ταυτόχρονα, τους τρόπους και τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησης της πρότασης.
Οι αφίξεις Οκτωβρίου…
…έφτασαν τις 44.667, έναντι 38.749 που είχαν αφιχθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Τουτέστιν ποσοστό αύξησης 15,27%.
Περισσότερα στη σελίδα της Δευτέρας.
Ο ΟΠΑΠ στηρίζει
Οσοι διαβάζετε -πού και πού- αθηναϊκό τύπο θα προσέξατε την τελευταία ημισέλιδη καταχώριση του ΟΠΑΠ. Το μήνυμα που μας στέλνει; Δείτε τις πρώτες γραμμές του και στη συνέχεια πέστε μου γιατί δεν ενεργοποιούμε κάποιους τοπικούς μηχανισμούς για να δούμε ´μπας και δώσουν´ το ανάλογο μήνυμα για τους δικούς μας μοναδικούς θησαυρούς!..
«Ζώντας την εμπειρία του Δάσους στο Νέστο. Πώς σώζεις ένα δάσος μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας; Μέσω της ανάδειξής του…
Με τη δημιουργία υποδομών που επιτρέπουν τη γνωριμία του κόσμου με τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενεί. Με την καλλιέργεια του σεβασμού προς το περιβάλλον και του αισθήματος της συνυπευθυνότητας στην προστασία του.
Με αυτό τον σκοπό η ΟΠΑΠ Α.Ε., από το 2010, συνεργάζεται με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Δασαρχείο Καβάλας, χρηματοδοτώντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανάδειξης και προστασίας του Δάσους του Νέστου, καθώς και δημιουργίας Περιβαλλοντικού Πάρκου σε αυτό».
Σε ποιο στοιχείο -αν είναι έτσι- βασίστηκε η ΟΠΑΠ Α.Ε. για να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις ανάδειξης και προστασίας;
«Σήμερα, με έκταση μόλις 4.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 900 αποτελούν κομμάτι του αρχέγονου δάσους, η περιοχή εξακολουθεί να αποτελεί ένα μοναδικό θησαυρό. Ένα πολύτιμο αγαθό που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Ο δικός μας Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, που αναγνωρίστηκε το 1962 και με δίπλωμα του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1979, με χλωρίδα, πανίδα, ορνιθοπανίδα, απειλούμενα είδη και γεωμορφολογία (0-2453 μ. υψόμετρο) δεν τα συναντάς εύκολα στην Ευρώπη, σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ιδιαιτερότητές του:
* Μεταμορφωμένοι βράχοι της ομάδας των πλακωδών ασβεστόλιθων σχηματίζουν στα Λευκά Όρη 57 κορυφές (πολλές πάνω από 2.000 υψ.)
* Πολλά παράλληλα φαράγγια.
* Ένας μεγάλος αριθμός σπηλαίων, δολινών και οροπεδίων.
* Κατακόρυφους υψηλούς βράχους που ανήκουν σε πάνω από μια βιοκλιματική ζώνη.
* Ένα ποτάμι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται.
* Πολλές πηγές
* Απολιθωμένα είδη κυανοβακτηρίων και σπόγγων που σχηματίζουν αποικίες και ιστορούν τα τελευταία 150.000.000 χρόνια.
Ο Γιώργος Αμυράς
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ και η κορυφή του Ψηλορείτη
Α. Φανατική αναγνώστρια της σελίδας συμπίπτει να διαβάζει τακτικά και το εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης ´ΕΓΩ´.
Β. Στη σελίδα 80 του περιοδικού, για την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου 2011, η συνεργάτιδά του ΒΑΛΙΑ ΤΖΕ, αναφέρει την προσπάθεια του γνωστού παρουσιαστή Γιώργου Αμυρά (του ´Μένουμε Ελλάδα´) να ´ανέβει´ με την παρέα του και τα ποδήλατά τους την υψηλότερη κορυφή του Ψηλορείτη, τον ´Τίμιο Σταυρό´, σε υψόμετρο 2.456 μέτρα, ´κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ πριν´, όπως τονίζει, χαρακτηριστικά η Βάλια Τζε.
Γ. Το κείμενο, είναι δεν είναι, 23 αράδες σε δίστηλο σχήμα, που το περιτριγυρίζουν δέκα φωτογραφίες και η μικρή, με το γραμματόσημο. ΚΑΜΙΑ από τα Χανιά!..
Δείτε τις, από αριστερά, χαμηλά, δεξιά και ψηλά:
1. Ο Γιώργος Αμυράς ξεκουράζεται στην ´πρασινάδα´ του Ψηλορείτη.
2. Το συντριβάνι με τα λιοντάρια στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου στο Ηράκλειο.
3. Το ενετικό φρούριο στο λιμάνι του Ηρακλείου.
4. Η απομονωμένη παραλία Βαθύ στο Ηράκλειο.
5. Γενική άποψη του φρουρίου του Ηρακλείου.
6. Ο Γιώργος Αμυράς στην κορυφή ´Τίμιος Σταυρός´.
7. Το Σπήλαιο του Ψυχρού ή αλλιώς Δικταίο Άντρο, στο Λασίθι.
8. Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.
9. Η παραλία του Αγίου Παύλου στο Ρέθυμνο.
10. Ο φάρος του Ρεθύμνου, σε γραμματόσημο.
11. Το παλιό ενετικό λιμάνι στο Ρέθυμνο.
* Γιατί ασχολείται με το σελιδάκι του ´ΕΓΩ´ η σελίδα μας;
* Για να θυμίσουμε τη μεροληπτική στάση που κρατά η κρατική τηλεόραση (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και δεν… συμμαζεύεται) και ο παρουσιαστής του ´Μένουμε Ελλάδα´ για τον οποίο -όπως φαίνεται- η Κρήτη σταματά στα ´σύνορα´ του Πετρέ…
* Τα Χανιά, ο ομορφότερος νομός της χώρας δεν υπάρχει. Ντροπή!..