Τρίπτυχο δράσεων…
Για τον Τουρισμό, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, τους οποίους παρουσίασε στο δείπνο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την περασμένη Δευτέρα:
Ο ΠΡΩΤΟΣ, πρέπει να εμπνεύσουμε μια νέα συλλογικότητα.
Να αναδείξουμε ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από ό,τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μοναχός του.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ, να αποκτήσουμε διακριτό στρατηγικό σχεδιασμό. Η εποχή της αρπαχτής παρήλθε και ο πλούτος θα δημιουργηθεί από μεθοδική δουλειά.
Ο ΤΡΙΤΟΣ, ευελιξία και καινοτομία. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς κάθε στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να εμπεριέχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις αλλαγές που θα αντιμετωπίσει.
Νέο Μουσείο
Δημιουργείται στα Ιωάννινα από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και πρόκειται να εγκατασταθεί το Κάστρο της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
Ο διαγωνισμός ορίστηκε για τις 8 Νοεμβρίου 2011 και το έργο: ´Αποκατάσταση Τμήματος Κάστρου Ιωαννίνων για τη δημιουργία Μουσείου Αργυροτεχνίας´.
Ενίσχυση των υποδομών…
Για το πολιτιστικό απόθεμα με στόχο τη δημιουργία πυρήνων τουριστικής ανάπτυξης περιφερειακής, διαπεριφερειακής και εθνικής σημασίας.
Είναι το πρόγραμμα που αφορά ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και παρατάθηκε η υποβολή προτάσεων έργων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2011.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.antagonistikotita.gr
Εξοπλισμός Μουσείου
Το αρχαιολογικό της Πέλλας εξοπλίζει τα εργαστήρια συντήρησης με αναλώσιμα και διάφορες συσκευές, εργαλεία κ.ά., συνολικού προϋπολογισμού 351.700 ευρώ (με Φ.Π.Α. 23%).
Δεν ξέρει τι έχει
Το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ποιά είναι η περιβόητη περιουσία του, το ξέρουμε καλά, άλλωστε φαίνεται συχνά πυκνά σχεδόν σε κάθε σχετική αναφορά. Το τελευταίο «επεισόδιο» είναι χαρακτηριστικό του αλαλούμ που επικρατεί. Το πρωί της περασμένης Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Παντελής Οικονόμου σε συνέδριο της real estate έκανε λόγο για δημόσια ακίνητη περιουσία που εκτιμάται στα 400 δισ. ευρώ (πρώτη φορά ακούσαμε το νούμερο αυτό τόσο μεγάλο).
Το βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, μίλησε για 200 με 300 δισ. ευρώ. Δυστυχώς, έτσι όπως πάει η κατάσταση δεν ξέρουμε, ούτε καν αν θα μάθουμε ποτέ, το ποιός έχει δίκιο. Τ. Ηγ.
(Πηγή σχολίου: ´Ναυτεμπορική´)
Επιχειρηματικό Διήμερο
Οχι βέβαια στα Χανιά, εδώ δυσκολευόμαστε ακόμη και στο καλημέρα… και θα αναζητήσουμε επιχειρηματικά διήμερα.
Το διήμερο 4 & 5 Νοεμβρίου διοργανώθηκε στην Πάτρα, με δύο θεματικές ημερίδες:
Την Παρασκευή με θέμα:
´Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός. Πλεονεκτήματα, αδυναμίες, προτάσεις και αναγκαίες προσαρμογές στρατηγικού σχεδιασμού´.
– Συνεδριακός
– Θρησκευτικός
– Θαλάσσιος
– Οινογαστρονομικός τουρισμός
– Και όλες οι νέες εναλλακτικές μορφές του.
Το Σάββατο με θέμα:
´Οι επιχειρήσεις μπροστά στις προκλήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος´.
Αγορά Τομογράφου
Σαφώς και όχι από το Νοσοκομείο Χανίων! Μαγνητικούς Τομογράφους διαθέτει η Κρήτη. Έτσι δεν μας λένε τελευταία; Ή κάνουμε λάθος;
Πάντως, το Γ.Ν. Καλαμάτας διενεργεί Δημόσιο Διεθνή Επαναληπτικό Ανοικτό Διαγωνισμό για την προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ) και ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων, η Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011 και διεξαγωγή του διαγωνισμού η Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2011.
Εργο σε Μουσείο
Φυσικά και όχι στο δικό μας, στη Χάληδων. Αλλά σ’ αυτό του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Για τη ´διαμόρφωση υποσκαφής αποθήκης στη δυτική ζώνη του περιβάλλοντα χώρου´, με προϋπολογισμό 2.491.562 ευρώ ημέρα διεξαγωγής, την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011.
Απορία!
– Το καλάθι με προϊόντα από Ζάκυνθο, Νάξο και Χίο, αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα από την Ε.Ε., ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις αγορές Γερμανίας και Γαλλίας (Εφημερίδες).
– Το δικό μας καλάθι, αυτό της περιφέρειας Κρήτης, έχει γεμίσει…, αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί για να μπορεί να ταξιδέψει στις ευρωπαϊκές αγορές;
Εργα στα συρτάρια
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα στελέχη της αγοράς αναρωτιούνται τι γίνεται με τα Δημόσια έργα σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας. Με δεδομένα αρκετά δισ. που βρίσκονται στα «συρτάρια» των υπουργείων από προγράμματα όπως το Ε.Σ.Π.Α. είναι απορίας άξιο το γιατί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όσο αυτή που διανύουμε τίποτα δεν προχωρά. Η βασική αιτία είναι η «παράλυση» και η απραξία σε πολλά μέτωπα στο Δημόσιο τομέα.
Η υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τις Βρυξέλλες έργων «σκοντάφτει» στο μεγάλο όγκο της γραφειοκρατίας και σε μια περίοδο εσωτερικών αναταράξεων είναι αρκετά δύσκολο να προχωρήσει το οτιδήποτε. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως ακόμη και εάν ένα τμήμα ενός υπουργείου έχει έτοιμο ένα έργο για προκήρυξη, η απουσία μιας έγκρισης ή μιας υπογραφής μπορεί να το καθυστερήσει για πολύ καιρό. Μ.Καλ.
(Πηγή: ´Ναυτεμπορική´ στήλη ´…υποδιαστολές´).
Θέλουμε λεπτομέρειες
– Για το ενιαίο 7ήμερο εισιτήριο επίσκεψης αρχαιολογικών χώρων την άνοιξη.
– Για την έλλειψη εντύπων πληροφοριακού περιεχομένου, στους Μουσειακούς χώρους των Χανίων.
´Αρχαία Μακεδονία´
Αν βρεθείτε στο Παρίσι, από σήμερα μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2012 μην ξεχαστείτε και δεν επισκεφθείτε την μεγάλη έκθεση, με θέμα ´Αρχαία Μακεδονία-Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου´, η μεγαλύτερη έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ για τη Μακεδονία και το Μέγα Αλέξανδρο.
Η έκθεση περιλαμβάνει, περίπου 1.100 εκθέματα, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από την Ελλάδα.
Πρέπει να βρεθεί λύση ή θα συνεχιστεί το «στοπ» στη Μάρκου Μπότσαρη
Η διάνοιξη της Μάρκου Μπότσαρη με την Κισάμου και η δημιουργία του κόμβου, έδωσε ´αναπνοή´ στο κυκλοφοριακό της πόλης των Χανίων, αφού απαγόρευσε, ακόμη και τη διέλευση των μεγάλων φορτηγών από την Κυδωνίας, (από δυτικά προς ανατολάς) και πλατεία Χ’’ Μιχ. Γιάνναρη – Σκαλίδη (από ανατολικά προς δυσμάς).
Όμως, η δεύτερη κίνηση που έπρεπε να γίνει θα ήταν η μετακίνηση, κατά τρία με τέσσερα μέτρα, της εκκλησίας του ´Φράγκικου´, νεκροταφείου ή το ´κόψιμο´ στο σημείου που φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες.
Δεν έγινε, για άγνωστους σε μας λόγους, Το γιατί και το δια ταύτα, είναι αυτονόητο.
Δεν ασχολείται κανένας στα σοβαρά.
Για δείτε τι έγινε πριν έξι μήνες περίπου, στα Γρεβενά:
Α. Οκτακόσια χρόνια μετά την ίδρυσή του, ένα από τα παλιά μοναστήρια της Μακεδονίας, η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου των Γρεβενών, ετοιμάζεται να διανύσει 127 μ. ανηφόρας σε ράγες, για να εγκατασταθεί 27 μ. ψηλότερα και να γλυτώσει από τα νερά της τρίτης λίμνης του Αλιάκμονα που θα κατακλύσουν την περιοχή.
Β. Το έργο θα υλοποιηθεί από συνεργεία της ΔΕΗ και τα χωματουργικά έργα για να μετακινηθεί ολόκληρο το διώροφο καθολικό του βυζαντινού μοναστηριού, βάρους, 300 τόνων και ύψους 9 μέτρων.
Γ. Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) έχει δώσει την έγκρισή του για τη μετακίνηση. Η επιχείρηση διάσωσης του μοναστηριού υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 850.000 ευρώ και ήδη ολοκληρώθηκε η μεταφορά του.
Υ.Γ. Υπόψη ότι το συγκεκριμένο σημείο της Μάρκου Μπότσαρη επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, δεκάδες χρόνια τώρα, ύστερα από την καθιέρωση Λαϊκής Αγοράς από το Δήμο Χανίων, κάθε Τετάρτη και εναλλάξ (ανά εξάμηνο) στους δρόμους Μανουσογιαννάκηδων, Μαργουνίου, Νικ. Σκουλά και Εφ. Πολεμιστών.