Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκατάτος
Mε την πρώτη ματιά κάποιος θα μπορούσε να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε μια ώθηση στην οικονομία, μειώνοντας σημαντικά τα επιτόκιά της. Ο θεματοφύλακας του ευρώ στηρίζει τις επενδύσεις και την κατανάλωση με χαμηλότερα επιτόκια που καθιστούν λιγότερο ελκυστική την αποταμίευση. Η απόφαση της ΕΚΤ εξέπληξε με ευχαρίστηση τους περισσότερους οικονομολόγους, οι οποίοι ανέμεναν ένα status quo του επιτοκίου αναφοράς της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ στηρίζει εκεί που πονάει. Και εναπόκειται στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να θεραπεύσουν τα δεινά της ζώνης του ευρώ: τα χρέη και τα ελλείμματα είναι πολύ υψηλά, ανεπαρκή συνταξιοδοτικά συστήματα αντιμετωπίζουν τη γήρανση και παρωχημένα μοντέλα διακυβέρνησης.
Στα σκαριά νέο πρόγραμμα για την καινοτομία και την κοινωνική αλληλεγγύη
Νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την κοινωνική αλλαγή και την καινοτομία προτείνει με εξαιρετικό έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο αυτό πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις ήδη υπάρχοντες άξονες:
– Το πρόγραμμα Progress, που θεσπίστηκε με την απόφαση του 2006 και πρόκειται για δράση που επιδιώκει κυρίως να διασφαλίσει τη συλλογική δράση και τον αποτελεσματικό συντονισμό πολιτικής μεταξύ των κρατών – μελών.
– Το EURES, που αποσκοπεί να ενισχύσει τη διαφάνεια της αγοράς εργασίας, καθιστώντας τις κενές θέσεις εργασίας διαθέσιμες μέσω της πύλης του EURES για την επαγγελματική κινητικότητα και να παράσχει στήριξη για υπηρεσίες πληροφόρησης, παροχής συμβουλών και καθοδήγησης σε εθνικό και σε διασυνοριακό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, είναι μία από τις τέσσερις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Ενωσης.
– Τον ευρωπαϊκό μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, που θεσπίστηκε με την απόφαση του 2010. Πρόκειται για μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα της αυτοαπασχόλησης, δεδομένου είναι μία από τις δυνατότητες για τους ανέργους να αποκτήσουν θέση απασχόλησης. Ο τομέας της μικροχρηματοδότησης στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη φθάσει σε ώριμο στάδιο. Για την ανάπτυξη των μικροχρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης θα πρέπει να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν κατάλληλα πρότυπα χρηματοδότησης.
Οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται γύρω από το κρεβάτι της ασθενούς Ευρώπης
Σύμφωνα με τη χθεσινή πρωινή έκδοση της ηλεκτρονικής EurActiv και με δεδομένη την ελληνική οικονομική κρίση, η οποία συνδυάζεται μόνο με την εσωτερική πολιτική αναταραχή της, οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων εθνών του κόσμου συναντήθηκαν χθες 3 Νοεμβρίου στις Κάννες της μεσογειακής Γαλλίας για να απομονώνουν από το τραπέζι τον επόμενο ευάλωτο, δηλαδή την Ιταλία. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οικοδεσπότης της συνόδου της G20, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την έκρηξη του ευρώ που θα σήμαινε μια έκρηξη της Ευρώπης. Το πρόβλημα πρέπει να διατυπώνεται με αυτόν τον τρόπο και κανέναν άλλο. Εάν το ευρώ είναι η καρδιά της Ευρώπης, η έκρηξη θα γίνει η Ευρώπη να εκραγεί». Πάντως η χθεσινή μέρα ήταν σαφέστατα κατά της Ελλάδας, με τις διαρκείς κυβερνητικές και άλλες παλινωδίες. Αντιγράφουμε μόνο τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ σύμφωνα με την οποία: «Οι συνάδελφοί μας έχουν έναν πονοκέφαλο για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, στην Ισπανία. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλες χώρες που υπάγονται στο σοκ».
Διπλασιασμός των πόρων χρηματοδότησης του Δ.Ν.Τ.
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια χείρα βοηθείας για την πιο σημαντική κρίση στην Ευρώπη. Ομως πρόσθεσε ότι η G20 πρέπει πρώτα να «διευκρινίσει τις τελευταίες λεπτομέρειές της την υποστήριξή της προς την Ευρώπη και στη συνέχεια να διασφαλιστεί η υλοποίηση του σχεδίου «πλήρως και αποφασιστικά». Μια συμφωνία αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες, η οποία θα μπορούσε να διπλασιάσει το μέγεθος της ικανότητας χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.).