Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκατάτος
O κανονισμός για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που έχει προτείνει η Επιτροπή στο άρθρο 3, προβλέπει ότι θα στηρίζει τις ακόλουθες επενδυτικές προτεραιότητες για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας μέσω:
i) της ενεργού ένταξης:
ii) της ενσωμάτωσης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά
iii) της καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού
iv) της βελτίωσης της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
vi) της προαγωγής της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων
vi) των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης που καθοδηγούνται από τις κοινότητες.
ΔΝΤ: Οχι στην 6η δόση πριν το δημοψήφισμα
Η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Λαγκάρντ, σε συνέχεια των δραματικών εξελίξεων, δήλωσε από την πλευρά της ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει το ζήτημα της καταβολής της έκτης δόσης της ενίσχυσης προς την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα. Μόλις το δημοψήφισμα ολοκληρωθεί και όλες οι αβεβαιότητες θα φύγουν, θα κάνω μια σύσταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την έκτη δόση του δανείου για τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδα », είπε σε μια δήλωση. Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησαν με τον Γιώργο Παπανδρέου την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της G20. Ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε μια δεκάρα από την Ευρώπη αν δεν εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Εκτός από τη διαγραφή μέρους του χρέους στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα νέα μέτρα λιτότητας, η συμφωνία προβλέπει εφαρμογή των δύο μηχανισμών για τη μεγιστοποίηση που είναι η δύναμη κρούσης της Ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με €440 δισ. το ένα θα λειτουργεί ως μερική ασφάλιση για την έκδοση των κρατικών ομολόγων των χωρών υπό πίεση, το άλλο θα χρηματοδοτούσε μέσω ενός ειδικού ταμείου αναπληρώνονται από εξωτερικούς επενδυτές, τις αγορές χρεογράφων.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ)
Στην ανακοίνωσή της «Προϋπολογισμός για την Ευρώπη 2020», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένας αριθμός προκλήσεων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα. Oι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως είναι κυρίως: Ελλείψεις δεξιοτήτων, χαμηλή απόδοση της ενεργητικής πολιτικής για την αγορά εργασίας και ακατάλληλα εκπαιδευτικά συστήματα, κοινωνικός αποκλεισμός περιθωριοποιημένων ομάδων και χαμηλή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.
Με γνώμονα την κλίμακα και την ταχύτητα της εξέλιξης της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης το 2008, η Επιτροπή, στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαµψη της οικονομίας, προέβλεπε την αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1927/2006. Εκτός από ορισμένες μόνιμες αλλαγές που βασίζονται στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του ΕΤΠ, ο κύριος σκοπός αυτής της αναθεώρησης ήταν να παραταθεί από την 1η Μαΐου 2009 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2011 το πεδίο εφαρμογής του ΕΤΠ, ώστε να μπορέσει να επιδείξει αλληλεγγύη και να παράσχει υποστήριξη στους εργαζομένους που απολύθηκαν ως άμεση συνέπεια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης και να αυξήσει το ποσοστό συγχρηματοδότησης από 50 σε 65%, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον φόρτο για τα κράτη – μέλη.
Ο κύριος στόχος της παρούσας πρότασης είναι να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του ΕΤΠ την επόμενη προγραμματική περίοδο, σύμφωνα με τις βασικές αρχές που ορίστηκαν για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014 – 2020, που επέκτεινε επίσης το πεδίο του ΕΤΠ, ώστε να συμπεριλάβει τους γεωργούς.