Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

80 χρόνια μετά το ελληνικό έπος του «Oχι» του 1940

Κινδυνεύει, τώρα, η ανθρωπότητα με την απαίτηση του προέδρου ΤΡΑΜΠ να καταργηθεί η συμφωνία Ρήγκαν – Γκορμπατσώφ για έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Ομως πόσα ΟΧΙ θα ακούσουν όπως στο Ελληνικό έπος του 1940, αφού τώρα ο τότε Φασισμός-Ναζισμός στον κόσμο ολόκληρο και στη χώρα μας έχει μεταμορφωθεί σε νέες δημοκρατικο-ολοκληρωτικες  μορφές.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ:  ΜΑΚΡΑ ΠΟΡΕΙΑ
Από το 1915, με πολλαπλά πρόσωπα, του Αρχηγού του Μπενίτο Μουσολίνι.
Αυτός μετέβαλλε όλη την Ιταλία, αλλά, και ολόκληρη τη Σικελία σε μελανοχίτωνες, μικρούς-μεγάλους, εξαπλώνοντας την Μελανοχιτική  ευρύτερα στην Αφρική ως κάτω στην Αβησσυνία, και ιδιαιτέρα στην Αλβανία, που προκλητικά και βίαια κατέλαβε και ενσωμάτωσε σε (ενιαίο κράτος).
Η έναρξη της μεγάλης Ιταλικής φασιστικής περιπέτειας ξεκίνησε το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου. Τότε, ο Ιταλός πρέσβυς στην Ελλάδα Εμμανουέλ Γκράτσι πήγε στην οικία του έλληνα Δικτάτορα και πρωθυπουργού Μεταξά στην Κηφισιά για να επιδώσει ιδιοχείρως  (στον φιλοιταλό και φιλογερμανό) πρωθυπουργό το τελεσίγραφο.
Με απαίτηση της κυβέρνησης του Μπενίτο Μουσολίνι «Να επιτρέψει ΑΜΕΣΑ, η ελληνική κυβέρνηση ελεύθερη διάβαση στην ελληνική μεθόριο ιταλικών στρατευμάτων, για να καταλάβουν στρατηγικά σημεία, για ευρύτερη προώθηση στο ελληνικό έδαφος».
«ΟΧΙ»

ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΣΥΝΗΓΕΙΡΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ
Τότε, όπως λένε πολλές μαρτυρίες εκείνης της εποχής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αιφνιδιασμένος διάβασε το τελεσίγραφο του Μουσολίνι, που επέδωσε ο ιταλός πρέσβυς Εμμανουέλ Γκράτσι και για λίγα λεπτά, σαν να πέρασαν αιώνες, βυθίστηκε στην διαιώνια ελληνική του συνείδηση για να απαντήσει με τρέμοντα χείλη εκείνο το ΜΕΓΑ ιστορικό
Ο Χ Ι για να συνεγείρει αυτή η μικρή λέξη αυτόματα τον ελληνικό λαό ανεξάρτητα από κόμματα και αποκόμματα αντιπαλοτήτων. Χωρίς καμμιά υπόσχεση υλικών  απολαυών γιατί, το ΜΕΓΑ χρέος, ήταν να παρεμποδιστεί ο τόσο προκλητικός Μουσολίνι να διαβεί ελεύθερος τα Ελληνικά σύνορα.

ΜΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟ ΟΧΙ
Από εκείνη την ιστορική ώρα σύμπας ο Ελληνικός λαός από μαχόμενους και άμαχους, με αγκαλιά το ΟΧΙ
αγωνίστηκε ώσπου να τσακίσει και να γελοιοποιήσει τον προκλητικό Ντούτσε στα παγωμένα ελληνικά βουνά ώσπου να γραφτεί στην ιστορία το ελληνικό ΕΠΟΣ.
Αυτό που γιορτάζεται (μετά το τέλος του τόσο καταστροφικού Β΄ παγκοσμίου πολέμου από τον ιταλικό φασισμό και τον Γερμανικό Ναζισμό το ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΟΣ  ως δεύτερη νικητήρια αντιφασιστική και αντι-Ναζιστική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη).

ΕΝΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ «ΟΧΙ»
Απέναντι στην επεκτατική πολιτική του Μουσολίνι που άρχισε να εκδηλώνεται με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετά τη συνομολόγηση «χαλυβδίνου συμφώνου» μεταξύ Ιταλίας-Γερμανίας.
Ένα σύμφωνο που ο Μουσολίνι θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του άξονα ότι μπορεί  και η Ιταλία να οδηγήσει σε ανάλογες με τη Γερμανία του Χίτλερ στρατιωτικές επιτυχίες.
Παράλληλα με τα συμφέροντα για πετρέλαια της Ρουμανίας που ο Χίτλερ είχε ήδη κάνει συμφωνία…
Όμως, και όπως γράφει ο συγγραφέας Paul Guichonnet στο βιβλίο του «ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ» ελληνική έκδοση το ΒΗΜΑ ΓΝΩΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΘΗΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ
Μεταξύ άλλων αποκαλυπτικών στοιχείων ο Μουσολίνι την εποχή της δικτατορικής κυριαρχίας έπλασε  το θρύλο του ΑΛΑΘΗΤΟΥ με όλες τις προσόψεις των τοίχων της Ιταλικής χερσονήσου να προβάλουν και να επιβάλουν το δόγμα της  σιδερένιας του Ορθότητας… αλλά ο φασισμός κατ’ εικόνα και ομοίωση του αρχηγού του, δεν αποτελεί παρά μια μακρά μετάλλαξη, μια σειρά προσαρμογών, όπως μαρτυρά άλλωστε το δύσκολο ξεκίνημα του κόμματός του.
Στο συμπέρασμα του ο συγγραφέας του βιβλίου Μουσολίνι, ο Paul Guichonnet γράφει και τα εξής: «Ο Φασισμός, ο οποίος όφειλε να προσδώσει στην Ιταλία ισχύ και μεγαλείο, αντίθετα έσυρε αυτό το έθνος στον τραγικό όλεθρο της ιστορίας του  κατά τον απολογισμό της εικοσαετίας Μουσολινικού δεσποτισμού».

Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΗΘΕΛΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΣΤΟΛΗ
Ο συγγραφέας του βιβλίου ΜΕ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ο Paul Guichonnet αναφέρει στις σελίδες 134-137 το δραματικό τέλος του δικτάτορα γράφοντας:
Ο δικτάτορας παρέμεινε μόνος επί μακρόν. Είχε καταστρώσει χιμαιρικά σχέδια προδικάζοντας ότι οι αμερικανοί θα ερχόταν σε ρήξη με τους Ρώσους.
Ένα γεγονός που θα του επέτρεπε α υπογράψει μεμονωμένη ειρήνη με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο, κατά προτίμηση εκείνο του Στάλιν…
Όμως, ο Μουσολίνι ντυμένος γερμανική στολή ανακαλύπτεται στο βάθος ενός φορτηγού, σκλαβώνεται και στη συνέχεια εκτελείται, μαζί με την Κλάρα Πετσάτση, που τον ακολουθούσε… Σ’αυτό το τραγικό τέλος που πραγματοποιήθηκε χωρίς τελεσίγραφο, δεν βρέθηκε κανένας να πει: ΟΧΙ…  στο φασισμό, ναζισμό και της εποχής μας.

Ο ΤΡΑΜΠ ΖΗΤΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Αλλά όσον αφορά στο Ελληνικό ΟΧΙ του έπους στα 80….. χρόνια που πέρασαν στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν τόσα Ναι, ως σήμερα, χωρίς συναίσθηση του αληθινού έπους, αλλά με ένα μετά-ΕΠΟΣ δηλώσεων και υποσχέσεων  με νέους υπερτρόμους όπως η παράλογη προ ημερών δήλωση του αμερικανού προέδρου ΤΡΑΜΠ, ο οποίος με απόλυτη πρόκληση ζήτησε αναθεώρηση της συμφωνίας απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων για ειρήνη του προέδρου ΡΗΓΚΑΝ και του τότε ρώσου προέδρου ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ. Ακούεται φρίκη, γιατί το πυρηνικό κουμπί προϊονίζει πυρηνικό όλεθρο της ανθρωπότητας.
Ομως τώρα σε αυτή την ολέθρια απειλή ποιες ανθρώπινες  ΦΩΝΕΣ θα κραυγάσουν ένα πανανθρώπινο παγκόσμιο
ΟΧΙ
ΟΧΙ
ΟΟΟΧΙ!
σε όλο τον πλανήτη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα