Κύριε διευθυντά,
πολλές φορές μεγάλοι ηγέτες αρνούνται να εκτελέσουν διαταγές των ανωτέρων τους και γίνονται ήρωες, απεναντίας άλλοι ηγέτες, εκτελώντας πιστά διαταγές ανωτέρων τους φέρνανε τρομερές καταστροφές. Απόδειξη: ο στρατάρχης Πάουλους, στο Στάλινγκραντ, για να εκτελέσει πιστά διαταγή του Χίτλερ, οδήγησε 350.000 στρατιώτες και αξιωματικούς του στην αιχμαλωσία και στον θάνατο.
Για την πρώτη ως άνω περίπτωση θα αναφέρω δυο περιστατικά και ύστερα θα πω γιατί το κάνω αυτό. Στον Γερμανορωσικό πόλεμο οι Ρώσοι έχουν κυκλώσει την πόλη Βιτέμπσκ και η θέση των εγκλωβισμένων Γερμανών, μια Μεραρχία, υπό του στρατηγού Χίττερ είναι τραγική.
Ο Χίττερ έχει αναφέρει ότι του έχουν εξαντληθεί πυρομαχικά και τρόφιμα και ο ασύρματος του έπαψε να λειτουργεί.
Από την άλλη πλευρά, ο Χίτλερ, για να μην προβούνε οι εγκλωβισμένοι σε συνθηκολόγηση, διατάσει τον διοικητή της 3ης θωρακισμένης μεραρχίας, στρατηγό Ράινχαρτ, ευρισκόμενο με τη μεραρχία του έξω του κλοιού, να δώσει εντολή σ? έναν αξιωματικό του Επιτελείου του να πέσει με αλεξίπτωτο μέσα στο Βιτέμπσκ, να δώσει γραπτή διαταγή στον Χίττερ για αγώνα μέχρι τον απεγκλωβισμό του.
Ο Ράινχαρτ αρνείται να θυσιάσει εντελώς μάταια έναν αξιωματικό του και τηλεφωνεί στον στρατάρχη Μπους «Κύριε στρατάρχα, σας παρακαλώ πληροφορήστε τον Φύρερ ότι αν επιμένει στη διαταγή του, μόνο ένας αξιωματικός της 3ης θωρακισμένης μεραρχίας είναι δυνατό να πηδήσει μέσα στο Βιτέμπσκ με αλεξίπτωτο, ο αρχηγός της, εγώ».
Ο Χίτλερ δεν επιμένει άλλο.
Δεύτερο περιστατικό:
Στον Αμερικαοϊαπωνικό πόλεμο το 1943 στην αεροναυμαχία στη θάλασσα των Φιλιππίνων, όπου οι Αμερικανοί κατέστρεψαν την επιβλητική αρμάδα του υποναύαρχου Ζιζαμπούρο Οζάβα, βυθίζοντας τα αεροπλανοφόρα Τάιχο, Σοκακού, Χίγιο, Ζουικάκου, προξενώντας μεγάλες ζημιές στα θωρηκτά Σογιόντα και Χαρούντα και καταρρίπτοντας 395 αεροπλάνα από τα 430 που διέθεταν οι Ιάπωνες (απαρχή της ήττας των Ιαπώνων), όταν μέσα σε μια κατασκότεινη νύχτα τα αμερικανικά αεροπλάνα επέστρεφαν στα αεροπλανοφόρα τους και όλα ειδοποιούν πως καίνε τις τελευταίες τους σταγόνες, ο Αμερικανός ναύαρχος Μίτσερ, γεμάτος αγωνία παρακολουθώντας τους αεροπόρους του που δυσκολεύονται στην προσγεφύρωση μέσα στο σκοτάδι και να πέφτουν στη θάλασσα, παίρνει την τρομερή απόφαση και παρά τις διαταγές διατάζει τον φωτισμό των σκαφών και τη ρίψη φωτοβολίδων με κίνδυνο να προσελκύσει τα εχθρικά υποβρύχια και να τορπιλίσουν τα πολύτιμα σκάφη του.
Είπα προηγουμένως πως θα πω γιατί όλη αυτή η Ιστορία.
Λέω λοιπόν.
Μόνο σωστοί ηγέτες, ακέραιοι χαρακτήρες, ασυμβίβαστοι, μαχητικοί, γενναίοι, παλικάρια εκατό τοις εκατό, έχουν το θάρρος να πούνε όχι όταν κατά τη γνώμη τους, για την ώρα, είναι λανθασμένη μια διαταγή δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της.
Τέτοιοι, χωρίς καμιά αμφισβήτηση, είναι
α) Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης.
β) Ο σύμβουλος Αγιάς Ρουμέλης κ. Μαθιός Σταυρουδάκης.
γ) Ο πλοίαρχος κ. Παύλος Μακριγιαννάκης και
δ) Ο κ. Γιάννης Μπραουδάκης
που θέλησαν να παρακούσουν την εκτέλεση μιας τέτοιας διαταγής και να κάμουν αυτό που επέβαλε η ώρα.
Τι έκαμαν;
Οταν το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ «Σαμαριά» θα επήγαινε στην Αγιά Ρουμέλη για να παραλάβει 650 άτομα, που είχαν περάσει το φαράγγι της Σαμαριάς και ευρίσκοντο στην Αγ. Ρουμέλη και να τους μεταφέρει στη Χώρα Σφακίων όπου τους περίμεναν τα λεωφορεία τους κάποιος «αρμόδιος» ανακάλυψε πως το πλοίο «Σαμαριά» δεν είχε σωστά τα χαρτιά της πλοήγησης και διέταξε να δέσει και να μην πάει στην Αγιά Ρουμέλη και να μην ταξιδέψει άλλο μέχρι τακτοποιήσεως της υπόθεσης πλοήγησής του.
Σ? αυτή την περίπτωση, οι παραπάνω συμπολίτες μας, για να μην ταλαιπωρούνται οι παραπάνω 650 άνθρωποι, περιμένοντας για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στην Αγ. Ρουμέλη και να κατηγορούν ύστερα και με το δίκιο τους, τόπο κι ανθρώπους, αποφάσισαν να κάμουν κατάληψη του πλοίου «Σαμαριά» και να πάνε στην Αγ. Ρουμέλη να πάρουν τους εγκλωβισμένους και να τους μεταφέρουν στη Χώρα Σφακίων.
Για την ανυπακοή ο σοφός λαός μας έχει την απάντηση:
«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Νίκος Κοπάσης,
επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Σφακιανών Νομού Χανίων