Κύριε διευθυντά,
η δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας (ΕΟΠΠΥ) είναι σωστή κίνηση. Πρέπει, όμως, να συμπληρωθεί με ελεύθερη επιλογή οικογενειακού κι ειδικών ιατρών, αμειβομένων κατά πράξη μετά από συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο, αφού εκσυγχρονιστεί ηλεκτρονικά, όπως άρχισε να γίνεται.
Η αντίρρηση είναι ότι ο ασφαλισμένος στον ΟΠΑΔ κοστίζει κατά μέσο όρο τον χρόνο 1.044 ευρώ, ενώ στο ΙΚΑ 450 ευρώ.
Η διαφορά αυτή, αν είναι σωστή, οφείλεται στο ότι στον ΟΠΑΔ: α) δεν υπάρχουν περιορισμοί, β) δεν υπάρχει έλεγχος και γ) και σπουδαιότερο κάθε ασφαλισμένος ΟΓΑ ή ΙΚΑ, ο οποίος έχει ανάγκη, παίρνει το βιβλιάριο ενός γνωστού, φίλου ή συγγενούς που ανήκει στον ΟΠΑΔ, το χρησιμοποιεί σαν δικό του και έτσι αποφεύγει τις ουρές και τις καθυστερήσεις που μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία του.
Αν, λοιπόν, σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως αυτό του ΟΠΑΔ, καθοριστούν περιορισμοί (π.χ. αριθμός επισκέψεων και συνολικής αξίας εξετάσεων και φαρμάκων), γίνεται αυστηρός έλεγχος και λόγω οικονομικής κρίσης αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ιατρικές πράξεις και φάρμακα, νομίζω ότι θα έχομε ένα ΕΟΠΠΥ ανθρώπινο και οικονομικό.
Η καθιέρωση αμοιβής ιατρών, με μηνιαίο μισθό (κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ ακαθάριστα), που δεν είναι αρκετός ούτε για τη συντήρηση ιατρείου και ο περιορισμένος αριθμός ιατρών (περίπου 20.000 για το 90 – 95% του πληθυσμού), που θα ζητηθεί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ, θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους σε αφάνταστη ταλαιπωρία και τους ιατρούς που θα θελήσουν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους στην παρανομία.
Η μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, πρέπει να μας οδηγήσει και σε κάτι σωστό, έστω και με ανάλογη επιβάρυνση ασφαλισμένων και ιατρών, αλλά με διατήρηση της αξιοπρέπειας όλων μας.
Για να περιοριστεί τώρα η πολυφαρμακία με χρήση ιδίως φαρμάκων μεγάλης αξίας, αλλά και η χρήση μηχανημάτων και προθέσεων υψηλής τεχνολογίας πρέπει:
Το κράτος να αναλάβει τη μεταπτυχιακή επιμόρφωση των νοσοκομειακών και άλλων ιατρών, που κάνουν σήμερα οι παντός είδους φαρμακευτικές και υψηλής ιατρικής τεχνολογίας εταιρείες.
Να εφαρμοστεί η αναγραφή στις συνταγές των ιατρών, των δραστικών ουσιών των φαρμάκων και όχι των εμπορικών ονομασιών τους.
Αυτά τα δύο μέτρα θα περιορίσουν τις συναλλαγές γιατρών – εταιρειών, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση του κόστους περίθαλψης.
Με τιμή
δρ Εμμ. Μιχ. Παπαδάκης, παθολόγος – νεφρολόγος, αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης