Η ανάδειξη της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη των Χανίων είναι ο στόχος των δράσεων – εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων μαζί με τους «ΠοδηΛάτρεις» και τη συμμετοχή του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 – 22 Σεπτεμβρίου) και της πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου).
Στις δράσεις της 22ας Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, κλείσιμο της οδού Τζανακάκη για τα Ι.Χ., ποδηλατοπορεία και δωρεάν μετακίνηση πολιτών με τα αστικά λεωφορεία. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Χανίων θέτει υπό την αιγίδα του και τον ποδηλατικό αγώνα που θα διεξαχθεί -για πρώτη φορά φέτος- στην παλιά πόλη των Χανίων με διοργανωτή τον ποδηλατικό Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ / ANEK LINES».
Και οι ΠοδηΛάτρεις «καλούν όλους τους κατοίκους της πόλης να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους εκείνη την ημέρα λεωφορεία, ποδήλατο ή να κινηθούν πεζή, να φανταστούν τη συγκεκριμένη οδό σαν να ήταν πεζόδρομος και να τη χαρούν με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους χωρίς την ύπαρξη Ι.Χ., το άγχος και τον κίνδυνο της κυκλοφορίας έστω και για δύο μόλις ώρες μέσα σ’ ένα έτος»
Ειδικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, έχει ως εξής:
3.30 – 5 μ.μ.: Ποδηλατικός αγώνας (σιρκουί) στην παλιά πόλη των Χανίων -υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων- και με διοργανωτή τον ποδηλατικό Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ / ANEK LINES». Μετά το τέλος του ποδηλατικού αγώνα θα υπάρξει βράβευση των νικητών και απονομή επαίνων από τον Δήμο Χανίων στον χώρο της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς.
6 – 8 μ.μ.: Κλείσιμο οδού Τζανακάκη για τα αυτοκίνητα (από το ύψος του Δημοτικού Κήπου μέχρι τη Δημοτική Αγορά) – Διοργάνωση στον χώρο μουσικών και άλλων δρώμενων για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με τους ΠοδηΛάτρεις.
6 – 8 μ.μ.: Δωρεάν μετακίνηση όλων των πολιτών με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων.
7.30 μ.μ.: Ποδηλατοπορεία στην πόλη των Χανίων -υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων- και με διοργανωτή τους ΠοδηΛάτρεις, η οποία θα ξεκινήσει και θα τερματίσει στην οδό Τζανακάκη.
Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Δήμος Χανίων, οι «ΠοδηΛάτρεις» και το Αστικό ΚΤΕΛ καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές τις δραστηριότητες που διοργανώνονται -για πρώτη φορά από κοινού- στα Χανιά στέλνοντας το μήνυμα ότι «η εβδομάδα κινητικότητας δίνει τη δυνατότητα σε τοπικές Αρχές και πολίτες να αναδείξουν τις πολλές θετικές συνέπειες άλλων μέσων μεταφοράς, πέραν των Ι.Χ.».
Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι το επιθυμούν έχοντας μαζί τους ποδήλατα, παιδικά καροτσάκια, αναπηρικά αμαξίδια, πατίνια και κάθε όχημα, το οποίο δεν απαιτεί καύσιμα για τη λειτουργία του.
Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο
