Δεν έχει τεθεί επί του παρόντος κανένα θέμα χωροθέτησης δεξαμενών υγρών καυσίμων στον κόλπο Κισάμου, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Ευαγγελία Κουρουπάκη.
Οπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ είχε μεταβιβάσει με αναφορά της προς τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τις ανησυχίες του Δήμου Κισάμου στο ενδεχόμενο χωροθέτησης καυσίμων στον κόλπο Κισάμου «καθώς μία τέτοια ενέργεια δεν φαίνεται να συνάδει με το αναπτυξιακό πρότυπο της ευρύτερης περιοχής».
Οπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα, ενώ τονίζεται ότι στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία σημειώνεται ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα για τον Νομό Χανίων αποτελεί ο ποιοτικός τουρισμός.
Επιπλέον, το Υπουργείο ενημερώνει την κα Κουρουπάκη ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης -όπως προκύπτει από σχετική έγγραφη απάντησή της προς το Υπουργείο- έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση εκπόνησης ερευνητικού έργου με το Πολυτεχνείο Κρήτης με στόχο τον εντοπισμό των κατάλληλων χώρων δεξαμενισμού υγρών καυσίμων για όλη την Κρήτη.
Εδώ, όπως σημειώνει η κα Κουρουπάκη, «θα πρέπει να τονιστεί ότι από την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται για την προγραμματική σύμβαση της πρώην Ν.Α.Χ. με το Πολυτεχνείο Κρήτης για τον Νομό Χανίων, αλλά πρόκειται για νεότερη ανάθεση που αφορά το σύνολο της Κρήτης».
Η βουλευτής σημειώνει πως το ερευνητικό έργο θα είναι σύμφωνο και θα εφαρμόζει τις προτεραιότητες και τους περιορισμούς του Γενικού και του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης καθώς και του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης.
Η Ομάδα Εργασίας του Πολυτεχνείου έπειτα από την παρουσίαση μιας πρώτης έκθεσης στην Επιτροπή Παρακολούθησης, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης και στον αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης της τελικής έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια και τις παρατηρήσεις όλων των συμμετεχόντων και έχοντας ως τελικό στόχο μία πρόταση για όλη την Κρήτη με τον αριθμό και τη θέση των βέλτιστων χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών.
Δεν χωροθετήθηκαν δεξαμενές καυσίμων
