Κύριε διευθυντά,
θα ήθελα να ευχαριστήσω την έγκριτη εφημερίδα σας για τη δυνατότητα που μας δίνετε μέσα από τις στήλες της να προβάλλουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και να βρίσκονται λύσεις στα περισσότερα απ’ αυτά.
Η συνεργασία παραγωγών και του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είναι αναγκαία και επιβαλλόμενη, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.
Η κριτική που ασκούσα μέσα από την εφημερίδα σας στις 29/8/11 για τη δακοκτονία ήταν για να προσπαθήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν είναι τα καλύτερα και όταν λέμε «ότι πέτυχε η δακοκτονία» και οι παραγωγοί χάνουν τις ελιές τους, είναι σαν να λέμε «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε».
Ως προς την απάντηση που έδωσε η παραπάνω Υπηρεσία, στην κριτική που ασκούσα, στις 2/9/11, έχω να κάνω τα παρακάτω σχόλια. Τα φάρμακα ελαττώθηκαν το 2009 και αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Για το δε πήξιμο του πυρήνα, το ίδιο έγινε και το 2009, που ενώ είχαμε τα φάρμακα από τις 15/6, εντολή για ψεκασμό μας έδωσαν στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου, γιατί περίμεναν να πήξει ο πυρήνας, με τα γνωστά και τότε αποτελέσματα. Ορισμένοι παραγωγοί είχαν κάνει καλύψεις από τις 21 Ιουνίου και πάλι είχαν προσβολή από δάκο.
Για το 2011, για τον δεύτερο ψεκασμό ήρθα σε επικοινωνία με γεωπόνο της παραπάνω Υπηρεσίας στις αρχές Αυγούστου και μου είπε, «αν είχα φάρμακα θα είχα δώσει εντολή για ψεκασμό».
Τέλος, επειδή ξέρουμε πόσο καταστροφικό είναι για τη φύση και τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο γι’ αυτόν που εκτελεί τις καλύψεις (ψεκασμούς), ζητάμε, να δίδονται τα χρήματα στους Δήμους έγκαιρα και να οργανώνονται οι δολωματικοί στην ώρα τους καθώς και να πληρώνονται οι χειριστές και το προσωπικό άμεσα, και όχι μετά από μερικούς μήνες.
Ετσι πιστεύω θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αρχοντάκης Γιάννης