Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι προτάσεις του ΣΕΔΗΚ

Στη Βουλή έφερε με αναφορά του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Στρατάκης, το υπόμνημα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) σχετικά με θέματα που αφορούν το ελαιόλαδο, όπως είναι η αναγραφή των χρησιμοποιούμενων ελαίων στους καταλόγους των Μέσων Ομαδικής Εστίασης (Μ.Ο.Ε.), η αύξηση της επιτρεπτής χωρητικότητας συσκευασιών ελαιολάδου, αλλά και οι ρυθμίσεις στη διάθεση χύμα ελαιολάδου.
Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.:
1. Για την αναγραφή χρησιμοποιούμενων ελαίων στους καταλόγους των Μ.Ο.Ε.
Οπως είναι γνωστό και όπως διαπιστώθηκε και από προγράμματα που έκανε ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, σε αρκετά από τα είδη φαγητών και σχεδόν στο σύνολο των τηγανητών που προσφέρονται από τα πλείστα Μ.Ο.Ε. (εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.ά.), ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, στην πράξη παρασκευάζονται με σπορέλαια, τα οποία μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις επαναχρησιμοποιούνται δεκάδες φορές.
Το γεγονός αυτό, με δεδομένο ότι τα τηγανητά απορροφούν το 70% και πλέον των ελαίων που καταναλώνονται στις ταβέρνες και στα Μ.Ο.Ε. γενικότερα, έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, διότι αποτελεί μια μορφή παραπλάνησης των καταναλωτών, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, δυσφημεί την υψηλή υγιεινή του ελαιολάδου, υποβιβάζει το τουριστικό προϊόν της χώρας, ζημιώνει σημαντικά την οικονομία των ελαιοπαραγωγών και γενικότερα προκαλεί απώλειες στην εθνική οικονομία.
Οπωσδήποτε, η αντιμετώπιση του φαινομένου μπορεί να γίνει με τροποποίηση της σχετικής αγορανομικής διάταξης, ώστε το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται στα καταστήματα εστίασης να αναφέρεται υποχρεωτικώς για όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά και οπωσδήποτε τα τηγανητά και όχι μόνο σε εκείνα που προσφέρονται σε «ωμή μορφή» όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Ετσι, θα εκλείψουν και οι δυσφημιστικές για το ελαιόλαδο κατηγορίες που προβάλλονται κατά καιρούς από διαφορά Μ.Ο.Ε. ότι δήθεν «καίγεται εύκολα», ότι «είναι ακατάλληλο για τηγάνισμα», ότι «οι τουρίστες γυρίζουν πίσω τηγανητά με ελαιόλαδο» και πολλά άλλα, τα οποία με διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδειχτεί ανυπόστατα.
2. Για την αύξηση της μέγιστης επιτρεπτής συσκευασίας ελαιολάδου για τις επιχειρήσεις Μ.O.Ε.
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. αποφάσισε επίσης όπως προταθεί στα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην αύξηση της μέγιστης επιτρεπόμενης συσκευασίας ελαιολάδου για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, στρατό, Νοσοκομεία κ.λπ., από 5 λίτρα που είναι σήμερα σε 17,5 και 50 λίτρα.
Με την αλλαγή αυτή θα επιτευχθούν τα εξής:
• Θα μειωθεί το κόστος προμήθειας ελαιολάδου από Μ.Ο.Ε. λόγω του χαμηλότερου κόστους τυποποίησης ανά μονάδα.
• Θα καταστεί ευκολότερη η αποθήκευση του ελαιολάδου στις κουζίνες και μικρές αποθήκες των Μ.Ο.Ε.
• Θα αρθεί η άνιση μεταχείριση του ελαιόλαδου σε σχέση με τα σπορέλαια, τα οποία ήδη διατίθενται σε πολύ μεγάλες συσκευασίες.
• Θα εναρμονιστεί η διάθεση του ελαιολάδου στη χώρα μας με εκείνη της Ισπανίας όπου η μέγιστη επιτρεπτή συσκευασία για Μ.Ο.Ε. είναι 50 λίτρα.
3. Για τις ρυθμίσεις στη διάθεση χύμα ελαιολάδου.
Η διάθεση του ελαιολάδου γίνεται σήμερα κατά βάση από συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία τα οποία αναλαμβάνουν τη φύλαξη του παραγομένου προϊόντος κατά την παραγωγή του στις αποθήκες τους και στη συνεχεία μεσολαβούν για την τμηματική διάθεση του σε χονδρεμπόρους εσωτερικού και εξωτερικού. Η συμμετοχή ή και αμοιβή των ελαιοτριβείων για την αποθήκευση και τη μεσολάβηση, συνήθως είναι ασαφής και ανεπίσημη και τα τιμολόγια συνήθως εκδίδονται από τους τελικούς εμπόρους στα ονόματα των παραγωγών. Επειδή η κατάσταση αυτή εγκυμονεί διαφόρους κινδύνους, θα πρέπει να εξεταστεί και να ρυθμιστεί με ειδικές διατάξεις στην υπό αναμόρφωση αγορανομική νομοθεσία, ώστε και το προϊόν των παραγωγών να διασφαλίζεται, αλλά και η διακίνηση και εμπορία του να είναι σύννομη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα