Κύριε διευθυντά,
πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή της σαρδέλας με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδια και άφθονες σαρδέλες. Είναι καλός ο θεσμός, αλλά θέλω να προτείνω στον Δήμο τα παρακάτω.
Θα μπορούσε να γίνει κάποια ενημερωτική ομιλία ή προβολή ντοκιμαντέρ για τη φυσιολογία και τη ζωή αυτού του ταπεινού ψαριού. Να μάθουμε για τον κύκλο της ζωής του, τους θηρευτές του, τον τρόπο αλιείας του. Και μέσα από αυτά να μάθουμε για τα ιχθυοαποθεματα της σαρδέλας αλλά και των άλλων ψαριών στις θάλασσες μας και πως να τα προστατεύσουμε. Στο κάτω – κάτω η γιορτή είναι και για τη σαρδέλα και όχι μόνο για αυτούς που τρώνε τις σαρδέλες.
Η τιμή
Γνωρίζουμε ότι οι ψαράδες (γρι – γρι) της βορείου Ελλάδος πουλάνε τη σαρδέλα στους εμπόρους με ένα ευρώ το κιλό. Χωρίς να έχουμε τίποτα με τους συμπαθείς ιχθυοπώλες της πόλης μας θεωρούμε ότι η τιμή των επτά και οκτώ ευρώ της αγοράς είναι πρόκληση. Με βάση την τιμή αγοράς η σαρδέλα – γαύρος θα έπρεπε να πωλούνται στη μισή τιμή. Ποιος αρμόδιος, λοιπόν, θα μας δώσει κάποια εξήγηση και κυρίως ποιος θα κάνει κάτι για τη διόρθωση της τιμής. Στο κάτω – κάτω η σαρδέλα και ο γαύρος είναι διατροφική επιλογή και των συμπολιτών μας με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Μιχάλης Πατσουράκης