Κύριε διευθυντά,
η επιστολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το σπίτι μου συνορεύει με την πρώην Γαλλική Σχολή όπου στεγάζεται η Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το Σάββατο 3/9/2011, αργά το βράδυ και για μια ακόμα φορά στην υπό κατάληψη Γαλλική Σχολή, έγινε ολονύκτιο πάρτι αγνώστων με χρήση επαγγελματικών ηχοσυστημάτων υψηλής πιστότητας και ισχύος, με επαγγελματίες χειριστές. Η ένταση της μουσικής ήταν εξαιρετικά δυνατή και η όχληση μέσα στη νύκτα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή αρκετά τετράγωνα πιο πέρα. Κάλεσα τη Δημοτική Αστυνομία που κατέγραψε το γεγονός και ειδοποίησε την Αστυνομία που δεν μπορούσε να κάνει κάτι λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου.
Για να είναι δυνατή η επέμβαση της Αστυνομίας θα πρέπει να την καλέσει ο πρύτανης του Ιδρύματος, πράγμα το οποίο φυσικά δεν έγινε, όπως δεν έγινε και στο παρελθόν. Τον Ιούλιο τα ολονύκτια πάρτι ήταν κάθε δεύτερη μέρα, αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα. Τον Ιούλιο μάλιστα το Ιδρυμα δεν τελούσε υπό κατάληψη και η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών έλειπαν από την πόλη. Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί που κάνουν αυτά τα πάρτι με επαγγελματικό εξοπλισμό και επαγγελματίες χειριστές; Η Πρυτανεία δεν μπορεί να ισχυριστεί άγνοια γιατί ο φύλακας ήταν στη θέση του. Τα προβλήματα βέβαια δεν τελειώνουν εδώ.
Η Γαλλική Σχολή κρίθηκε διατηρητέα με την Υ.Α. 1880/196/ΦΕΚ31/Δ/30.1.1990. Σύμφωνα με την απόφαση, για την ανέγερση νέων κτηρίων θα πρέπει η άδεια να είναι από την Πολεοδομική Υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση να γίνουν προσθήκες περιορισμένων διαστάσεων στα διατηρητέα κτήρια, που μπορούν να γίνουν εφόσον κρίνονται απαραίτητες για τη λειτουργική εξυπηρέτηση του κοινού, οπότε απαιτείται σύμφωνη γνώμη της ΕΠΑΕ. Παρ? όλα αυτά μετά το 1990 έγιναν νέα κτίσματα χωρίς πολεοδομική άδεια καμιάς μορφής.
Λόγω της γειτνίασής μου είναι: α) Μια πέργκολα δίπλα στο σπίτι μου μήκους 16 μέτρων και εμβαδού 80 τ.μ. που φιλοξενεί το φυλάκιο εισόδου και την αποθήκη που χρησιμοποιούν οι καθαρίστριες. Μάλιστα τα δύο αυτά δωμάτια βρίσκονται μπροστά από τη γραμμή ρυμοτομίας. β) Κτήριο μήκους 34 μέτρων και εμβαδού 186 τ.μ. Κτίστηκε πάνω σε μαντρότοιχο (με πέτρα και χώμα) με επίχωση 2 μέτρων με αποτέλεσμα ο μαντρότοιχος να αποκτήσει κλίση. Το κτήριο αυτό χρησιμοποιείται ως σχεδιαστήριο από τους φοιτητές. Η στατική επάρκεια του είναι αμφισβητούμενη. Τα κτήρια αυτά είναι μόνιμα. Δεν είναι ούτε «λυόμενα» ούτε «κτίσματα της δεκαετίας του ?60» όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Και δεν είναι τα μόνα. Σχετικό με όλα τα παραπάνω είναι και το ερώτημα, αν αυτά τα κτίσματα έγιναν με τα χρήματα των φορολογούμενων.
Τέλος, υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα της μόνιμης εγκατάστασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου έχει προγραμματίσει κτηριακή επέκταση συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ. στη βόρεια αυλή της Γαλλικής Σχολής (από τα 10.598 τ.μ. του συνολικού οικοπέδου). Στην επέκταση αυτή έχουν ταχθεί αντίθετα το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης (αρ. πρωτ. 616, 4-2-2011) και 18 καθηγητές του Ιδρύματος με επιστολή τους στα «Χανιώτικα νέα» (25-2-2011).
Επιπλέον εγώ θα αναφερθώ μόνο στην πρόβλεψη που έχει γίνει για πάρκινγκ. Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Εμμανουήλ Β. Μαρμαράς, έχει δηλώσει σε εκπομπή στη «Νέα Τηλεόραση» και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων ότι προβλέπονται 40 με 50 θέσεις πάρκινγκ και αυτές μόνο για τους καθηγητές. Οι άλλοι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα πηγαίνουν με τη δημόσια συγκοινωνία. Ενας τέτοιος σχεδιασμός θα φέρει εκρηκτική κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή. Ως απόδειξη, ενδεικτικά αναφέρω, ότι στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπάρχουν 200 θέσεις πάρκινγκ καθώς και άλλες 100 θέσεις πάρκινγκ δίπλα στο Γενικό Τμήμα, το οποίο είναι Τμήμα Υποστήριξης και δεν έχει προπτυχιακούς φοιτητές.
Η κατάσταση στη Γαλλική Σχολή φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη!
Η Πρυτανεία θα πρέπει να εξασφαλίσει βιώσιμη λύση στο θέμα εγκατάστασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, ώστε να είναι νόμιμη, επαρκής, με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο που τη φιλοξενεί, στην ιστορία της περιοχής και φυσικά στους κατοίκους της. Θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην πλήρη και οριστική απομάκρυνση των αυθαίρετων κτισμάτων και την άμεση αποκατάσταση του διατηρητέου χώρου. Τελειώνοντας για θέματα όχλησης, όπως αυτό της 3/9/2011 με 4/9/2011, θα πρέπει να καλέσει τον εισαγγελέα. Δεν μπορεί το πανεπιστημιακό άσυλο να προσφέρει καταφύγιο σε άνομα στοιχεία.
Με εκτίμηση
Γιάννης Ρεξάκης,
εκπαιδευτικός