Δύο ακόμα παλικάρια, φρουροί των αιθέρων μας πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Ιστορίας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος μετά από αεροπορικό ατύχημα που σημειώθηκε με τη μοιραία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο F-16 στις 26 Αυγούστου του 2010 νότια της Κρήτης.
Για τους ήρωες αυτούς η 115 Π.Μ. διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της στη θερινή Λέσχη αναψυχής στον Άγιο Ονούφριο Ακρωτηρίου, ειδική εκδήλωση μνήμης των πεσόντων αεροπόρων Ιωσήφ Αναστασάκη και Αναστασίου Μπαλατσούκα με τη συναυλία της Στρατιωτικής Μουσικής της V Μεραρχίας Κρητών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, συγγενείς των ηρώων και πλήθος κόσμου.
Η μοιραία σύγκρουση το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου 2010, μεταξύ των δύο F-16 στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, ικανότατους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, τους Σμηναγούς Αναστάσιο Μπαλατσούκα και Ιωσήφ Αναστασάκη. Ο Ταξίαρχος κ. Λεωνίδας Ευαγγέλου διοικητής της 115 Π.Μ., καλωσόρισε τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, τους συγγενείς των ηρώων και τον κόσμο που με την παρουσία τους τίμησαν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων ιπταμένων, υπογραμμίζοντας τα εξής:
´Ενα χρόνο πριν, μεσημεριανές ώρες σημειώθηκε το τραγικό αεροπορικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δύο εξαίρετους συναδέλφους στον Αναστάσιο Μπαλατσούκα και στον Ιωσήφ Αναστασάκη και για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων μας κάνουμε αυτή την εκδήλωση. Ο καθένας που κάνει αυτή τη δουλειά προσφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα του αλλά δυστυχώς μέσα σε αυτές τις υποχρεώσεις παρ? όλους τους κανόνες ασφαλείας, μας συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα από τη στιγμή που εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας´.
Στη συνέχεια μίλησε για τ? αδικοχαμένα παλικάρια η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη με εκτενή αναφορά στα βιογραφικά τους αλλά και για την Πολεμική Αεροπορία, επισημαίνοντας:
“Στις 26 Αυγούστου 2010, οι παραπάνω Σμηναγοί προγραμματίστηκαν για εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού εναντίον εικονικού στόχου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σε συνεργασία με άλλα 2 F-16 που θα τους αναχαίτιζαν. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών για αντιμετώπιση των «αντίπαλων» αεροσκαφών, επήλθε το μοιραίο, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Τάσου και τον βαρύ τραυματισμό του Σήφη, ο οποίος υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα. Οποιος δεν έχει νοιώσει το έδαφος να τρέμει, να τρίζει και να τραντάζεται τη στιγμή της πυροδότησης της μηχανής, όποιος δεν έχει ακούσει τον εκκωφαντικό θόρυβο, καθώς ο πιλότος χαμογελάει κάτω από τη μάσκα του, κάνοντας το σημείο του «Ο.Κ.», όποιος δεν έχει αισθανθεί το δέος, καθώς, άνθρωπος και ατσάλι απογειώνονται, δεν μπορεί να καταλάβει τη δύναμη, την ετοιμότητα, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την περηφάνια των ανθρώπων αυτών. Ας είναι ευλογημένοι οι αετοί των αιθέρων. Οπου κι αν ίπτανται, θα κρατούν τις μνήμες και τις ελπίδες της καρδιάς μας.
Η βραδιά αυτή δεν είναι ένα μνημόσυνο, αλλά ένα αφιέρωμα μελωδιών με διάφορες συνθέσεις καταξιωμένων γνωστών και αγαπητών μουσουργών με τη θαυμάσια Μπάντα της V Μεραρχίας Κρητών, στα παιδιά που χάθηκαν στο καθήκον…´.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αποκαλυπτήρια προτομής
Τον ηρωικό Ικαρο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Σήφη Αναστασάκη από τη Γέργερη Ηρακλείου που έχασε τη ζωή του στο καθήκον, πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, νότια της Κρήτης, τίμησε χθες μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο δήμος Γόρτυνας, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή της τοπικής κοινότητας Γέργερης, πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ξεκίνησε με το ετήσιο μνημόσυνο στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού, στη Γέργερη, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο σημείο, όπου έχει στηθεί η προτομή και έγιναν τα αποκαλυπτήριά της. Ο κ. Μπεγλίτης, αφού εξήρε την προσφορά του Σήφη Αναστασάκη στην πατρίδα, τόνισε την προσφορά όλων εκείνων που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος. “Νά ?σαι καλά, εκεί που βρίσκεσαι”, είπε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: “Σε θυμάμαι. Και πάνω από όλα και αυτό για μένα είναι το πιο ισχυρό, σε θυμόμαστε γιατί θέλομε να είσαι αθάνατος, δηλαδή να παραμείνεις ισχυρός στη μνήμη μας”.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για “το παλικάρι της Γέργερης”, τονίζοντας ότι “έχουμε χρέος να τιμούμε και να θυμόμαστε όλους αυτούς που έπεσαν στο καθήκον για την ασφάλεια τής πατρίδας μας”. Ο πατέρας του ηρωικού Ικαρου, μιλώντας εκ μέρους της οικογένειάς του, ευχαρίστησε όλους εκείνους που δεν ξεχνούν τον Σήφη και, με δάκρια στα μάτια, ευχήθηκε να μη συμβεί σε κανέναν, ό,τι συνέβη στον γιο του.