Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τελική επίθεση

Στην Τρίπολη γράφεται το τελευταίο -ενδεχομένως- κεφάλαιο των πολύμηνων μαχών της Λιβύης, καθώς η Λιβυκή πρωτεύουσα-προπύργιο του Μουαμάρ Καντάφι, βρισκόταν χθες βράδυ σε κλοιό από τα αντικαθεστωτικά στρατεύματα.
Οι χερσαίες επιθέσεις σε συνδυασμό με τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δημιουργούσαν αισιοδοξία στους αντικαθεστωτικούς οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η Τρίπολη “θα πέσει” μέχρι σήμερα Δευτέρα.
Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν χθες το οχυρωμένο συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια όπου είναι το στρατηγείο του Μουαμάρ Καντάφι στο κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε το Al-Jazeera. Σε συντονισμό με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών αργά το βράδυ του Σαββάτου βομβάρδισαν την Τρίπολη και μάλιστα σφοδρότερα από άλλες φορές.
Με την στρατιωτική πίεση να αυξάνεται, ο Καντάφι έχει να αντιμετωπίσει και τις λιποταξίες στενών συνεργατών του, με τελευταία και σημαντικότερη ίσως ως σήμερα αυτήν του Αμπντέλ-Σαλάμ Τζαλούντ, στενού συνεργάτη του Λίβυου ηγέτη ήδη από το 1969.
Ο Τζαλούντ διέφυγε μέσω Τυνησίας στην Ιταλία, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ινάσιο ΛαΡούσα, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

´ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ´
Στο μεταξύ, ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραδοθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, όπως ανέφερε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι πρόσθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους, τονίζοντας ότι “φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη”. Επίσης κάλεσε τον λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει “νικητής” από τη μάχη της Τρίπολης.
Συνολικά 376 είναι οι νεκροί και περίπου 1.000 οι τραυματίες και στις δύο πλευρές από τις μάχες που έγιναν στην Τρίπολη το βράδυ του Σαββάτου και χθες το πρωί, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Ρόιτερς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. 
Οι αντικαθεστωτικοί στην Τρίπολη εξεγέρθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου την ώρα που οι εξεγερμένοι προήλαυναν από τα ανατολικά και τα δυτικά προς τη λιβυκή πρωτεύουσα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα