Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλα κενά στα σχολεία

Αθήνα
Αδειάζουν από εκπαιδευτικούς τα σχολεία λόγω της εφαρμογής του κανόνα ´1 προς 10´, γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του Υπουργείου.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσε ότι φέτος θα διοριστούν μόλις 600 εκπαιδευτικοί, ενώ συνταξιοδοτούνται 6.000. Παράλληλα, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Όπως είπε, ωστόσο, η κα Διαμαντοπούλου, τα σχολεία θα ανοίξουν εφέτος χωρίς κενά. «Είναι άθλος», τόνισε, «αλλά είναι όλα υπό έλεγχο. Η πολιτική κρίνεται σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και οι καπετάνιοι στη φουρτούνα φαίνονται», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
Η κα Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2.000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι.
Ενδεικτικά η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1.000 εκπαιδευτικοί στην τεχνική εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες.
Φέτος θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της «κάρτας» σχολείων, από την οποία θα φαίνεται η λειτουργία τους και τα κενά σε εκπαιδευτικούς ή βιβλία.
Η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά με το θέμα των βιβλίων ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται όλα τα βασικά βιβλία στα σχολεία και το επόμενο 20ημερο θα ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκπαιδευτικών διδακτικών πακέτων.

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180 Λύκεια. Στο νέο αυτό πρόγραμμα τα μαθήματα μειώνονται, δίνεται βαρύτητα σε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και γλώσσα και εισάγεται για πρώτη φορά η μέθοδος των «πρότζεκτς» (ομαδικών δηλαδή εργασιών μεταξύ μαθητών που θα βαθμολογούνται κανονικά και θα λαμβάνονται υπόψιν για την επίδοσή τους). Η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα είναι καθολική το σχολικό έτος 2012 – 13.
Επίσης, 961 Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που πέρυσι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 200 σχολεία.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η εκπαίδευση που οικοδομεί η κυβέρνηση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει 2.000 λιγότερα σχολεία, χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, έλλειψη βιβλίων, νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο, σχολεία και πανεπιστήμια – επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής, θα έχουν βαριές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Γι’ αυτό η μόρφωση των παιδιών της, η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν Παιδείας πρέπει να γίνουν στοιχείο λαϊκής αφύπνισης, συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα