Παρίσι
Τη Γαλλία και τη Βρετανία, που διατηρούν ακόμη την άριστη αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, εκτιμούν αναλυτές πως θέτει σε κίνδυνο η κίνηση της Standard & Poor´s να υποβαθμίσει κατά μία μονάδα την Ουάσινγκτον.
Πιο ευάλωτο θεωρείται το Παρίσι, έπειτα και από την πρόσφατη αύξηση των γαλλικών CDS, ενώ το Λονδίνο -που παλεύει με μεγαλύτερο έλλειμμα αλλά και αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης- φαίνεται πως προκαλεί κάπως μικρότερες ανησυχίες στις αγορές μετά την εξαγγελία πολιτικών αυστηρής λιτότητας.
«Η Γαλλία βρίσκεται στο όριο προς το ΑΑ+/Aa1 και ο κίνδυνος για την αξιολόγησή της μεγαλώνει όσο αυξάνονται οι πιέσεις στα ομόλογά της», ανέφερε όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωμα της χρηματοπιστωτικής BBH.
Το outlook της αξιολόγησης των τριών οίκων τόσο για τη Βρετανία και τη Γαλλία είναι σταθερό και όχι αρνητικό -κάτι που καθιστά απίθανη μία ξαφνική υποβάθμιση- αλλά θεωρείται πως ο πιο πιθανός άμεσος κίνδυνος για τη γαλλική αξιολόγηση είναι πιθανό «ναυάγιο» στο γαλλικό Κοινοβούλιο του σχεδίου για συνταγματικό φρένο στα μελλοντικά ελλείμματα δεδομένης και της αντίθεσης της αντιπολίτευσης.
Αμέσως μετά την υποβάθμιση της Ουάσινγκτον, η S&P έσπευσε να επιβεβαιώσει την άριστη αξιολόγηση της Γαλλίας και τις σταθερές της προοπτικές, ενώ ούτε η Moody´s oύτε η Fitch έχουν δώσει κάποια ένδειξη περί αντίθετων προθέσεων. Όμως, τα CDS, το κόστος ασφάλισης έναντι γαλλικού χρεοστασίου, έφτασε στο ρεκόρ των 160 μονάδων -πιο κοντά σε επίπεδα χωρών που αξιολογούνται με ΑΑ.
Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, το Λονδίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με υψηλό έλλειμμα (κοντά στο 10% επί του ΑΕΠ) και δημόσιο χρέος, και κυριότερη απειλή την αδύναμη οικονομική ανάκαμψη.
Κοιτάζοντας όμως κανείς τα επιτόκια των βρετανικών ομολόγων -κοντά στο 2,59% για τα δεκαετή, από τα χαμηλότερα ιστορικά τους επίπεδα- φαίνεται πως οι αγορές έχουν πειστεί για την ικανότητα της Βρετανίας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αλλά με αντίτιμο μεγάλες φορολογικές αυξήσεις και πρωτοφανείς περικοπές δημόσιων δαπανών.
Ωστόσο, μόλις τον Ιούνιο, η Μoody´s προειδοποίησε πως θα επαναξετάσει τη στάση της απέναντι στο Λονδίνο εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου σε συνδυασμό με προβλήματα στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Στην Ευρωζώνη, πλέον μόνο η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία αξιολογούνται με ΑΑΑ.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.