Την τελευταία ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με προϊόντα των Χανίων και της Κρήτης, θα έχουν απόψε κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης καθώς πέφτει… η αυλαία της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος». Τα «Χ.Ν.» ολοκληρώνουν σήμερα την παρουσίαση των περιπτέρων δίνοντας τον λόγο στους εκθέτες, οι οποίοι μιλούν για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις τους.
Βολικάκης Α.Ε.
«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 1998. Στην αρχή ξεκινήσαμε σε ένα μικρό μαγαζί, είχαμε μεγάλη κατανάλωση λόγω ποιότητας και πήγαμε σε δικές μας εγκαταστάσεις, σ´ ένα χώρο πέντε στρεμμάτων με 700 τ.μ. και δύο γραμμές παραγωγής. Τα προϊόντα μας είναι καλιτσούνια, σφακιανές πίτες, κρεατότουρτες, τυροκροκέτες, κολοκυθοκεφτέδες, ντολμαδάκια κ.ά. Και τώρα ετοιμαζόμαστε και για εξαγωγές», μας είπε ο κ. Χρήστος Βολικάκης.
Αμπελουργείν
«Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1997. Καλλιεργούμε μόνο γηγενείς ποικιλίες γι´ αυτά που κάνουμε. Έχουμε ειδικά γλυκά φυσικά κρασιά και παράγουμε ακόμα διάφορα λευκά κρασιά με φυσικό ανθρακικό μέσα, όπως ακριβώς γινόταν παλιά στην Κρήτη. Το οινοποιείο μας είναι βιοδυναμικό από την καλλιέργεια έως την οινοποίηση», σημείωσε ο κ. Νίκος Παπαδάκης.
Ανδρέας Σαβιολάκης – ´Σφακιανό´ μέλι
«Η οικογενειακή επιχείρηση “Σαβιολάκης – Σφακιανό μέλι θυμαρίσιο” λειτουργεί εδώ και ογδόντα χρόνια περίπου. Την παρέλαβα από τον πατέρα μου κι εκείνος από τον δικό του. Παράγουμε μόνο ντόπιο σφακιανό μέλι θυμαρίσιο, με εξαιρετικό άρωμα. Είναι ένα από τα καλύτερα μέλια που κυκλοφορούν στην αγορά», υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Α. Σαβιολάκης.
Οικογένεια Καστανάκη – Μέλι ´Τύλιφος´
«Η επιχείρηση είναι οικογενειακή, λειτουργεί δώδεκα χρόνια, λέγεται “Οικογένεια Καστανάκη” και βρίσκεται στην Κίσαμο. Παράγουμε μέλι με την ονομασία “Τύλιφος”. Το μέλι είναι θυμαρίσιο, παράγεται στη Γραμπούσα. Προσπαθούμε να είναι η ποιότητα όσο μπορούμε καλύτερη και οι τιμές προσιτές για τον καταναλωτή, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι», τόνισε ο κ. Γιάννης Καστανάκης.
Αντωνογιαννάκη Μαρίνα και Ευτυχία, αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα
«Έχουμε αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα, όπως σφακιανές πίτες, μαραθόπιτες, καλιτσούνια, χυλοπίτες, λάδι, γλυκά, παστέλια και άλλα. Η επιχείρηση λειτουργεί τώρα και δέκα χρόνια στο Καστέλι», μας είπε η κα Μαρίνα Αντωνογιαννάκη, η οποία διατηρεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση με τη μητέρα της, Ευτυχία.
Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)
Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), αποτελεί ένα διαδημοτικό φορέα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Συγκροτήθηκε το έτος 2000 και περιλαμβάνει σαν μέλη του, μετά από νόμιμες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, τους Δήμους της Κρήτης. Παράλληλα, συνεργάζεται με πολλούς άλλους φορείς του νησιού που σχετιζονται με την ελαιοκομία. Η βασική αποστολή του ΣΕΔΗΚ περιλαμβάνει δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά παρεμβάσεις σχετικές με την αναβάθμιση των συνθηκών στον τομέα της παραγωγής, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με τη βελτίωση των όρων στον τομέα της διάθεσης και εμπορίας.
Αγγελική Σωπασή – Χειροποίητα διακοσμητικά είδη – Κοσμήματα
«Η επιχείρηση έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της τώρα και οκτώ χρόνια. Χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό τον όνυχα, την πέτρα, που βγαίνει από τα βουνά του Ψηλορείτη, τη βγάζουμε εμείς. Χρησιμοποιούμε, ακόμη, ξύλο και μέταλλο και δημιουργούμε κυρίως χειροποίητα διακοσμητικά είδη και κοσμήματα, τα οποία δίνουμε από τα εργαστήριά μας στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο (Απλαδιανά)», σημείωσε η κα Μάγδα Βαρδιάμπαση, κόρη της κυρίας Αγγελικής Σωπασή.
Κρητικό Κέντρο Κομπολογιού
«Ως Κρητικό Κέντρο Κομπολογιού λειτουργούμε οκτώ χρόνια στο Ηράκλειο. Προσπαθούμε, δηλαδή, να φέρουμε όλες τις χάντρες απ´ όλο τον κόσμο, από κεχριμπάρια, από φυσικά υλικά, τα οποία δουλεύουμε και πιο πολύ. Διαθέτουμε κατάστημα καθώς και εργαστήριο στο Βιοτεχνικό Πάρκο της Ανώπολης», τόνισε η κα Σούλα Χρονάκη.
Καλλιόπη Ιωαννίδου – Χειροποίητα κοσμήματα
«Έξω ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια περίπου με παρουσιάσεις σε διάφορες εκθέσεις, χονδρική πώληση ένα διάστημα, μαγαζιά. Τώρα έχω εργαστήριο και δίνω προϊόντα και σε καταστήματα», μας είπε η κα Καλλιόπη Ιωαννίδου, η οποία κατασκευάζει χειροποίητα κοσμήματα.
ΕΤΑΝΑΠ
Η Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκόρωνα (ΕΤΑΝΑΠ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη το 1978 και άρχισε να λειτουργεί το έτος 1980. Είναι πολυμετοχική εταιρεία με 2.000 μετόχους και από το 2000 μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου εισήχθη ως θυγατρική στην ANEK LINES με ποσοστό 50%. Η πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης εμφιαλώνει και διαθέτει το γνωστό φυσικό επιτραπέζιο νερό “Σαμαριά”, από τις πηγές Στύλου Χανίων, όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της.
Οικογένεια Πατερομιχελάκη, βιολογικό λάδι και κρασί
«Είμαστε η οικογένεια Πατερομιχελάκη και παράγουμε βιολογικό ελαιόλαδο και κρασιά (“Λουσακιές”, “Ρωμέικο”) από δικά μας αμπέλια, έκτασης 40 στρεμμάτων περίπου. Στους στόχους μας είναι να εκσυγχρονίσουμε το οινοποιείο και να φυτέψουμε 5 – 10 στρέμματα νέα αμπέλια και να προχωρήσουμε σε ιδιόκτητο συσκευαστήριο ελαιολάδου. Έδρα μας είναι οι Λουσακιές με τη γειτονιά Μεράδα», τόνισε ο κ. Γιάννης Πατερομιχελάκης.
Κολυμπάρι Α.Ε. – Οικογένεια Μιχελάκη
Η Κολυμπάρι Α.Ε. ιδρύθηκε το 2000 από την οικογένεια Μιχελάκη, η οποία ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο ελαιολάδου από το 1980. Η Κολυμπάρι Α.Ε. έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και τυποποίηση αποκλειστικά και μόνο εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων καθώς και ελαιολάδου προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ Κολυμπάρι.
Οινοποιείο Πνευματικάκη
Το οινοποιείο Πνευματικάκη βρίσκεται στο χωριό Δραπανιάς Κισάμου. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι επιλεγμένες ποικιλίες, ο ποιοτικός έλεγχος και το μεράκι για το κρασί, είναι στοιχεία που κάνουν διαφορετικό το οινοποιείο Πνευματικάκη. Ιδιοκτήτες της πρότυπης αυτής οινοποιητικής μονάδας είναι τα αδέλφια Μιχάλης και Αντώνης Πνευματικάκης, η οικογένεια των οποίων ασχολείται με την αμπελουργία και την οινοποίηση από πάππου προς πάππον.
Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Το εδαφοβελτιωτικό κομπόστ, προϊόν του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων παρουσίασε στον φετινό «Αγροτικό Αύγουστο» η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), που είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1993 ως διαδημοτική επιχείρηση και μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΤΑ) το 2009. Η συνεργασία με το σύνολο των Δήμων του Νομού Χανίων, μέσα από τα προγράμματα «Διαλογή στην πηγή» και «Εναλλακτική Διαχείριση», είναι μια πραγματικότητα, ενώ η Επιχείρηση παρέχει και υπηρεσίες τελικής διάθεσης ή αποκομιδής.
Εμμανουήλ Ροδουσάκης – Οίνος
«Η επιχείρηση “Εμμανουήλ Ροδουσάκης” ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στο Καστέλλι του Δήμου Κισάμου παράγοντας κρασί, ρακόμελο και τσικουδιά. Ειδικότερα, όσον αφορά το κρασί, παράγει έξι διαφορετικούς κωδικούς», μας είπε κα Μαντώ Ροδουσάκη, αδελφή του κ. Μανώλη Ροδουσάκη.
Καλλιτεχνική Ομάδα Χανίων «Ανέμη»
«Η Καλλιτεχνική Ομάδα ´Ανέμη´ αποτελείται από οκτώ μέλη και εκθέτουμε χειροποίητα κοσμήματα από μέταλλο και πέτρα, πλεκτό, εικόνες, καραβάκια από ξύλο, κεραμική, ζωγραφική, όπως και διακοσμητικά αντικείμενα από πέτρα από τον λιθοξόο Βαγγέλη Λάζαρη», μας λέει εκ μέρους της Ομάδας η κα Ελπινίκη Τριποδάκη. Η Ομάδα «Ανέμη» με τα όμορφα χειροποίητα μοναδικά εκθέματα συμμετέχει για πρώτη φορά στον «Αγροτικό Αύγουστο» και όπως επισημαίνει η κα Τριποδάκη «ο χώρος είναι πολύ ωραίος, αξιοπρεπής και νοιώθουμε πολύ ευχαριστημένοι». Η κα Ιωάννα Καλαφατάκη εκθέτει χειροποίητα παραδοσιακά σαπουνάκια από αγνό ελαιόλαδο της Κρήτης με έγκριση από το Γενικό Χημείο του Κράτους που, όπως μας λέει, «τα προτιμά πολύς κόσμος γιατί μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο πρόσωπο και στο σώμα».
Ποτοποιία Μανωλακάκης Ο.Ε.
«Η Ποτοποιία Μανωλακάκης Ο.Ε. ´Φάρος Χανίων´ λειτουργεί από το 1884. Είναι η πρώτη ποτοποιία στα Χανιά με βασικό προϊόν το ούζο. Επίσης παράγει λικέρ και τσικουδιά», επισημαίνει η κα Ρίτα Κούρος. «Οι περισσότεροι επισκέπτες του περιπτέρου είναι ήδη πελάτες της επιχείρησης, ενώ οι ξένοι που έρχονται είναι πολύ ευχαριστημένοι με την ποιότητα. Είναι η πρώτη χρονιά που συμμετέχουμε στην έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´. Ο χώρος παρόλο που είναι άνετος, ωστόσο, θεωρώ ότι στη θέση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια έδινε την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση περισσότεροι επισκέπτες», κατέληξε.
Οινοποιείο «Ευφροσύνη»
«Ασχολούμαστε με την οινοποιία περίπου δέκα χρόνια. Το Οινοποιείο ´Ευφροσύνη´ βρίσκεται στην περιοχή ´Κεράσια´, σε ένα χωριό λίγο έξω από το Ηράκλειο. Παράγουμε κρασί από ντόπιες ποικιλίες κρητικές και κάποιες διεθνείς. Βιοκαλλιεργούμε βιλάνα, ραψαθύρι, σαρντονέ, λευκές ποικιλίες, όπως, επίσης, μαντηλάρι, κοτσιφάλι, σιρά, καμπερνέ από γαλλικές ποικιλίες», μας λέει ο ιδιοκτήτης του Οινοποιείου «Ευφροσύνη», κ. Αντώνης Κοσμαδάκης.
«Κέφι – μεράκι – δημιουργικότητα» είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα με τον κ. Κοσμαδάκη και γι’ αυτό «Το Οινοποιείο ´Ευφροσύνη´ έχει κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις (χρυσό και χάλκινο μετάλλιο)».
«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στον ´Αύγουστο´. Νομίζω πως στο λιμάνι, όπου είχαμε έρθει άλλες χρονιές ως επισκέπτες, ήταν καλύτερα, κυρίως για τους τουρίστες», τόνισε.
Ελιές Α. Μουστεράκη
«Παράγουμε και τυποποιούμε παραδοσιακές, ντόπιες, επιτραπέζιες ελιές τύπου Καλαμών εδώ και είκοσι χρόνια. Το αγρόκτημα Μουστεράκη βρίσκεται στα Νέα Ρούματα Χανίων και σήμερα αποτελεί τη μοναδική μονάδα επεξεργασίας ελιάς στα Χανιά», αναφέρει ο Χρήστος Μουστεράκης.
«Ο κόσμος που δοκιμάζει τις ελιές λέει πολύ καλά λόγια τόσο για τις ξιδάτες όσο και για τις αλατσολιές που παράγουμε. Εχουμε ξανασυμμετάσχει άλλες χρονιές στον ´Αγροτικό Αύγουστο´. Φέτος, αν και ο χώρος έχει την ´άπλα του´, θεωρώ ότι ήταν πιο ωραία πέρυσι στο παλιό λιμάνι».
Κτήμα «Terra Creta»
«Η ´Terra Creta´ δραστηριοποιείται στα Χανιά από το 2001 τυποποιώντας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (Π.Ο.Π. και βιολογικό) από το Κολυμπάρι Χανίων και διακρίνεται συνεχώς σε παγκόσμιους και πανελλήνιους διαγωνισμούς λόγω της γεύσης και του αρώματός του. Αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες, ενώ εξάγει συνολικά περίπου το 95% της παραγωγής της, που πέρυσι έφτασε στους χίλιους τόνους», μας λέει ο κ. Καρπαδάκης, υπεύθυνος marketing της εταιρείας.
«Το περίπτερό μας επισκέπτονται ξένοι από το εξωτερικό που έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα μας στις χώρες τους π.χ. από το Βέλγιο, την Αμερική, Γαλλία, Ολλανδία κ.α. Επίσης, έχουν έρθει επισκέπτες που μας γνωρίζουν μέσα από τα duty free, αλλά και ντόπιοι που γνωρίζουν το ελαιοτριβείο, διότι πιθανότατα φέρνουν ελιές τον χειμώνα», αναφέρει ο κ. Καρπαδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι τέτοιες εκθέσεις μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων. «Εχουμε συμμετάσχει κι άλλες φορές, άλλα φέτος νομίζω ότι είναι καλύτερα, διότι είναι πιο άνετος χώρος και πιο οργανωμένος», καταλήγει.
Ανώσκελη Ελαιουργείο – Οινοποιείο
«Στο ελαιοτριβείο που βρίσκεται στην Ανώσκελη παράγεται εδώ και πολλά χρόνια εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Στην ίδια περιοχή, που διαθέτει εξαιρετικό κλίμα, τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται, παράγεται και τυποποιείται λευκός και ερυθρός οίνος», αναφέρει η κα Ευαγγελία Μπουλταδάκη.
«Είναι η πρώτη φορά που το Ελαιουργείο – Οινοποιείο συμμετέχει στον ´Αγροτικό Αύγουστο´, ωστόσο, νομίζω ότι μέχρι στιγμής η έκθεση δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από κόσμο, αλλά ούτε και πολύ καλή οργάνωση», επισημαίνει.
ΒΙΟΕΛΛΑΣ
«Η ΒΙΟΕΛΛΑΣ είναι Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικής Κουζίνας. Ενας παραγωγός που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας χρειάζεται πιστοποίηση από έναν Οργανισμό Ελέγχου. Ενας από τους Οργανισμούς Ελέγχου είναι και η ΒΙΟΕΛΛΑΣ. Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στον ´Αγροτικό Αύγουστο´ και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από τους ντόπιους ή ξένους επισκέπτες», επισημαίνει ο επιθεωρητής της ΒΙΟΕΛΛΑΣ για τον Νομό Χανίων, κ. Βαρδής Σελιανάκης.
Περράκη Cretan Bakery
«Η Cretan Bakery είναι μια οικογενειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στα Χανιά από το 1921. Τα προϊόντα που παρασκευάζουμε ως επί το πλείστον είναι κουλουράκια και παξιμάδια με αγνά υλικά όπως: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πορτοκάλι και μέλι, γι’ αυτό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cretan Bakery, κ. Κωνσταντίνος Περράκης.
Οπως μας λέει ο ίδιος: «Εχουμε συμμετάσχει από την αρχή του θεσμού και μάλιστα ήμουν από τους πρωτεργάτες της ιδέας της έκθεσης ´Αγροτικός Αύγουστος´. Η επιλογή του χώρου θεωρώ ότι είναι πολύ καλή και μάλιστα καλύτερη από την προηγούμενη τοποθεσία».
Γιώργος Ελληνάκης
«Παρασκευάζουμε μόνο λουκουμάδες με αγνά υλικά. Η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη και αυτό μας ικανοποιεί. Συμμετέχουμε στην έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´ εδώ και δεκατρία χρόνια», αναφέρει ο κ. Γιώργος Ελληνάκης.
«Ο χώρος που διεξάγεται φέτος ο ´Αγροτικός Αύγουστος´ μας φαίνεται πολύ καλύτερος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές πάνω στο παλιό λιμάνι», επεσήμανε.
Πρωτόπαπας Παρασκευάσματα Ζύμης
«Καλιτσούνια, παραδοσιακές πίτες, ξεροτήγανα, λουκουμάδες είναι τα παρασκευάσματα ζύμης που παρουσιάζουμε με σεβασμό στην παράδοση του τόπου μας. Δραστηριοποιούμαστε στα Χανιά εδώ και τέσσερα χρόνια», αναφέρει ο κ. Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης.
«Η ανταπόκριση του κόσμου για τα παραδοσιακά προϊόντα είναι μεγάλη και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό, επειδή φαίνεται μια στροφή προς την παράδοσή μας», τόνισε. Οσο για την επιλογή του χώρου της έκθεσης ο ίδιος επεσήμανε ότι: «Χρειάζεται κάποια βελτίωση σε επίπεδο οργάνωσης, διότι ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος για ΑμεΑ και μικρά παιδιά σε καρότσια».
Μελωμένοι καρποί
Φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα, σουσάμι και άλλοι ξηροί καρποί, όλοι μελωμένοι, παρουσιάζονται στο περίπτερο που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´.
«Κάθε χρόνο ερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουμε στην έκθεση. Ο κόσμος προτιμά τους μελωμένους καρπούς, δοκιμάζει και του αρέσουν πολύ. Βέβαια στο παλιό λιμάνι, που γινόταν άλλες φορές η έκθεση, θεωρώ ότι ήταν καλύτερα από άποψη πρόσβασης, αλλά και χωροδιάταξης», μας είπε η Ελενα, υπεύθυνη του περιπτέρου.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ . ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ .
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ !