Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στάχτη 2.000 ελαιόδεντρα

Στάχτη έγιναν εκατοντάδες στρέμματα με περίπου δύο χιλιάδες ελαιόδεντρα από τις δύο πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν -σχεδόν ταυτόχρονα- χθες, γύρω
στις 4 το απόγευμα, η μία στο Φραγκοκάστελλο και η άλλη ανάμεσα
σε Λάκκους και Αγία Μαρίνα, στον κάμπο της Σκαλωτής του Δήμου Σφακίων.
Οι πυροσβέστες καθώς και οι εθελοντές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές μετά τις 8 το βράδυ και αφού προηγήθηκε μια πολύωρη μάχη με τις φλόγες, που έκαιγαν ασύστολα στο πέρασμά τους χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. Σύμμαχος των πυρκαγιών ήταν οι καιρικές συνθήκες.
Στο Φραγκοκάστελλο η φωτιά πέρασε δίπλα από βενζινάδικο, αλλά, ευτυχώς, αποτράπηκαν τα χειρότερα. Στους Λάκκους απειλήθηκαν δύο σπίτια.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν επίσης πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές. Καθοριστική ήταν και η συμμετοχή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, μας είπε ότι και οι δύο φωτιές ξέσπασαν στις 4 το απόγευμα. Αυτή στο Φραγκοκάστελλο ´πέρασε ξυστά από βενζινάδικο. Λόγω της άμεσης κινητοποίησης ντόπιων και εθελοντών καταφέραμε και τη θέσαμε υπό έλεγχο. Δεν επεκτάθηκε προς το βενζινάδικο, γιατί, αν γινόταν αυτό, θα είχαμε δράματα´.
Οσον αφορά την άλλη πυρκαγιά, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι ´κινδύνευσαν δύο οικίες από τη μεριά των Λάκκων, αλλά κυρίως οι καταστροφές ήταν στην αγροτική περιοχή´.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ´οι δύο φωτιές έκαψαν συνολικά, με βάση μια τελική εκτίμηση, περίπου 2.000 ελαιόδεντρα. Χίλια αποτέφρωσε η μία φωτιά και άλλα χίλια η άλλη´.
Ο δήμαρχος Σφακίων υπογράμμισε ότι ´υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Το πυροσβεστικό αυτοκίνητο από την Ανώπολη κατέβηκε άμεσα και ήρθαν και άλλα οχτώ από τις Βρύσες. Και επίσης ήρθε και το ελικόπτερο, το οποίο συνέλαβε ουσιαστικά στην κατάσβεση της φωτιάς´.
Αργά το βράδυ παρέμεναν στην περιοχή πυροσβεστικά οχήματα για να σβήσουν τις εναπομείνασες μικροεστίες και για τον φόβο αναζωπυρώσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα