18.4 C
Chania
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

Η Τέχνη είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη Γη

Η Τέχνη είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη Γη. Γι’ αυτό και σε περιόδους κρίσης είναι ανάγκη η Πολιτεία να επενδύει στον Πολιτισμό. Αυτό επεσήμανε χθες από τα Χανιά ο συνθέτης, στιχουργός και τ. υπουργός Πολιτισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θάνος Μικρούτσικος, που βρέθηκε για τη συναυλία του με τον Χρήστο Θηβαίο στο φρούριο Ιτζεδίν.
Οπως τόνισε ο κ. Μικρούτσικος μνημεία όπως το Ιτζεδίν, μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν αναπτυξιακά.

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μιλώντας για τη θέση του πολιτισμού σε περιόδους κρίσης ο κ. Μικρούτσικος τόνισε:
´Δέχομαι ως πολύ σοβαρό παράγοντα -ανεξάρτητα από τις δικές μου μεγάλες αντιρρήσεις για τον τρόπο που η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση- ότι υπάρχει μια κρίση έντονη. Η αίσθηση του κόσμου είναι: «Τι μας λένε τώρα οι καλλιτέχνες, περί Πολιτισμού, Τέχνης, ενδεχομένως και περί Παιδείας; Εδώ υπάρχει ένα εκατομμύριο ανεργία, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, συμπιέζεται η μεσαία τάξη, κλείνουν επιχειρήσεις. Με τον Πολιτισμό θα ασχολούμαστε;». Αυτή η αντίληψη που περνάει έτσι και ενδεχομένως πολύς κόσμος μέσα στη σκοτεινιά και στη μαυρίλα μπορεί να αισθάνεται ότι είναι σωστή, θεωρώ ότι δεν είναι σωστή. Και δεν το λέω ως καλλιτέχνης με εμμονές. Στο κάτω – κάτω και εγώ έχω κάνει τον κύκλο μου, υπό μια έννοια. Το λέω για τον εξής λόγο: Διότι ας πάρουμε την ακραία περίπτωση που οι τραγουδοποιοί σταμάταγαν να γράφουν ή οι λογοτέχνες να εκδίδουν και να γράφουν, οι ποιητές το ίδιο, οι κινηματογραφιστές να μην μπορούν να κάνουν ταινία διότι κοστίζει. Τα θέατρα να μην μπορούν να κάνουν δουλειά. Κι αυτό να κρατήσει καμιά πενηνταριά χρόνια, όσο κρατήσει η κρίση ή η ύφεση.
Όμως μετά εξηγήστε μου τι είδους Χανιώτες θα ζούνε στα Χανιά; Τι είδους Ηρακλειώτες θα ζουν στο Ηράκλειο; Τι Καβαλιώτες θα ζούνε στην Καβάλα; Τι Αθηναίοι στην Αθήνα; Η Τέχνη είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη Γη… Τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη Γη, αυτό δεν μπορεί να σταματήσει´.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
´Ο Λένιν ένας από τους πολιτικούς μεγάλου βεληνεκούς του 20ού αιώνα -χωρίς να το τοποθετώ πολιτικά- όταν το 1918 ο επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού του έδειξε την τελευταία ποιητική συλλογή του «Μαγιακόφσκι» και του είπε πως πρέπει να εκδοθεί σε 150.000 αντίτυπα -κάτι που σήμαινε χαρτί, σε μια εποχή που δεν είχαν ξύλα για φωτιά- εκείνος το διάβασε και είπε ότι δεν του αρέσει. Τότε ο υπουργός Πολιτισμού του απάντησε πως δεν έχει δίκιο, διότι τα κείμενα ήταν καταπληκτικά. Και ο Λένιν αποφάσισε να τυπωθεί η συλλογή σε 150.000 αντίτυπα και επίσης να ανοίξουν τα Μπολσόι. Και εμείς εδώ δεν υποχρηματοδοτούμε απλώς τα πάντα αλλά σταματάμε τα πάντα´, ανέφερε ο κ. Μικρούτσικος.
Και συνέχισε: ´Όταν με ρώτησαν δημοσιογράφοι τι θα «έκοβα» λόγω κρίσης αν ήμουν ακόμη υπουργός, τους απάντησα πώς ακριβώς τώρα θα έκανα επένδυση στον Πολιτισμό´.
´Αλήθεια, τα Χανιά τι παράγουν; Μήπως σιτηρά, ατσάλι, software; Όχι βέβαια. Αλλά μπορούν να παράγουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό, έτσι ώστε συνδυάζοντάς τα μπορούν να είναι αναπτυξιακά.
Γι’ αυτό και σε τέτοιες συνθήκες -ασυζητητί- το βάρος πρέπει να δοθεί στον Πολιτισμό. Και είμαι κάθετος σε αυτό. Δεν καταλαβαίνω και τον Γερουλάνο… Δεν καταλαβαίνω κανέναν τους. Έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά κι έχουν «κολληθεί» στον τοίχο από τα πράγματα. Αν όμως πεθάνει ο Πολιτισμός, πεθάναμε ως άνθρωποι´.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΗΣ ΕΥΜΑΡΕΙΑΣ
´Τα προηγούμενα χρόνια, πριν την κρίση -και δεν κάνω πολιτική κριτική αλλά κοινωνική διαπίστωση- υπήρχε μια πλαστή ευμάρεια. Επομένως, υπήρχε και μια πλαστή πραγματικότητα.
Η τηλεόραση φωτίζει την πλαστή εικόνα της πραγματικότητας. Και εκείνο που φώτιζαν εδώ και δεκαπέντε χρόνια (τα ΜΜΕ) με τα διαφημιστικά τηλεοπτικά μηνύματα, τις μεσημεριανές εκπομπές ήταν το εξής: «Εσύ πιτσιρίκο, μπορείς σε αυτή την κοινωνία να πετύχεις τα πάντα, μπορείς να έχεις ένα κάμπριο αυτοκίνητο, μπορείς να πηγαίνεις στη Μύκονο για διακοπές…». Ήθελαν να εξαφανιστεί το «εμείς». Ο βάρβαρος καπιταλισμός ήθελε τον κατακερματισμό του «εμείς» και την προώθηση του υπερεγώ. Αν κάτι καλό έκανε η κρίση -που μόνο καταστροφή έφερε- είναι ότι κατακερμάτισε αυτήν ακριβώς τη λογική και αρκετοί συνειδητοποιημένοι πολίτες σήμερα, ζητάνε ξανά το «εμείς» σε σχέση με το «εγώ»´, κατέληξε ο κ. Μικρούτσικος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα