Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΒΙΒΛΙΑ

Προχωρώντας και αναθεωρώντας
Νίκος Μπίστης

Το ´Προχωρώντας και αναθεωρώντας´, εκδόσεις ´Πόλις´, αποτελεί ουσιαστικά μια αυτοβιογραφία της πολιτικής διαδρομής του Νίκου Μπίστη. Από το ΚΚΕ, στο ΚΚΕ εσ., στο ΚΚΕ Αναν. Αριστερά, στον ενιαίο ΣΥΝ, στον Συνασπισμό, στη δημιουργία της δικής του κίνησης ΑΕΚΑ και κατάληξη στο ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών στην τελευταία κυβέρνηση Σημίτη. Ως πολιτική αυτοβιογραφία δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τους υποκειμενισμούς και τις προσωπικές αντιλήψεις για γεγονότα, πρόσωπα και πράγματα. Ωστόσο, το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για την περιγραφή μια σειράς σημαντικών πολιτικών γεγονότων από το 1965 μέχρι σήμερα όσο και για την παρρησία με την οποία ο συγγραφέας του εκφράζεται παραθέτοντας τις πολιτικές του θέσεις.

Μαρξ (τρόπος χρήσης)
Ντανιέλ Μπενσαίντ

Πολιτικό βιβλίο μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και μάλιστα… Μαρξ; Η απάντηση είναι ´ναι´ καθώς ο σπουδαίος Γάλλος φιλόσοφος Ντανιέλ Μπενσαίντ με απλούς και κατανοητούς όρους εξηγεί τον Μαρξισμό κάνοντας το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ εξαιρετικά ενδιαφέρον για όσους -σε εποχές κρίσης- αναζητούν την εναλλακτική πληροφόρηση. Το βιβλίο ´ντύνει´ με τα εξαιρετικά του σκίτσα ο σημαντικό Γάλλος σκιτσογράφος ´Σαρμπ´ κάνοντας το διάβασμα ακόμα πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Φιλοσοφία, οικονομία, πολιτική, κοινωνία αλλά και γελοιογραφία στις 250 σελίδες του βιβλίου.
Γ. ΚΩΝ.

´Κρήτη… όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον´
Κατερίνα Γ. Τσούκη

Το νέο βιβλίο της Κατερίνας Γ. Τσούκη, με τίτλο ´Κρήτη … όταν η παράδοση δημιουργεί το μέλλον´, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη, παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Χερσονήσου.
Πρόκειται για ένα πλήρες αφιέρωμα στους 25 εν ενεργεία Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς όλης της Κρήτης, από την ακριτική Γαύδο έως και τη Ζάκρο Σητείας, που πλαισιώνεται από 300 φωτογραφίες! Στο βιβλίο περιγράφεται η ιστορία του κάθε χωριού, η πορεία του κάθε Συνεταιρισμού διά στόματος της εκάστοτε προέδρου καθώς, επίσης, δυο συνταγές από κάθε Συνεταιρισμό ´κέρασμα στον αναγνώστη´ αλλά και θαύματα Αγίων ή τοπικοί μύθοι. Τον πρόλογο έχει κάνει η Χανιώτισσα κα Αμαλία Μπασιά -σημερινή διοικήτρια Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Χανίων)- που ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, λόγω της πολυετούς προσφοράς της στη σύσταση και λειτουργία των Γυναικείων Συνεταιρισμών στο νησί. Μετά την ´επίσημη πρώτη´, το βιβλίο θα παρουσιαστεί ανά Νομό σε κρητικές βραδιές, με κεντρικά πρόσωπα τις γυναίκες των Συνεταιρισμών.

Νέο Ανεκόραμα
Κυκλοφόρησε το 12ο τεύχος του περιοδικού´Ανεκόραμα´, που διατίθεται δωρεάν στα πλοία και στα κεντρικά πρακτορεία της ΑΝΕΚ, με στόχο να κρατά συντροφιά στους επιβάτες της σε Αιγαίο και Αδριατική. Το ´Ανεκόραμα´ περιλαμβάνει ποικιλία πληροφοριών και προτάσεων για επιλογές διακοπών, αγορών, ψυχαγωγίας, εξορμήσεων και γεύσεων.
Στόχος του περιοδικού είναι να αναδείξει τις ομορφιές της Ελλάδας αλλά και να ενισχύσει τις τοπικές αγορές προβάλλοντας παραδοσιακά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς ακόμα και στα καταστήματα των πλοίων της ΑΝΕΚ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα