Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες

Επιτυχία για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τη χθεσινή απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία απέδωσε στις προσπάθειες και στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Αποδείχθηκαν, είπε, οι αρετές των Ελλήνων και καταρρίφθηκαν μύθοι απαξιωτικοί για τους Έλληνες.
Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου -τόσο κατά την είσοδό του στην αίθουσα όσο και με το τέλος της εισηγητικής του ομιλίας- αναφέρθηκε και στο προσωπικό του στοίχημα σε αυτή την υπόθεση, για την οποία δέχθηκε, όπως είπε, σφοδρή κριτική σε όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά, όπως πρόσθεσε, έδωσε τη μάχη έχοντας στη σκέψη του μόνο τον απλό κόσμο.
Εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν άκουγε την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η χώρα μας κατόρθωσε να παραμείνει όρθια και ζωντανή.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι εμείς, ως Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας, κάνουμε θυσίες, οι οποίες δεν μπορεί να είναι έρμαιο των αγορών ούτε της αναποφασιστικότητας της Ευρώπης και στη βάση αυτή διαπραγματεύθηκε χθες και το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, έχασε την ιστορική ευκαιρία να συμμετέχει στην προσπάθεια του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση. Επέλεξε την εξέδρα, από τη μάχη και ποντάρισε στην αποτυχία της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων
Ο Γ. Παπανδρέου χαραχτήρισε το 2011 χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους της και το επόμενο έτος, όπως έγινε και το 2010. Όπως ανέφερε, «αυτές τις μέρες έκλεισε ένας ακόμα δύσκολος κύκλος για τη χώρα» και, μάλιστα, «έκλεισε με επιτυχία και αισιοδοξία για το μέλλον».
Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αξιολόγηση της χώρας, τονίζοντας ότι αυτή «ήταν θετική» και απέδειξε ότι «δεν είμαστε απλά στον σωστό δρόμο, αλλά και ότι εκπληρώνουμε έναν – έναν τους στόχους μας και με το παραπάνω». Και ζήτησε από τους υπουργούς να συμβάλουν ώστε «αυτό το μήνυμα να πολλαπλασιαστεί», ώστε να γίνει κατανοητό από τον ελληνικό λαό, για να εμπεδωθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς που έχει ανάγκη.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική που ασκείται ακόμα και από ορισμένα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τον στόχο μείωσης του ελλείμματος. Αντίθετα, είπε ο κ. Παπανδρέου, τον πετύχαμε και με το παραπάνω καθώς ο στόχος ήταν η μείωσή του κατά 5,5 μονάδες και εμείς το μειώσαμε κατά 6 μονάδες. Βεβαίως δεν επιτεύχθηκε ο στόχος του 8,1% αλλά αυτό οφείλεται στην αύξηση του γενικού ελλείμματος κατά δύο περίπου μονάδες, όταν η Eurostat ανακάλυψε και νέα κρυφά ελλείμματα της κυβέρνησης της ΝΔ. «Είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει πετύχει ποτέ οποιαδήποτε χώρα μέσα σε έναν χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι «πιο βατές πολιτικά» καθώς, όπως είπε, «τώρα, πια δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά». Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο «οι αλλαγές που θα κάνουμε να συναντήσουν αντιστάσεις» εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή «να γίνουν μέσα σε ένα πνεύμα όλο και ευρύτερης συναίνεσης».
Το βάρος της προσπάθειας, τόνισε, «πέφτει πλέον σε κάθε Υπουργείο» και ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι αύριο τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης του ο καθένας και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ενώ αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η συζήτηση για τον οποίο θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε «να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών».

Αισιόδοξο κλίμα
Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα CDS, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, είπε ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για “ανεπαίσθητες ζημιές” στα ασφαλιστικά ταμεία και “λίγο περισσότερο” στις τράπεζες μίλησε, πάντα σε συζήτηση με δημοσιογράφους, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Από τη μεριά τους ο υπουργός αναπληρωτής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμαναν το γεγονός ότι, μετά τις χθεσινές αποφάσεις, το πλαίσιο εγγυήσεων που δόθηκε στην Ελλάδα, καθιστά τη χώρα ιδιαίτερα ασφαλή τόπο τραπεζικών καταθέσεων και εκτίμησαν ότι θα σημειωθεί επιστροφή καταθέσεων αλλά και εισροή κεφαλαίων. «Η χώρα μας μπαίνει σε νέα μορφή οικονομικής σταθερότητας, με την προϋπόθεση να είμαστε συνεπείς», είπε στον Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Δεν τίθεται πλέον θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας, ξεκαθαρίζει και τονίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα καθώς αυτά καθορίστηκαν από το Μεσοπρόθεσμο.
«Η υφεσιακή λογική θα ανακοπεί όχι αμέσως, αλλά τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «το πεδίο αβεβαιότητας φεύγει, η ελληνική οικονομία είναι πλέον προστατευμένη».
«Δεν θα μας ξαναδοθούν ευκαιρίες σαν τη χθεσινή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι πλέον στο χέρι μας για το αν θα πάμε πιο πέρα.
«Ιστορική και πρωτοφανή στη γενναιότητά της και στο εύρος της για τη χώρα μας», χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου «πολύ θετικές και σημαντικές για την Ελλάδα και ιστορικής σημασίας για την ΕΕ καθώς προχωρά στην οικονομική διακυβέρνηση, παρεμβαίνοντας στα του οίκου της».
Το πρωί της Τετάρτης θα διεξαχθεί στη Βουλή «μίνι» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η εθνική αντιπροσωπία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης.
Νωρίτερα, για τον ίδιο λόγο, θα συγκληθεί (9.30 μ.μ.) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα