Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα

Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δεσμεύτηκε ότι «θα αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις στην υποστήριξη» των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας και ότι θα παροτρύνει τη γερμανική βιομηχανία να προχωρήσει σε ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, «αν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η κα Μέρκελ αξιολογώντας την έκτακτη σύνοδο κορυφής είπε ότι «είχε καλά και σημαντικά αποτελέσματα», πως επιθυμία της είναι «η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή» και επέμεινε ότι η τελική διέξοδος από την κρίση χρεών δεν μπορεί να «επιτευχθεί με μια θεαματική κίνηση» καθώς πρόκειται για μια μακρά διαδικασία μετρημένων και ελεγχόμενων βημάτων, όπως είπε στην καθιερωμένη εφ´ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου πριν από τις θερινές διακοπές.
Η διαδικασία αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως ένα σύνολο και όχι ως μεμονωμένες περιπτώσεις, σημείωσε. Το μήνυμα των καιρών είναι πως η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει «την απαραίτητη ποιότητα» τόσο στη διαχείριση των κρίσεων όσο και στην ευελιξία άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπισή τους, ανέφερε. Η κα Μέρκελ επανέλαβε πως μια δραστική και ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν παγίδα για την Ελλάδα, διότι τα ρίσκα είναι απρόβλεπτα, εφόσον δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αναδιάρθρωσης σε ενιαίο οικονομικό χώρο, όπως είναι η ΟΝΕ. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι συμβουλές του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υπέδειξε στους Ευρωπαίους ηγέτες τι προβλήματα θα προέκυπταν σε μια τέτοια περίπτωση.

´Η Ελλάδα θα τα καταφέρει´
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Ελλάδα θα τα καταφέρει, είπε πως είναι πεπεισμένη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου δήλωσε:
«Τον ξέρω καλά. Γνωρίζω και το γνωρίζουν και όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου ότι διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ζήτησε και θα πάρει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματός του. Η Ελλάδα κάνει μεγάλες προσπάθειες. Και εγώ θα τις στηρίξω με όλη μου τη δύναμη».
Η κα Μέρκελ έκανε λόγο για τις «μεγάλες ευκαιρίες» της Ελλάδας τόσο επειδή το κράτος διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία μπορεί να ιδιωτικοποιήσει όσο και επειδή για παράδειγμα θα «ανοίξει» τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα.
Τέλος, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα στα πλαίσια τις συμφωνίας Μέρκελ – Παπανδρέου το 2010, χρησιμοποιώντας μάλιστα την έκφραση «Σχέδιο Μάρσαλ».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ ανακοίνωσε πρόγραμμα 16 σημείων «για μια επενδυτική και αναπτυξιακή επίθεση στην Ελλάδα».
Πρόγραμμα που σχεδιάστηκε βάσει των μέχρι τώρα προτάσεων Μέρκελ – Παπανδρέου, αλλά και των προτάσεων του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη και θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσω ενός επενδυτικού συνεδρίου των μεγάλων ενώσεων της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα