Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προτεραιότητα η ανάκτηση της ανάπτυξης

Aθήνα
Η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τόνισε πως οι ηγέτες της Ευρώπης «έβαλαν πάτο» στο βαρέλι του δημοσίου χρέους και παρείχαν χρηματοδοτική ανάσα και στήριξη στη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, μέσω μια μεγάλης επιμήκυνσης των λήξεων κατά 30 έτη και με περιορισμό των επιτοκίων στο 5%. Υπογράμμισε πως οποιαδήποτε αξιολόγηση εκ μέρους των ξένων οίκων δεν θα έχει επίπτωση και δεν θα επηρεάσει τους πολίτες ή τις τράπεζες που θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στην ρευστότητα. Χωρίς απομείωση της αξίας το rollover των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημερώνει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ζητώντας εκ νέου συναίνεση και εθνική συνεννόηση. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη για τις τεχνικές λεπτομέρειες, με τη συμμετοχή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιά.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική οικονομία και σταδιακά τα αποτελέσματα θα περάσουν και στην πραγματική οικονομία, θα φέρουν ανακούφιση και στον πολίτη.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των προσπαθειών και πως οι αποφάσεις της Συνόδου είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που έχει δείξει η χώρα για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Πρέπει να συνεχίζουμε έτσι και μέσα στα χρονικά όρια που τίθενται, σημείωσε.
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι και αναπτυξιακό πρόβλημα και το «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» δείχνει ότι αυτό πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι και ήταν κάτι που θέλαμε κι εμείς, παρατήρησε.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, τόνισε πως υπάρχει ένα τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο οποίο μετέχουν οι ισχυρότεροι θεσμοί που υπάρχουν στη διεθνή οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως ο πολίτης – καταθέτης πρέπει να νοιώθει απολύτως ασφαλής και η ρευστότητα των τραπεζών διασφαλίζεται 100% και προληπτικά. Οποιαδήποτε αντίδραση και αξιολόγηση των οίκων έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν θα έχει καμία επίπτωση, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη απόφαση και πρωτοβουλία της Ευρώπης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα