Αθήνα
Η Βουλή δεν ενέκρινε τη σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων, που θα είχε την ευθύνη για το νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη και της ουσιαστικής βασιμότητας της, για την υπόθεση της Siemens.
Κατά τη μυστική ψηφοφορία που έγινε στη βάση της πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ´ εξακολούθηση, για τα δύο πολιτικά πρόσωπα, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στην μυστική ψηφοφορία, ενώ «λευκό» δήλωσαν ότι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία).
Έτσι, από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:
Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 141, κατά της πρότασης 7, «παρών» 6, «λευκό» 13, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα.
Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, «παρών» 10, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 13 «λευκά» και 11 άκυρα.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, είχε περιληφθεί και πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν σχετικά με την υπόθεση της Siemens.
Ως εκ τούτου η πρόταση αυτή τελεί σε εκκρεμότητα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωναν ότι η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Και πρόσθεταν ότι στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Επίσης, σχολίαζαν ότι η ΝΔ για μια ακόμη φορά «απείχε επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας».
Στον απόηχο της εκπεφρασμένης απόφασης της Siemens να στραφεί δικαστικώς κατά του ελληνικού δημοσίου, επιδιώκοντας να μην καταβάλλει αποζημίωση για το μεγάλο σκάνδαλο των προμηθειών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή δεν κλείνει σήμερα, γιατί στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης, έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ολοκληρωθεί η έρευνα γρήγορα.
Όπως επίσης έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Παπαϊωάννου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χάρη Παμπούκη με τη Siemens και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό να πει με ποια μέτρα θα στραφεί εναντίον της μητρικής και θυγατρικής Siemens.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι «ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου της Siemens που επιχείρησε η κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», προσθέτοντας ότι «το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα πλέον των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος».
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης, Π. Ρήγας, Β. Τσόνογλου, Θ. Παπαγεωργίου, Μ. Κυριακοπούλου, Ι. Μιχελογιαννάκης μίλησαν για διαχρονικό σκάνδαλο και διευκρίνισαν ότι η πρόταση τους δεν αφορά μόνο τους κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, αλλά προτείνει την αποστολή όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις πολύμηνες έρευνες της εξεταστικής επιτροπής, στη δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και ως προς τους Αναστάσιο Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλο.
Το γεγονός ότι η ΝΔ δεν κατέθεσε δική της πρόταση για το σκάνδαλο της Siemens επικρίθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είπαν ότι πρόταση της θα ήταν «ηθικά και νομικά απαραίτητη για τον τόπο και τη δημοκρατία».
Το αίτημα να συγκροτηθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο μόνο για τους κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, επικρίθηκε σφόδρα από το κόμμα της ΝΔ με τους βουλευτές της Κ. Τζαβάρα, Γρ. Αποστολάκο, Μ. Κόλλια Τσαρουχά να χαρακτηρίζουν πονηρή την συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για ένα «πράσινο» σκάνδαλο.
Το ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να στοχοποιήσουν τη μήτρα που γεννά φαινόμενα διαφθοράς και σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens, δηλαδή, τον καπιταλισμό, τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την απελευθέρωση των αγορών ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για «κουκούλωμα» και συγκάλυψη.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία. Ειδικά για την πρόταση που αναφέρεται στους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, ο Κ. Αϊβαλιώτης υποστήριξε πως είναι «προϊόν συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να πληγούν Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Δ. Παπαδημούλη και Θ.Δρίτσα κατήγγειλε ότι συνεχίζεται η αλληλεξάρτηση με τα οικονομικά συμφέροντα και ότι το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο.
Βέβαιη ότι υπάρχει συμπαιγνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί των κομμάτων και ότι περιέργως πως παραπέμπονται δύο πρόσωπα.