Αθήνα
Όλα τα ενδεχόμενα θα παραμένουν ανοιχτά έως την τελευταία στιγμή, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα ανάμεσα στην κα Μέρκελ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Τρισέ και τους πιστωτές.
Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται (και θα βρίσκονται…) τις τελευταίες ώρες εν όψει της Συνόδου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, σε συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ τους και με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να επιδιωχθεί μία όσο το δυνατόν σαφέστερη ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του χρέους, που γιγαντώνεται.
Πάντως, στην Αθήνα κυριαρχεί έντονος προβληματισμός και η επικρατεί η αίσθηση ότι δεν έχει συντελεστεί η δέουσα πρόοδος εν όψει της Συνόδου της Πέμπτης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει μία τελευταία συνάντηση ενδεχομένως και το απόγευμα της Τρίτης με κάποιους από τους κεντρικούς «παίκτες» της διαπραγμάτευσης. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τους κ. Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο, αλλά ενδεχομένως και επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Επιπλέον, πιθανό είναι κατά τη φάση της προετοιμασίας της Συνόδου να επαναληφθεί το μοτίβο της «μίνι» Συνόδου το πρωί της Πέμπτης, με τη συμμετοχή των κ. Ρομπάι, Μπαρόζο, Τρισέ, Μέρκελ, Σαρκοζί και Παπανδρέου.
Όπως εξάλλου γνωστοποιείται τις τελευταίες ώρες, της έκτακτης Συνόδου της Πέμπτης θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη διατύπωση μίας απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση.
Μια επιθυμητή λύση
Σε ό,τι αφορά την ουσία της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προτιμά να κρατά χαμηλά τις προσδοκίες και να μην σχολιάζει το παραμικρό εν όψει της συνάντησης.
Ακόμη και η συζήτηση περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να υποβαθμιστεί καθώς ούτε ευρωπαϊκή ομοφωνία έχει διαμορφωθεί ούτε η κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανίζεται ότι επιδιώκει κάτι τέτοιο καθώς είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή αν υπάρχει δυνατότητα «απορρόφησης» μίας τέτοιας εξέλιξης χωρίς δραματικές οικονομικές και κοινωνικές επιπλοκές.
Με βάση αυτά και σε αναζήτηση κάποιων δυνατοτήτων διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή έναν τριπλό στόχο, που κρατείται όμως ως «κρυφή επιθυμία»: Ουσιαστική επιμήκυνση, ελάφρυνση του επιτοκίου και δυνατότητα επαναγοράς ενός σημαντικού μέρους του χρέους, κατά τρόπο που θα ισοδυναμεί με επαναπρογραμματισμό ενός ποσοστού της τάξεως του 40% του συνολικού χρέους της χώρας.
Πολλά από αυτά συζητήθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Βενιζέλος, ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Ζαννιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τις εξελίξεις και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν επί τάπητος 10 σενάρια και τα περιθώρια συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση κάθε ένα από αυτά.
Αδυναμία δημιουργίας μετώπου
Εν όψει των εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται χωρίς αποφασιστική δυνατότητα επηρεασμού των εξελίξεων ή επιβολής όρων. Παράλληλα, εμφανίζεται και μία σημαντική αδυναμία δημιουργίας ενός μετώπου των υπερχρεωμένων καθώς τα δεδομένα και η μορφή της κρίσης στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και -κυρίως- στην Ιταλία, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.
Εν αναμονή των εξελίξεων των αμέσως επομένων ημερών, είναι πιθανό να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία θα υπάρξει μία συνολική ενημέρωση και αποτίμηση της κατάστασης έως αυτή τη στιγμή, ενώ θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση και ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, όμως αναμένεται ότι θα υπάρξει και ενημέρωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, κ. Βενιζέλου, για την κατάσταση που διαμορφώνεται εν όψει της Συνόδου.