Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙΣΙ
´Κατοικίδια σε καμβά´
Μία πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής με τίτλο ´Κατοικίδια σε καμβά´ εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 8 μ.μ, στο Γιαλί Τζαμισί. Στην έκθεση συμμετέχουν αξιόλογοι Ουκρανοί και Ρώσοι ζωγράφοι: Ζοya, Βorisova Elena, Daria και Τatiana Trachenko.                                                                                                                      
Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι κατεξοχήν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού που θα επισκεφτεί την έκθεση αλλά και η ενίσχυση και ανάδειξη του φιλοζωικού έργου που επιτελεί ο Σύλλογος ´Η προστασία των ζώων´. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ´θα προσπαθήσουμε να διεγείρουμε ακόμα περισσότερο στους μικρούς μας φίλους την έμφυτη αγάπη τους για τα ζώα, θα τους μάθουμε πώς μπορούν να τα φροντίζουν και να τους ανταποδίδουν την  αγάπη που τους δείχνουν αλλά και θα τους εξηγήσουμε τη μεγάλη σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου´.
Με την ευγενική χορηγία των ζωγράφων θα κληρωθούν δύο αυθεντικοί πίνακες ζωγραφικής.
Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθούν  για τις ανάγκες του Φιλοζωικού Συλλόγου που μεριμνά για την κατά το δυνατόν ευζωία των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας.
H έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 25 Ιουλίου
Ωρες επισκέψεων: 10.30 π.μ. – 2.30 μ.μ. και 6 – 10.30 μ.μ.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων ´Η προστασία των ζώων´ σε συνεργασία με διακεκριμένους Ουκρανούς και Ρώσους ζωγράφους και υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων.


ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΖΩΝΑΚΗ
Ταξίδι στις ομορφιές της Κρήτης
Ενα μαγευτικό ταξίδι στις ομορφιές της Κρήτης συντελείται στην έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μαζωνάκη που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 24 Ιουλίου στο Γιαλί Τζαμισί στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Πράγματι, ο επισκέπτης της έκθεσης αισθάνεται σαν συνεπιβάτης στον ταξίδι του Γιώργου Μαζωνάκη. Δεν είναι μόνον οι καταπληκτικές φωτογραφίες, που είναι ωραία τοποθετημένες στον χώρο. Δεν είναι μόνον η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί. Είναι και οι λεζάντες που τις συμπληρώνουν. Που εξηγούν όχι μόνον τις εικόνες αλλά και τα συναισθήματα του φωτογράφου σε μια θαυμάσια περιήγηση στις μοναδικές ομορφιές της κρητικής γης. Μια περιήγηση που αρχίζει στο παλιό λιμάνι των Χανίων και καταλήγει στο Λασίθι.
Στο σύμπαν του Γιώργου Μαζωνάκη η Κρήτη είναι ένας παράδεισος, γεμάτος θάλασσες, βουνά, φαράγγια και Φύση, ο οποίος γίνεται ´κτήμα´ του επισκέπτη.
Η έκθεση του Γιώργου Μαζωνάκη έχει τίτλο: ´Κρητικό PanOrama´ και αποτελεί το 3ο μέρος του τριπτύχου PanOrama από τον φωτογράφο καθώς προηγήθηκαν οι εκθέσεις PanOrama (το 2009) και PanOrama 2010. Παρουσιάζεται πανοραμικό φωτογραφικό υλικό από όλη την Κρήτη μαζί με επιλεγμένες φωτογραφίες από τις 2 προηγούμενες εκθέσεις.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται και η έκθεση MOTIVO από τον Σταύρο Μαζωνάκη με συνθέσεις και σχέδια των τελευταίων ετών.
Η διαμονή του Σταύρου Μαζωνάκη τα τελευταία 2,5 έτη στη Γαύδο τον βοηθά να πραγματοποιήσει σκέψεις πάνω στη σύνθεση με πρώτες ύλες που βρίσκει στο νησί.
Η πρώτη του επαφή με το κοινό ήταν με την έκθεση Synthesis στον Φλοίσβο, όπου παρουσίασε τις πρώτες του συνθέσεις υλικών και στα σχέδιά του.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 10 το πρωί έως τη 1 τη νύχτα.
Κάθε βράδυ στις 10 μ.μ. στον χώρο της έκθεσης υπάρχει live.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών ´ Μεγαλόχαρη´.
Γ. ΛΥΒΙΑΚΗΣ

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΦΑΠ
Ημέρα χαράς και παιχνιδιού
Μια ημέρα χαράς και παιχνιδιού με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών (ΚΗΦΑΠ) ´Μεγαλόχαρη´ θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου στη ´Λιμνούπολη´.
Από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν στις νεροτσουλήθρες και να συνεισφέρουν με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση του Κέντρου.
Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 π.μ. και στις 12.30 μ.μ. και από τη ´Λιμνούπολη´ στις 6 το απόγευμα.
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 28210 54717.
Προπώληση εισιτηρίων: Χρυσοχοείο Κατερίνα Γαροφαλάκη (Μουσούρων 1), Φαρμακείο Γρηγόρη Αρχοντάκη (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς), Κατάστημα παιχνιδιών ´Μικρός Πρίγκιπας´ (Μυλωνογιάννη 38) και ΚΗΦΑΠ ´Μεγαλόχαρη´ (Παπαναστασίου και Δ. Τσαγκαράκη 1).

ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ ΜΟΡΟ
Θερινή ακαδημία σχεδίου και ζωγραφικής
Θερινή ακαδημία σχεδίου και ζωγραφικής με γυμνό μοντέλο εκ του φυσικού, με τη χρήση ελαφρών χρωματικών και σχεδιαστικών υλών θα λειτουργήσει τον Αύγουστο, για 4 εβδομάδες, στο Νεώριο Μόρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. Υπεύθυνοι διδασκαλίας θα είναι ο Ηλίας Χαρίσης, ζωγράφος και η Σοφία Βλαζάκη, ζωγράφος – εικονογράφος.
Αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων οι σπουδαστές θα παρουσιάσουν τα πιο επιτυχημένα έργα τους σε διήμερη έκθεση, στις 27 και 28 Αυγούστου.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Ηλίας Χαρίσης ixarisis@otenet.gr, τηλ.: 6973224421 και Σοφία Βλαζάκη svlazaki@hotmail.com.

Εκθέσεις

• ´Μετζικώφ – Θεατρικά Ενδύματα και Προσωπεία – Από τη Σκηνή στο Μουσείο´ στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων μέχρι το Σάββατο 30 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7  – 10 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά.
• Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστοφάνη Κασιμάτη στη ´Santa Marina Gallery´, στην Αγία Μαρίνα. Ωρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 8  – 11 μ.μ.
• Εκθεση χειροποίητου καλλιτεχνικού κοσμήματος και χειροτεχνίας στην Πύλη Σαμπιονάρα. Θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου. Ωρες λειτουργίας 7  – 11 μ.μ.
• Εκθεση σύγχρονης τέχνης ´Εικόνες με φύλο –  η γυναίκα ως ερωμένη, μητέρα και εργαζόμενη´ στο Οινοποιείο Ντουράκη, στον Αλίκαμπο Αποκορώνου μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου. Λειτουργεί καθημερινά 7  – 10.30 μ.μ.

• Εκθεση φωτογραφίας ´Πρόσωπα – Βραβεία Photometria 2010´ στο ´Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης´ του Δρομονέρου την Κυριακή 17 Ιουλίου 11 π.μ. – 9 μ.μ.
• Έκθεση γλυπτικής κεραμικής και φωτογραφίας της Δανάης Γεμενάκη στις ´Γλωσσίτσες´ έως τις 17 Ιουλίου.
• Εκθεση σκηνογραφίας, κουστουμιών και ειδικών εφέ για ´Το νησί´ από σήμερα μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7  – 12 τα μεσάνυχτα. Είσοδος ελεύθερη.
• Εκθεση – παρουσίαση του έργου του Γιάννη Πολίτη, του ζωγράφου της Κνωσσού, θα πραγματοποιηθεί στο ´Μοναστήρι του Καρόλου´ από τις 18 έως τις 31 Ιουλίου.
• ´Βακχικά 2011´ στο Οινοποιείο Λουπάκη, στις Καρές, τις Κυριακές 17, 24 και 31 Ιουλίου από τις 11 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.
• Εκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη ´Η Αλφάβητος´ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων έως τις 31 Αυγούστου.
• Εργα του γλύπτη Γιώργου Ψαραδέλη στο Γιαλί Τζαμισί έως τις 17 Ιουλίου.
• Εκθεση με ζωγραφικά πορτρέτα και μάσκες της Σύλβιας Πετσούρα στη γκαλερί ´Nomad´, στο ´Cretan Mall´ μέχρι και τις 22 Ιουλίου, καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ. και τα Σάββατα 9 π.μ. – 5 μ.μ.


ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αποκαλυπτήρια ανδριάντα Αναγνώστη Ι. Μάντακα
Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Λακκιώτη Αναγνώστη Ιωάννου Μάντακα (1816 – 1917) θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον πρωτοπρεσβύτερο Νεκτάριο Χριστοδουλάκη με θέμα ´Η ζωή και το πατριωτικό έργο του Αναγνώστη Μάντακα´ και ριζίτικο τραγούδι από τη Λακκιώτικη Παρέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάκκων και από τον Σύλλογο Ριζίτικου Ανατολικού Σελίνου ´Το Ψηλάφι´. Χανιώτικο συρτό θα παρουσιάσουν το Λύκειο Ελληνίδων και ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μουσικών Χανίων ´Ο Χάρχαλης´.
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ι. Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων.
Οταν την 1η Δεκεμβρίου 1913 ο Αναγνώστης Μάντακας ύψωνε την ελληνική σημαία στο Φρούριο του Φιρκά, ευτύχησε να δει το όνειρό του και όνειρο γενεών Κρητικών, την Ενωση δηλαδή της Κρήτης με την Ελλάδα, να γίνεται πραγματικότητα με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Ηταν η απόληξη των ακατάπαυστων προσπαθειών και θυσιών του γενναίου λαού της Κρήτης και για τον ίδιο ενός αγώνα που ξεκίνησε όταν ήταν 22 χρονών.
Ο Αναγνώστης Ιωάννου Μάντακας γεννήθηκε στους Λάκκους Κυδωνίας το 1816. Ελαβε μέρος στην επανάσταση του 1841 όπου και διακρίθηκε για την ανδρεία του στις μάχες του Προβάρματος Αποκορώνου και στην Κίσαμο το 1854 όταν ξέσπασε ο Κριμαϊκός πόλεμος. Συνδιοργάνωσε εξέγερση μαζί με άλλους επαναστάτες την οποία ματαίωσε ο Ελληνας πρόξενος στα Χανιά. Εξελέγη οπλαρχηγός και πληρεξούσιος των αγωνιστών το 1860. Στον αγώνα των ετών 1866 – 1869 ο Αναγνώστης Μάντακας ανακηρύχθηκε γενικός Αρχηγός Κυδωνίας. Αργότερα συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία ότι σχεδίαζε νέα επανάσταση, αφέθηκε όμως ελεύθερος έπειτα από βίαιες αντιδράσεις του κρητικού λαού. Στην επανάσταση της περιόδου 1894 – 1896 ο Αναγνώστης Μάντακας τέθηκε ξανά επικεφαλής της Κυδωνίας. Μετά την καταστολή της επαναστάσεως μετέβη στην Αθήνα για να ζητήσει από τον βασιλιά Γεώργιο Α´ την άμεση επέμβασή του για την απελευθέρωση της Κρήτης. Το 1897 επέστρεψε στην Κρήτη μαζί με τον συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο και τον πρίγκιπα Γεώργιο και εξελέγη βουλευτής και πρόεδρος στην πρώτη Κρητική Βουλή.
Στην τελετή για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σ’ αυτόν ανετέθη την 1η Δεκεμβρίου 1913 να υψώσει την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, για να σφραγιστεί μ’ αυτόν το συμβολικό τρόπο η Ενωση, επί παρουσία του Βασιλέως Κωνσταντίνου, του Πρωθυπουργού
Ελευθερίου Βενιζέλου, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Σαβετσάνου, του Ναυάρχου Κουντουριώτη, του Γενικού Αρχηγού Κυδωνίας Χατζημιχάλη Γιάνναρη, επιζώντων καπεταναίων, μεγάλου πλήθους επισήμων και κρητικού λαού.
Ο Αναγνώστης Μάντακας απεβίωσε το 1917 και ετάφη στη γενέτειρά του στην περιοχή ´Πυργιάλι´ των Λάκκων Κυδωνίας, ο οποίος ανακηρύχθηκε ιστορικός τόπος σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ ΦΕΚ 61 1 Β/8-10- 1985).


ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
´Αγιοι δαίμονες´
Παρουσίαση του βιβλίου ´Αγιοι δαίμονες, εις ταν Πόλιν´ του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις ´Μεταίχμιο´ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 8μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ´Επιλογές´. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χανίων, ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων ´Παναγιά Σουμελά´, το βιβλιοπωλείο ´Επιλογές´ και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η υπόθεση του έργου συνυφαίνει μυθοπλασία και πραγματικότητα στο υφαντό της Πόλης από το 1808 έως το 1831. Καθημερινή ζωή, έρωτες, δυνατές φιλίες, πλούτη, φτώχεια, οραματιστές, συμμορίες των δρόμων, χασικλήδες, δερβίσηδες, γενίτσαροι· αρνησίθρησκοι, κρυπτοχριστιανοί, δεισιδαιμονίες, ερωτικά ξόρκια, χαμένα όνειρα, οι γυναίκες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού· πυρκαγιές, βεγγέρες, καπηλειά των 1.000 τετραγωνικών, η τρομερή φυλακή του Μπάνιον, το μπουντρούμι και η Αστυνομία του Πατριαρχείου· κοινά σχολεία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ερωμένες Πατριαρχών, λεσβίες, αρώματα, λάσπες, βασανιστήρια, πανούκλα· προεπαναστατική περίοδος, Φαναριώτες, συνωμοσίες, μυστικές εταιρείες, προδότες, μισαλλοδοξία, οι σφαγές στην Πόλη το 1821· Ρωμιοί, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Φράγκοι, Εβραίοι. Κι ακόμα Πόντος, Χίος, Δραγατσάνι, Μανιάκι, Αλεξάνδρεια. Πόθος, φόβος, όχλος, άγιοι και δαίμονες.

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Φαλελάκη
Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Γιώργο Φαλελάκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 7:30μ.μ. στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, στο Ρέθυμνο.


ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
Χορευτική παράσταση
Χορευτική παράσταση με χορούς Latin, Tango, Belly dance, Hip-Hop, Break dance και διάφορα άλλα είδη χορών θα παρουσιάσει η σχολή χορού ´Εν χορώ´ αύριο Κυριακή 17 Ιουλίου στις 9μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η σχολή, ´Σκοπός μας είναι να προβάλουμε τις χορευτικές συνήθειες διαφορετικών λαών και να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στην κουλτούρα του χορού ως κοινωνικό γεγονός, χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης τον ίδιο τον
χορό´. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν πάνω από 25 χορογραφίες με την συμμετοχή περίπου 200 χορευτών – μαθητών – δασκάλων και special guests χορευτών.
Καλλιτεχνικοί Διευθυντές: Μαντζαράπης Κωνσταντίνος – Μαρινάκη Μαρία.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ
´Μελωδίες Αγάπης´
Δυο νέες καλλιτέχνιδες του κλασσικού και έντεχνου τραγουδιού θα ξεδιπλώσουν την Τέχνη τους απόψε το βράδυ, στην Αίθουσα ´Μάνος Κατράκης´ στη Χρυσή Ακτή. Πρόκειται για τις Μαρία Αμβροσιάδη (που εργάζεται στο νοσοκομείο Χανίων) και τη δικηγόρο Μιμή Παπαϊωάννου, που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Χανιώτικο κοινό και θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κλασσικά τραγούδια από Οπερα, αλλά και από το έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο.
Στο πιάνο τις συνοδεύει ένας παλιός γνώριμος στα Χανιά -από το πέρασμα του στο Βενιζέλειο Ωδείο αλλά και τις προσωπικές του εμφανίσεις είτε σαν πιανίστας συνοδείας είτε σαν διευθυντής της χορωδίας Coro de la Domenica- ο David McClurkin. Η δικηγόρος Ευαγγελία Νικάκη θα αποδώσει στα ελληνικά στίχους από τα λιμπρέτα των τραγουδιών.
Το ρεσιτάλ θα αρχίσει στις 9 μ. μ. και κρατήσεις θέσεων γίνονται στα τηλέφωνα: 2821033472 και 6975861592.

ΣΤΟ ΒΑΜΟ
Αφρικανικά κρουστά
Μουσική βραδιά με τέσσερα Αφρικανικά κρουστά κι ένα Σαμάνο ζωντανά, σήμερα Σάββατο στις 9 το βράδυ στο ´Λιακωτό´ στο Βάμο. Επίσης μια έκτακτη συμμετοχή από την Ακτή του Ελεφαντοστού!! Είσοδος 5 ευρώ.

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
´Εργα των χειρών μας´
Η  ετήσια έκθεση του Συλλόγου Παραδοσιακής και Λαϊκής Τέχνης ´Η Χρυσοπηγή´ με χειροτεχνίες, κοσμήματα, αγιογραφίες, γλυκίσματα κ.ά. εγκαινιάζεται το επόμενο Σάββατο 23 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. στο Παλιό Τελωνείο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου από τις 7μ.μ. έως τις 11μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη.

ΣΤΟ ´ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟ´
Κιθαριστικό ντουέτο
Αχιλλέας Περσίδης και ο Δημητρης Κολιακουδάκης είναι οι δύο πολύ αξιόλογοι κιθαρίστες που θα μας χαρίσουν μια βραδιά αυτοσχεδιασμού αλλά και ανέκδοτες συνθέσεις τους τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 9:30 μ.μ. στον πολυχώρο ´Πολυ-τεχνείο´.

ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΒΑΜΟΥ
Συναυλία με τον Ross Daly
Συναυλία με τον Ross Daly και τους μουσικούς του θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 17 Ιουλίου στις 9μ.μ.στο αμφιθέατρο Βάμου. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου σε συνεργασία με το KAG. Τιμή εισόδου 8 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται στο καφέ ´Λιακωτό´.

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ
´Γιάννης Πολίτης, ο ζωγράφος της Κνωσσού´
Εκθεση – παρουσίαση του έργου του Γιάννη Πολίτη, του ζωγράφου της Κνωσσού, θα πραγματοποιηθεί στο ´Μοναστήρι του Καρόλου´ από τις 18 έως τις 31 Ιουλίου, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του χώρου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ. Οπως αναφέρει ο Κάρολος Καμπελόπουλος, δημιουργός του χώρου αυτού που είναι αφιερωμένος στον πολιτισμό, ´φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Μοναστήρι του Καρόλου», που με περίσσια αγάπη, αίσθημα, φροντίδα και κόπους ίδρυσα και παρέδωσα στην όμορφη πόλη των Χανίων.
Την επέτειο αυτή σκέφτηκα να μοιραστούμε μαζί, οργανώνοντας μια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος έκθεση – παρουσίαση της καλλιτεχνικής εργασίας, ενός πασίγνωστου – άγνωστου εργάτη της τέχνης, του Γιάννη Πολίτη, του ζωγράφου της Κνωσσού.
Ο ζωγράφος Γιάννης Πολίτης συνεχίζει τη μεγάλη εικαστική παράδοση των καλλιτεχνών του ανασκαφέα της Κνωσσού Αρθούρου Εβανς, οι οποίοι συναρμολόγησαν σπαράγματα, συμπλήρωσαν και αποκατέστησαν και μας παρέδωσαν τον εξαιρετικό ζωγραφικό διάκοσμο του ανακτόρου, που ανακάλυψε λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Ηρακλείου.
Η έκθεση εκτός από το εικαστικό μέρος που περιλαμβάνει αναπαράσταση αρχιτεκτονικών μελών του ανακτόρου και φωτογραφικών ντοκουμέντων από τη διαχρονία της παράδοσης, θα παρουσιάζει επίσης τα υλικά, τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης στο υπεύθυνο και επίπονο έργο του.
Ο επισκέπτης της έκθεσης – παρουσίασης θα έχει την ευκαιρία να δει τις πρώτες ύλες, φυτά, κογχύλια και χρωστικές ουσίες από τις οποίες παράγονται ακόμη και σήμερα τα υπέροχα λαμπερά χρώματα των Μινωιτών.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρακολουθήσει από κοντά ο επισκέπτης και να κατανοήσει πως με φυσικά υλικά, απλά και ασήμαντα εργαλεία μπορεί να γίνουν σπουδαία πράγματα αρκεί να υπάρχει πάθος γι´ αυτό που κάνουμε, ευθύνη για τη συνέχεια της ζωντανής πολιτισμικής παράδοσης, έμπνευση και σεβασμός σ´ αυτούς που συνέχισαν και διαμόρφωσαν νέες μεθόδους που εμείς χρησιμοποιούμε σήμερα και είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός μνημείου 4000 χρόνων ανυπολόγιστης αξίας´.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
´Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη… σαν παραμύθι…´
Τις ´Εκκλησιάζουσες´ του Αριστοφάνη θα παρουσιάσει… σαν παραμύθι η Κάρμεν Ρουγγέρη τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Βρισκόμαστε στο 392 π.Χ.. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και οι Αθηναίοι ακόμα να συνέλθουν από τη μεγάλη καταστροφή… Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλοι επιθυμούν μια αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος: Ώσπου η Πραξαγόρα, μια πανέξυπνη και καπάτσα νοικοκυρά, αποφασίζει να δράσει…
Κείμενο – σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, Μουσική διασκευή – Σύνθεση: Γιάννης Μακρίδης, Κίνηση – Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας, Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής.
Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:
Ιατροπούλου Βασιλική, Καμπούρη Βασιλική, Κοσμίδης Στέφανος, Μανίσαλη Αναστασία, Μπάνου Φωτεινή, Νικολάου Ιωάννης, Παπαδάκου Ουρανία, Περδίου Σπύρος, Πολυκανδρίτου Δέσποινα, Ρουσινού Ελένη, Τουμασάτος Γρηγόρης, Τσόγκα Κοραλία.
Είσοδος: 13 ευρώ.


ΣΤΙΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
´Το μόνον της ζωής του ταξείδιον´
Θεατρική παράσταση με ´Το μόνον της ζωής του ταξείδιον´ του Γεωργίου Βιζυηνού
θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ.
Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό ´Ταξείδιον´, που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σ’ έναν σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο δραματικός αυτός εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ’ ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.
´Μόνο αν υποθέσει κανείς την απουσία του Βιζυηνού ως διηγηματογράφου από τα ελληνικά γράμματα, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει πληρέστερα την ιδιαίτερη σημασία της ύπαρξής του. Θα έμοιαζε πιθανόν σαν να έλειπε ο Καβάφης από την ποίηση ή πιο σημερινά, ο Χατζιδάκις από τη μουσική. Ποιο άραγε θα ήταν το έλλειμα από αυτές τις παρουσίες και τι είναι αυτό που τις συνδέει; […]´, απόσπασμα από το σημείωμα του σκηνοθέτη.
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Δήμος Αβδελιώδης
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Μπουμπουλίνα Νικάκη
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Διδασκαλία λόγου και κίνησης – Σκηνική όψις: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύουν (διπλή διανομή): Μαρίνα Αργυρίδου – Γιώργος Νικόπουλος
Μουσικοί: Όλγα Αρτικοπούλου – Βιολοντσέλο, Αλέξανδρος Αβδελιώδης – Πιάνο.
Είσοδος: 15 ευρώ.


ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
Σαίξπηρ ´Οθέλλος´
Ο ´Οθέλλος´, ένα από τα πιο σημαντικά έργα του μεγάλου δραματουργού της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Η τραγωδία της ζήλειας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του διαφορετικού.
Η ιστορία του Μαυριτανού Οθέλλου, υψηλόβαθμου στρατιωτικού, ο οποίος έχοντας πέσει θύμα της παγίδας του φιλόδοξου υπασπιστή του Ιάγου, σκοτώνει, τυφλωμένος απ’ τη ζήλεια, τη γυναίκα του Δυσδαιμόνα.
Mετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γ. Κιμούλης – Κ. Μαρκουλάκης, Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή, Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Κινησιολογική επιμέλεια: Έλενα Γεροδήμου.
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Σμαράγδα Καρύδη, Γωγώ Μπρέμπου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.ά.
Είσοδος: 23 – 17 ευρώ.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Καλοκαιρινές παραστάσεις από το Μεταναστευτικό Θέατρο
Σειρά παραστάσεων με το έργο ´Συμπέθεροι από τα Τίρανα´ των Ρέππα – Παπαθανασίου θα παρουσιάσει το Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο στον Δήμο Πλατανιά, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου. Ολες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
Δευτέρα 18 Ιουνίου, στην Τ.Κ. Νεριανών της Δημ. Εν. Βουκολιών (στην κεντρική πλατεία της Κοιν/τας).
Τετάρτη 20 Ιουνίου, στον οικισμό Αγ. Αντώνιου της Τ.Κ. Επισκοπής της Δημ. Εν. Κολυμπαρίου (Θέατρο ´Αλέξη Μινωτή´).

ΑΠΟ ΤΟΝ ´ΚΕΔΡΙΣΟ´
´Coplas´
Αφιερωμένη στις ´Coplas´ της Ανδαλουσίας είναι η νέα δίγλωσση έκδοση του ´Κεδρισού´, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Με θέμα τη ζωή, τον καημό, τον έρωτα και τοn θάνατο, η λαϊκή ποίηση των coplas χαράζει ένα εικαστικό μοτίβο εμπνευσμένο από τη ζωή και από την ίδια την ένταση της ύπαρξης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι μεταφραστές των τραγουδιών στα Ελληνικά, Anne Personnaz και Κώστας Νταντινάκης στην εισαγωγή του βιβλίου, ´το περιεχόμενο των coplas είναι σχεδόν πάντα τραγικό και εκφράζεται από τον λαϊκό ποιητή με απίστευτη ψυχική ένταση (duende) και οικονομία του λόγου. Ο ανώνυμος δημιουργός της copla, δεν έχει πρόθεση να κάνει τέχνη. Τραγουδάει μόνο όποτε το νιώθει, παραπονιέται μόνο όταν πονάει, ταυτίζει τον έρωτα με τον θάνατο και χαίρεται σπάνια´.
Τέλος, η συνύπαρξη του αυθεντικού κειμένου με την ελληνική του μετάφραση κάνει το ταξίδι στην πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ανδαλουσίας ακόμα πιο ρεαλιστικό.
Ε.Κ.

ΔΙΠΛΟ ΤΕΥΧΟΣ
Καλοκαιρινό ´Διαβάζω´
Με ένα διπλό καλοκαιρινό τεύχος κυκλοφόρησε η μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου ´Διαβάζω´. Για τους πιστούς και καλούς φίλους του βιβλίου. Ένα βιβλίο για τον καθένα, για όλες τις ώρες της ημέρας. Οδηγός το Διαβάζω με 200 προτάσεις. Περιλαμβάνονται τίτλοι πολλών επιμέρους κατηγοριών, όπως ελληνική και ξένη πεζογραφία, πολιτική, οικονομία, παιδική και εφηβική λογοτεχνία, δοκίμιο, μελέτη, ποίηση κ.ά.  Το τεύχος εστιάζει, επίσης, στην κρίση του βιβλίου με στοιχεία από τους ισολογισμούς των βιβλιοπωλείων και των εκδοτών, εκτιμήσεις και προβλέψεις, ενώ η Εμα Ντόναχιου, συγγραφέας του ´Δωματίου´ (εκδόσεις Ψυχογιός) και υποψήφια στην τελική λίστα για το βραβείο Booker, μιλάει στον Λευτέρη Καλοσπύρο για το πώς εμπνεύστηκε την ιστορία του πεντάχρονου Τζακ και της νεαρής μητέρας του, που ζουν φυλακισμένοι στο υπόγειο του σπιτιού ενός σκληρού ανθρώπου.
Οι μόνιμες στήλες σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, της χολής και της σχόλης, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοθήκες ολοκληρώνουν την ύλη του τεύχους.
Το ´Διαβάζω´ θα είναι κοντά σας ξανά τον Σεπτέμβριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα