22.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Εξηγήσεις για το μπλόκο στον στόλο της Ελευθερίας

Αθήνα
´Πάγια θέση της Ελλάδος είναι η ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού με συμφωνημένη λύση, μετά από διαπραγματεύσεις που θα διασφαλίζουν ότι δύο κράτη θα ζουν ειρηνικά´, υπογράμμισε χθες το πρωί στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα για τις απαγορεύσεις απόπλου των πλοίων με ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα.
´Παραμένει η θέση μας ότι πρέπει να υπάρξει άρση του αποκλεισμού. Θεωρούμε ότι είναι ένας απαράδεκτος αποκλεισμός και μάλιστα και ατελέσφορος πολιτικά, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει στην αναγκαία δυναμική που πρέπει να πάρουν αυτή τη στιγμή οι ειρηνευτικές διαδικασίες´, δήλωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση του απόπλου «δεν ήταν μια στάση που επέλεξε η Ελλάδα, αλλά είναι μια στάση μετά από έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές». Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να επισημάνει τα δραματικά γεγονότα που πέρυσι στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τη δήλωση του Ισραήλ ότι επρόκειτο να παρεμποδίσει την προσέγγιση της Flotilla.

Αιχμές Δρίτσα
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας αναφέρθηκε στον διαφορετικό χειρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Αυτή η αποστολή δεν οργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά. Η διαφορά στον χειρισμό της σημερινής κυβέρνησης από τον χειρισμό με υπουργούς Εξωτερικών τον κ. Δρούτσα και την κα Μπακογιάννη είναι ότι τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν ενθάρρυνε μεν την αποστολή, αλλά στάθηκε με αξιοπρέπεια στην αναγνώριση του δικαιώματος μιας διεθνούς καμπάνιας να οργανώσει μια ειρηνευτική αποστολή και να μην αναλάβουν τα κράτη δράση καταστολής αυτής της ειρηνευτικής αποστολής χάριν των απαιτήσεων του Ισραήλ», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τις ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν από το Υπουργείο Εξωτερικών οι οποίες αναγνώριζαν το δικαίωμα της αποστολής αν και προέτρεπαν να μην εκτεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Κυρίαρχο ήταν να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές από έναν ορατό κίνδυνο, είπε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να βρει, και μετά από συνεννοήσεις και με τον γγ του ΟΗΕ, λύση για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω διαύλων που μπορεί να είναι ασφαλείς.
«Το να μπορέσουν να δικαιωθούν οι αγώνες του παλαιστινιακού λαού είναι κάτι που το συμμεριζόμαστε όλοι και αυτό είναι κάτι που μας το αναγνωρίζει ο παλαιστινιακός λαός και συνολικά ο αραβικός κόσμος», σημείωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου και εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα