Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Παρεμβάσεις για τη λιμνοδεξαμενή

Αγώνα δρόμου καταβάλλουν οι φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων άρδευσης που προκλήθηκαν από τη ζημιά στη λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων.
Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στη βάση της αξιοποίησης των παράλληλων έργων που υπάρχουν στην περιοχή εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 70.000 ευρώ ενώ καταβάλλεται προσπάθεια το κόστος να καλυφθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο οριστικοποιείται σήμερα για την Περιφέρεια Κρήτης.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης οι άμεσες παρεμβάσεις που έχουν αποφασιστεί, κινούνται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των παράλληλων έργων που ήδη υπάρχουν και ειδικότερα: 
– Στην ενεργοποίηση ενός αγωγού, τον οποίο είχε σχεδιάσει ο ΟΑΔΥΚ πριν από 25 χρόνια, και που μεταφέρει νερό από τον οικισμό Περβόλια προς την υδρομάστευση που τροφοδούσε τον αγωγό των λιμνοδεξαμένων. «Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Σήμερα (σ.σ. χθες) πήγε συνεργείο γεωλόγων του ΟΑΔΥΚ από το Ρέθυμνο και τα Χανιά για να μετρήσουν την παροχή ώστε να δώσουμε εκείνη την ποσότητα που δεν θα επηρεάσει το περιβάλλον και το υπόλοιπο να πάει στις λιμνοδεξαμενές. Εκτιμάται ότι μαζί με τα παράλληλα έργα και με αυτεπιστασία από τα συνεργεία του ΟΑΔΥΚ το συγκεκριμένο έργο μπορεί να κατασκευαστεί με κόστος περίπου 20.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Πατρελάκης.
– Παράλληλα, διερευνήθηκε από τους αρμόδιους η κατασκευή ενός αντλιοστασίου που θα πάρει το νερό από την παλιά λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας -η οποία έχει υποστεί ζημιά αλλά έχει μέσα μια ποσότητα νερού της τάξεως των 200.000 κυβικών- και μέσα από τα δίκτυα θα το δώσει εκεί που υπάρχει ανάγκη. Το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20.000 ευρώ.  
– Τέλος, σχεδιάζεται η σύνδεση του αδρευτικού του κάμπου στην περιοχή του Αμυγδαλοκεφαλίου που θα πάρει τα περισσεύματα του νερού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με επιφανειακό αγωγό πολυαιθυλενίου μήκους περίπου 6 χλμ. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα στοιχίσει, με αυτεπιστασία από τα συνεργεία του ΟΑΔΥΚ, περίπου 30.000 ευρώ.
«Γι’ αυτά τα έργα συνολικής δαπάνης 70.000 ευρώ ο ΟΑΔΥΚ συνέταξε τεχνικό δελτίο το οποίο στάλθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και εκείνος με τη σειρά του θα το στείλει άμεσα στο Υπουργείο Οικονομίας επειδή προβλέπεται ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα εγκριθεί το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Κρήτη και θέλουμε να περιληφθούν», επεσήμανε ο κ. Πατρελάκης και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πάρουμε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομίας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε άμεσα τα έργα. Αν έχουμε τη χρηματοδότηση εκτιμούμε ότι σε ένα 10ήμερο θα μπορέσουμε να φτάσουμε τα έργα σε ένα προχωρημένο στάδιο».  
Στο μεταξύ, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά από όλες τις ενέργειες που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος «δεν θα έχουμε φέτος έλλειψη νερού στην περιοχή».
«Αν πετύχουμε και καλή πηγή που σε ένα βαθμό το εγγυάται ο κ. Βοζινάκης που είναι υπεύθυνος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, νομίζω ότι για φέτος θα πάμε πολύ καλά, του χρόνου θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Μένει βέβαια το μεγάλο θέμα της λιμνοδεξαμενής αλλά θα πρέπει να έχουμε τεχνική εισήγηση. Το έργο είναι μεγάλο και δεν μπορεί να το αποφασίσει κανένας μόνος του παρά μόνο μετά από εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών».
Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι για τη λιμνοδεξαμενή «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τίποτα», ενώ σημείωσε: «Η προσωπική μου άποψη -αν θέλετε- που δεν είναι τεχνική είναι ότι μπορεί να διορθωθεί. Το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από το να πάμε σε νέα λιμνοδεξαμενή που το κόστος υπερβαίνει τα 4 – 5 εκατ. ευρώ και στη σημερινή συγκυρία από κρατικές επενδύσεις δεν μπορεί να γίνει όπως και σε πρόγραμμα δεν μπορεί να ενταχθεί».

Επίσκεψη Κουρουπάκη
Επίσκεψη στις λιμνοδεξαμενές της Χρυσοσκαλίτισσας και των Αγίων Θεοδώρων, πραγματοποίησε η βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη, παρουσία του δημάρχου Κισάμου κ. Μυλωνάκη και των αντιδημάρχων κ. Μουντάκη και κ. Κουμάκη. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τού Γραφείου Τύπου της βουλευτού, η κα Κουρουπάκη, ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη και από τον δήμαρχο Κισάμου, για τις ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά την καθίζηση της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, με επιτόπιες αυτοψίες  και σχετική σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όπου αποφασίστηκε βραχυπρόθεσμα η υλοποίηση τεσσάρων συγκεκριμένων και άμεσων λύσεων για την κάλυψη των εφετινών αναγκών και μεσοπρόθεσμα η εκπόνηση
μελέτης αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής από τον ΟΑΔΥΚ´.
Η κα Κουρουπάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το σχεδιασμό και την πορεία των ενεργειών επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από την παύση της λειτουργίας της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, ζήτησε συνεχή ενημέρωση και τέθηκε στην διάθεση Περιφέρειας και Δήμου για κάθε ενέργεια που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει η ίδια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες