Αθήνα
Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του Γιώργου Αλογοσκούφη για την υπόθεση Siemens, περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ.
Για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Αναστάσιο Μαντέλη, προτείνεται η παραπομπή τους στην Τακτική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα χρήματος.
Η πρόταση κατατέθηκε χθες στη Βουλή από 108 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι βουλευτές προτείνουν να αξιολογηθούν τα στοιχεία και οι κατηγορίες από το Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νέος νόμος περί “ποινικής ευθύνης υπουργών” αλλά και να αποφανθεί για τυχόν παραγραφή των αδικημάτων ή αν θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.
Οι κατηγορίες
Οι τέσσερεις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται είναι οι Αναστάσιος Μαντέλης και Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΠΑΣΟΚ για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης από τη ΝΔ για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπονται στην Προανακριτική Επιτροπή οι κ. Αλογοσκούφης και Μαρκογιαννάκης, ο πρώτος ως εποπτεύων υπουργός του ΟΤΕ και ο δεύτερος για την υπόθεση των C4I, ενώ για τους κ. Τσοχατζόπουλο (για τα εξοπλιστικά προγράμματα ΠΑΤΡΙΟΤ) και Μαντέλη (για προεκλογική χορηγία 200.000 μάρκων) εκφράζεται η άποψη ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ για το αδίκημα του ξεπλύματος ´μαύρου χρήματος´ πρέπει να δικαστούν από την Τακτική Δικαιοσύνη.
Ειδικότερα για τον βουλευτή Χανίων, Χρ. Μαρκογιαννάκη (υφυπουργός Δημόσιας Τάξης 2004 – 2006 και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα Δημόσιας Τάξης 2009 ), σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Παρά τις αρνητικές τεχνικές εκθέσεις μετά και από δοκιμές του συστήματος C4I, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα, επέστρεψε εγγυητικές επιστολές ύψους 11.158.065,14 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το σύστημα ήταν ακατάλληλο για τη συμβατική προβλεπόμενη χρήση… Ως υφυπουργός και υπουργός δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν εμπιστευμένη, καθ΄ όσον οι εταιρείες SAIC και SIEMENS ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του… Δεδομένου ότι το σύστημα C4I ουδέποτε παραλήφθηκε, η περιουσιακή ζημία του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστο στα 254.999.999 ευρώ, δηλαδή το συνολικό τίμημα της σχετικής σύμβασης».
Επίσης το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αποσταλεί στη Δικαιοσύνη όλο το πορισματικό υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Ζίμενς, ώστε να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για πράξεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τα άλλα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στο πόρισμα της καθώς, όπως σημειώνεται, η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει, λόγω παρόδου αποσβεστικής προθεσμίας.
Αντιδράσεις
Και ενώ Τσοχατζόπουλος και Μαρκογιαννάκης αντέδρασαν έντονα από την Πέμπτη για την Προανακριτική, χθες ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε “έωλες” τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για στοχοποίησή του.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της ελλάσσονος αντιπολίτευσης επιρρίπτουν ευθύνες και στα δύο “μεγάλα” κόμματα.
“Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βάζουν το κερασάκι στην τούρτα της συγκάλυψης και της συμπαιγνίας για το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, ολοκληρώνοντας το έργο απόκρυψης και της συνενοχής τους και του αντιδραστικού χαρακτήρα του συστήματος που και οι δυο υπηρετούν. Όλα αυτά όζουν τόσο πολύ που η σαπίλα δεν μπορεί να κρυφτεί”, υποστηρίζει το ΚΚΕ
“ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παριστάνουν ότι τσακώνονται για το αν το σκάνδαλο της Siemens είναι ´πράσινο´ ή ´γαλάζιο´. Ο ελληνικός λαός όμως γνωρίζει καλά ότι και οι δύο συνέπραξαν για χρόνια στο κουκούλωμα της παράνομης χρηματοδότησης των κομματικών τους ταμείων και στην μετατροπή του λαϊκού αιτήματος για διαλεύκανση και τιμωρία των υπευθύνων σε ένα μεγάλο φιάσκο”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εξαπολύει η Δημοκρατική Συμμαχία για την υπόθεση της Siemens. Συγκεκριμένα, κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι επέλεξαν τη λογική των συμψηφισμών και το αποτέλεσμα είναι η συγκάλυψη της υπόθεσης, «ώστε να μη μάθει ποτέ η ελληνική κοινωνία ποιοι πήραν τα λεφτά, που πήγαν οι μίζες, ποια είναι η διαδρομή του ´μαύρου´ πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημοσίων φορέων».
Παράλληλα, η Δημοκρατική Συμμαχία χαρακτηρίζει αστήρικτη και προκλητική την πρόταση παραπομπής «που στήνουν τώρα». «Αν νομίζουν ότι με τη μεθόδευση αυτή θα ξεγελάσουν τον κόσμο, που διαμαρτύρεται για την ανομία, κάνουν λάθος», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.