Αθήνα
Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη βουλή ο νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ψήφισή του να προσδιορίζεται μετά τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργέιου Παιδείας.
Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός από τις αντιδράσεις των Πρυτάνεων, βρίσκουν αντίθετους και τους προέδρους των ΤΕΙ, οι οποίοι παρέδωσαν χθες κείμενο στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας αναπροσαρμογή του νομοσχεδίου σε συνεργασία μαζί τους. Ωστόσο, τονίζεται ότι υπάρχουν και θετικά σημεία, τα οποία όμως «χάνονται εξαιτίας των βασικών αυτών αδυναμιών».
Τα ΤΕΙ επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «το προσχέδιο που δόθηκε αφήνει τα ΤΕΙ με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο. Μάλιστα, υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης. Κι αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους με την οργάνωση ολοκληρωμένου τρίτου κύκλου σπουδών, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική, και θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης».
Συνατηση Πρυτάνεων με την Αλ. Παπαρήγα
Την ίδια ώρα, οι πρυτάνεις συνεχίζουν τις επαφές τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, και χθες συζήτησαν με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα προγράμματα σπουδών μικρότερης χρονικής διάρκειας, λέγοντας ότι με αυτά τα πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλών ταχυτήτων.
Όπως εξήγησε, «θα βγαίνει μέσα από το πανεπιστήμιο η μεγάλη μάζα των επιστημόνων που θα δουλεύουν με ημιαπασχόληση, ετεροαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Υποβαθμίζεται το επιστημονικό αντικείμενο του πανεπιστημίου, όταν μέσα στις γραμμές τους υπάρχουν πολλαπλής ταχύτητας πτυχία», είπε χαρακτηριστικά.
Η γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι με τις νέες διατάξεις ενισχύεται ο αυταρχισμός μέσα στα πανεπιστήμια στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ συρρικνώνονται απελπιστικά οι όποιες δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες.
Η κα Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται. Θέλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια και να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, και με τη δική μας πρωτοβουλία αυτότο νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί»