Τις αντιδράσεις φορέων και ακτιβιστών σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίζει να προκαλεί ο απαγορευτικός απόπλους που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στα πλοία του “Στολίσκου της Ελευθερίας”.
Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, μέλη της πρωτοβουλίας “Ενα καράβι για τη Γάζα” και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση για υπαναχώρηση και απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών για μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη με ελληνικά πλοία.
Ο καθηγητής Θεολογίας του πανεπιστημίου της Ουψάλα Ματίας Γκαρντέλ, χρακτήρισε «παράνομη κατάσχεση, αντίστοιχη της κλοπής», την πρόταση του Γ.Γ. ΟΗΕ να μεταφέρει η ελληνική κυβέρνηση την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους στο ισραηλινό λιμάνι του Αζντότ και πρόσθεσε: «Η βοήθεια -τσιμέντο, φάρμακα, ασθενοφόρο και άλλα- αγοράσθηκε με τα χρήματα που μαζεύτηκαν ευρώ το ευρώ από ανθρώπους. Πρόκειται για μια προσφορά της κοινωνίας των πολιτών προς την κοινωνία των πολιτών. Καλώ, λοιπόν, τον κ. Μπαν Γκι-μουν και τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεργασθούν για να δημιουργηθεί ένας μόνιμος θαλάσσιος δρόμος από την Ελλάδα στα παλαιστινιακά εδάφη».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας ανέφερε ότι επί χρόνια “υπεύθυνοι στο υπουργείο Εξωτερικών και διπλωμάτες με διαβεβαίωναν ότι η καμπάνια βρίσκεται εντός πλαισίου διεθνούς νομιμότητας” ενώ “τώρα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι φανερά εχθρική και δεν υπάρχει επιχείρημα για να στοιχειοθετηθεί η νομιμότητα της επιλογής». Ο συνάδελφός του Τάσος Κουράκης είπε ότι η μεταφορά της βοήθειας με ελληνικά πλοία σε ισραηλινό λιμάνι “νομιμοποιεί τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας”.
Εκ μέρους των Οικολόγων-Πράσινων ο Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε την καμπάνια, λέγοντας ότι “πρόκειται για νόμιμα καράβια και η απαγόρευση του απόπλου είναι παράνομη”.
Οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι) με επιστολή τους έκαναν λόγο για «κατάφωρη καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων αποφάσισε να καταγγείλει την παρεμπόδιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των ξένων δημοσιογράφων που είχαν επιβιβασθεί σε πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας.
Ελεύθερος ο καπετάνιος
Χθες πάντως, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο κυβερνήτης του αμερικανικού πλοίου Audacity of Hope, ο οποίος είχε αψηφήσει την απαγόρευση απόπλου που είχαν διατάξει οι ελληνικές αρχές για τα σκάφη που μετείχαν στο στολίσκο «Ένα καράβι για τη Γάζα».
“Εξηγήσεις” στους Aραβες
Εν τω μεταξύ χθες, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ι. Ζέπος, παρουσίασε την πρόταση της Ελλάδας, να αναλάβει η ίδια την προώθηση στη Γάζα της ανθρωπιστικής βοήθειας, στους διαπιστευμένους στην Αθήνα πρέσβεις αραβικών κρατών. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο υπουργείο, ο κ. Ζέπος ενημέρωσε τους Άραβες πρέσβεις για το ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθησαν με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων, την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής σε μια κρίσιμη περίοδο, αλλά και υπό το φως της σχετικής έκκλησης που είχε απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, επισημάνθηκαν και οι επαφές που είχαν για το σκοπό αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη πρωτοβουλία που εκδηλώνει η χώρα μας.
Ο πρέσβης επανέλαβε στους Άραβες πρέσβεις τις θέσεις της Ελλάδας για το Μεσανατολικό και ειδικά το Παλαιστινιακό ζήτημα, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο στόχο της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για τους Παλαιστίνιους και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.