Αθήνα
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων εντός του καλοκαιριού από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποί της με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Χάρη Παμπούκη.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών ο υπουργός κατά την συνάντησή τους εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπέρ του περαιτέρω διαλόγου μαζί τους και τους είπε πως θα απαντήσει επί των αιτημάτων τους εντός της εβδομάδας είτε γραπτώς είτε, ενδεχομένως, έχοντας μια νεα συνάντηση μαζί τους.
Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας «αναζητούνται και ευφυείς λύσεις».
Μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, κ. Γιάννης Χαλάς, ανέφερε ότι «το περιεχόμενο του νομοσχεδίου μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους και εάν δεν διαφοροποιηθεί σε ό,τι μας αφορά θα υπάρχει πρόβλημα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις περαιτέρω αντιδράσεις τους.
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ χαρακτήρισε ως «εξοργιστική και προκλητική» την απόφαση της κυβέρνησης «να συμπεριλάβει διατάξεις στο άρθρο 44 του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015» με τις οποίες κυριολεκτικά ισοπεδώνονται τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών, τα οποία διαμορφώθηκαν ύστερα από σκληρούς, αλλεπάλληλους αγώνες και θυσίες δεκαετιών.
Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό με την ανάγνωση του παραπάνω άρθρου, καταργούνται ουσιαστικά όλες οι διατάξεις του Ν. 3075/2002 που προβλέπουν, εκτός των άλλων, όλες τις αναπροσαρμογές και τις αυξήσεις των συντάξεων του ΝΑΤ ενώ παράλληλα επέρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων των απόμαχων ναυτεργατών κατά 6% αναδρομικά από 1/1/2011».
Με απεργίες απειλεί η ΠΝΟ
