Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το απαγορευτικό απόπλου που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στον στόλο που επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η Χαμάς ζητά να επιτραπεί ο απόπλους τον πλοίων, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Μαχμούντ Αμπάς παρουσιάζοντας πρόταση για μεταφορά βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα.
Η κυβέρνηση της ισλαμικής Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε χθες την Ελλάδα να επιτρέψει τον απόπλου του διεθνούς στολίσκου, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα υποχώρησε στις πιέσεις που άσκησαν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του.
«Λυπούμαστε για τη θέση της Ελλάδας, η οποία υποχώρησε στις διεθνείς πιέσεις για να εμποδίσει τον ´Στολίσκο της Ελευθερίας´ να αποπλεύσει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Χαμάς, Μοχάμεντ Άουαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο λιμάνι της Γάζας. «Καλούμε τους Έλληνες να αναθεωρήσουν την απαγόρευση και να επιτρέψουν στα πλοία να φύγουν», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζήτησε από όλες τις κυβερνήσεις που τις αφορά το ζήτημα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν τον απόπλου του νέου στολίσκου για τη Γάζα.
Σε ανακοίνωσή του το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΗΕ) κάνει την έκκληση αυτή σημειώνοντας ότι μια νέα αποστολή προς τη Γάζα «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμετεχόντων και εντείνει την απειλή μιας κλιμάκωσης».
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, επέκρινε τη στάση του Κουαρτέτου, καλώντας το ´να επικεντρωθεί στη ρίζα της σύγκρουσης, που είναι η (ισραηλινή) κατοχή παρά να αναζητά μέσα για να θεραπεύσει τα συμπτώματα´.
Επικοινωνία Παπανδρέου – Αμπάς
Σε επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε πρόταση για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Μαχμούντ Αμπάς θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό καθώς και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Κουαρτέτου στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.
Διευκρινίσεις από το Λιμενικό
Διευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες απαγορεύθηκε ο απόπλους του ´Θάρρος της Ελπίδας´ και συνελήφθη ο πλοίαρχος έδωσε εν τω μεταξύ με ανακοίνωσή του το Λιμενικό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια απόπλου από τις λιμενικές Αρχές, ενώ υπήρχαν ουσιώδεις ελλείψεις που αφορούσαν στην αξιοπλοΐα του σκάφους. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η απαγόρευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, για απόπλου πλοίων από ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα, ενώ επισημαίνεται ότι ανάλογες αποφάσεις, που εδράζονται στην έκκληση του γγ του ΟΗΕ καθώς και στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, έχουν λάβει κι άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Γαλλία.
Οσον αφορά στον κατηγορούμενο πλοίαρχο, παραμένει στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου και πρόκειται να απολογηθεί αύριο.