Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέα προσπάθεια για σταθεροποίηση του εργοστασίου

Τόκιο
Ανακυκλωμένο νερό από τις μονάδες απορρύπανσης που κατασκευάστηκαν επιτόπου στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα – Νταΐτσι άρχισε τη Δευτέρα να διοχετεύεται στους κατεστραμμένους αντιδραστήρες -είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη σταθεροποίηση των πυρηνικών καυσίμων μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Το νέο σύστημα, το οποίο βασίζεται σε γαλλική και αμερικανική τεχνολογία, απομακρύνει τα ραδιενεργά ισότοπα από τους 100.000 τόνους θαλασσινού και γλυκού νερού που είχαν ψεκαστεί στους αντιδραστήρες στους τρεις μήνες που διαρκεί η κρίση. Τεράστιες ποσότητες είχαν λιμνάσει στο δάπεδο και σε χαντάκια του εργοστασίου εμποδίζοντας την πρόσβαση των εργατών.
Η προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων με ανακυκλωμένο νερό είχε καθυστερήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα απορρύπανσης. Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, κατάφερε τελικά να αντλήσει ανακυκλωμένο νερό στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Η ενεργοποίηση του συστήματος ανακύκλωσης απομακρύνει το ενδεχόμενο να χρειαστεί η απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στον ωκεανό, όπως είχε συμβεί νωρίτερα, προκαλώντας αντιδράσεις από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  η Tepco εκτιμά τώρα ότι θα πετύχει τον στόχο της να έχει απενεργοποιήσει πλήρως τους αντιδραστήρες μέχρι τον Ιανουάριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα